Experții ONU au găsit gazul sarin, nu și vinovatul. Raportul integral al Națiunilor Unite privind atacurile cu arme chimice din Siria

Experții ONU au găsit gazul sarin, nu și vinovatul. Raportul integral al Națiunilor Unite privind atacurile cu arme chimice din Siria
Publicat: 17/09/2013, 12:43
Actualizat: 28/09/2018, 10:59

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a făcut public luni mult așteptatul raport al experților care au investigat folosirea armelor chimice în Siria, în 21 august. Comisia de anchetă a constatat, pe numeroase căi, existența atacului chimic și folosirea gazului sarin, acesta fiind scopul cu care a fost trimisă de secretarul-general Ban Ki-moon la fața locului. Cu toate acestea, raportul nu atribuie atacul uneia dintre părțile implicate în acest conflict. Chiar și așa, cei care au sperat să îl găsească pe Assad în raportul Națiunilor Unite spun că descrierea rachetelor folosite în atac și a altor dovezi arată că numai forțele guvernamentale puteau să aibă un asemenea arsenal, argument invocat în repetate rânduri și de Casa Albă.SUA susțin că atacul ar fi fost comandat de regimul Assad, în timp ce Rusia spune că autorii ar fi rebelii dornici să forțeze o intervenție străină în acest conflict. Potrivit estimărilor dintr-un raport al Statelor Unite, peste 1.400 de persoane au fost ucise în urma atacului chimic dintr-o suburbie a Damascului, de luna trecută. Printre morți s-ar număra și sute de copii.

De precizat că, datorită fotografiilor din momentul în care șeful comisiei de anchetă, expertul în arme chimice Ake Sellstrom, i-a dat raportul secretarului-general al ONU, cu prima pagină spre cameră, primele concluzii ale anchetei au putut fi văzute încă din această după-amiază (vezi imaginea mai jos, în articol).

gândul vă prezintă, mai jos, textul integral al raportului, precum și principalele concluzii din document:

UPDATE 20:42 Ultimul punct al raportului, după prezentarea tuturor concluziilor experților: „Acest rezultat ne produce cea mai mare îngrijorare posibilă”.

UPDATE 20:38 Printre simptomele prezentate de supraviețuitorii atacului din 21 august, care coincid cu contactul cu gaz sarin, se numără: pierderea cunoștinței, respirație îngreunată, salivare excesivă, vedere încețoșată și ochi iritați, vomă și convulsii (punctul 25). Analizele de urină, sânge și de păr au confirmat, la rândul lor, expunerea la gaz sarin (punctul 26).

UPDATE 20:30 Punctul 22: „Informațiile referitoare la starea vremii în 21 august arată că, între orele 2:00 și 5:00 dimineața, s-a înregistrat o scădere a temperaturii. Aceasta înseamnă că aerul nu circula de jos în sus, ci invers. Folosirea armelor chimice în astfel de circumstanțe meteorologice maximizează potențialul lor impact, deoarece gazele folosite rămân mai aproape de sol și ajung la nivelurile inferioare ale clădirilor”.

UPDATE 20:28 La punctul 21 al raportului, sunt descrise mărturiile personalului medical care a îngrijit victimele. Cei care au ajuns primii în zonele afectate au povestit că au găsit pe străzi un număr foarte mare de oameni, fie în stare gravă, fie decedați deja, care nu prezentau însă nicio rană externă.

UPDATE 20:20 Punctul 6 al raportului comisiei de anchetă a Națiunilor Unite descrie metodele de colectare a dovezilor privind folosirea de arme chimice în 21 august. Aceste metode includ interviuri cu martori și supraviețuitori, precum și mostre de mediu, păr, sânge, urină, colectate pentru a identifica agentul chimic folosit (care s-a dovedit a fi gaz sarin). La punctul 20, sunt narate descrierile supraviețuitorilor, care au povestit atacul din 21 august, precum și simptomele pe care le-au manifestat atât ei, cât și celelalte persoane afectate de gazul sarin.

UPDATE 20:05 „(…) secretarul-general al ONU își exprimă șocul profund și regretul la primirea concluziilor care atestă folosirea la scară largă a armelor chimice” în suburbia Damascului, în 21 august, se arată în nota semnată de Ban Ki-moon care însoțește documentul transmis statelor membre ONU. „(…) secretarul-general condamnă în cei mai puternici termeni folosirea armelor chimice și consideră că acest act este o crimă de război”, se arată în continuarea notei citate.

UPDATE 19:52 Iată raportul ONU privind utilizarea armelor chimice în războiul din Siria (Sursa: The Leed-New York Times)

U.N. Report on Chemical Attack in Syria by Robert Mackey

Datorită fotografiilor din momentul în care șeful comisiei de anchetă, expertul în arme chimice Ake Sellstrom, i-a dat raportul secretarului-general al ONU, cu prima pagină spre cameră, se pot vedea câteva dintre concluzii (vezi foto mai jos). Astfel, în imaginile cu raportul Națiunilor Unite, pot fi citite următoarele fraze: „Materialele chimice, medicale și de mediu pe care le-am adunat oferă dovezi clare și convingătoare că au fost folosite rachete cu gaz sarin (…) în zona Ghouta a Damascului, în 21 august. (…) Concluzia este că au fost folosite arme chimice în conflictul care are loc în Republica Arabă Siria (…) împotriva civililor, inclusiv a copiilor, la scară largă”, arată BBC News.

CLIC PENTRU A MĂRI // FOTO: Paulo Filgueiras-AFP-Mediafax

Concluziile evită numirea vinovatului

Dacă aceasta este singura concluzie pe care o va prezenta raportul, va confirma așteptările scepticilor ca experții ONU să se rezume la scopul inițial pentru care au fost trimiși în Siria după atacul chimic din 21 august, respectiv de a confirma dacă acest atac a avut loc și ce armă chimică a fost folosită, fără a încerca să atribuie vina uneia dintre părțile din conflict. În aceste condiții, concluziile raportului ONU nu vor schimba cu nimic situația din Siria, dat fiind că atât SUA, cât și Rusia au anunțat deja că există dovezi suficiente pentru a fi siguri că au existat mai multe atacuri cu arme chimice în Siria, gazul folosit fiind letalul gaz sarin.

Mai mult, raportul publicat de Statele Unite în urmă cu două săptămâni, care prezenta câteva dintre dovezile că atacul din 21 august a fost unul chimic, a atribuit atacul lui Bashar al-Assad. Peste 1.400 de oameni au fost uciși în această tragedie, între care sute de copii, conform Casei Albe.

De cealaltă parte, Rusia, care reprezintă cea de-a doua poziție a comunității internaționale pe acest subiect (de partea opusă fiind SUA), susține că atacul cu gaz sarin a fost efectuat de rebeli, pentru a grăbi o intervenție militară străină în acest conflict.

ONU anchetează 14 atacuri chimice

Comisia Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunțat luni că anchetează 14 presupuse cazuri de atacuri cu arme chimice produse în Siria în ultimii doi ani, după ce anterior vorbea despre patru astfel de atacuri.

Raportul comisiei de anchetă ONU privind utilizarea armelor chimice în Siria este prezentat la două zile după ce Statele Unite și Rusia au reușit să ajungă la un acord privind situația din Siria. După aproape trei zile de negocieri la Geneva, Secretarul de Stat John Kerry și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au stabilit un plan etapizat în vederea neutralizării arsenalului de arme chimice deținut de Bashar al-Assad. Acordul ruso-american a reușit, astfel, să închidă temporar discuția despre o eventulă intervenție militară americană în Siria, cu o zi înaintea unui vot al Congresului SUA pe acest subiect, în condițiile în care Administrația Obama nu a reușit să câștige susținerea de care avea nevoie.

Totuși, atât Barack Obama, cât și John Kerry dau asigurări în continuare că există în continuare posibilitatea unei intervenții militare, păstrată pentru eventualitatea în care Assad nu respectă acordul de dezarmare chimică.

În cei doi ani și jumătate de război civil între forțele guvernamentale și grupările rebele din Siria, au murit, potrivit estimărilor ONU, peste 100.000 de oameni.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
A alergat 5 kilometri direct spre secţia de votare. Mesajul Andreei Ştef, campioana României la...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online