LÉON FOUCAULT, omagiat de Doodle. Pendulul lui FOUCAULT, invenția care l-a făcut celebru pe LÉON FOUCAULT

LÉON FOUCAULT, omagiat de Doodle. Pendulul lui FOUCAULT, invenția care l-a făcut celebru pe LÉON FOUCAULT
Publicat: 18/09/2013, 14:43
Actualizat: 29/07/2014, 20:07

LÉON FOUCAULT, născut Jean BernardLÉONFOUCAULT, a fost un fizician francez rămas în istorie pentru inventarea pendulului FOUCAULT, un dispozitiv care demonstrează efectul rotației Pământului.

LÉONFOUCAULT este omagiat de Google printr-un Doodle, la 194 de ani de la naștere. În Google Doodle-ul pentruLÉONFOUCAULT, literele care formează cuvântul Google sunt scrise pe un cerc pe deasupra căruia circulă pendulul lui FOUCAULT.

LÉONFOUCAULT s-a născut pe 18 septembrie 1819 în Paris și a studiat la început medicina, pe care a abandonat-o deoarece îi era frică de sânge, orientându-se spre fizică.

La început,LÉONFOUCAULT a încercat să perfecționeze procesele fotografice ale lui L.J.M. Daguerre, apoi a fost asistentul lui Alfred Donne în cursurile sale de anatomie.

LÉONFOUCAULT a realizat apoi o serie de investigații cu A.H.L. Fizeau, alături de care a inventat aparatul Fizeau-FOUCAULT. Cu ajutorul acestui aparat, FOUCAULT a reușit să măsoare viteza luminii și să demonstreze că lumina circulă mai încet prin apă decât prin aer. Cu toate acestea, viteza luminii măsurată de FOUCAULT era de 298.000 km/s, cu 0,6% mai mică decât valoarea acceptată în prezent.

De asemenea, FOUCAULT a realizat alături de Fizeau o serie de experimente cu privire la intensitatea luminii solare și la radiațiile infraroșii.

În 1851, LÉONFOUCAULT a inventat Pendulul lui FOUCAULT. Pendulul lui Foucaulteste un dispozitiv simplu realizat pentru a demonstra rotația Pământului în jurul propriei axe. Deși se știa de multă vreme despre mișcarea de rotație a planetei, pendului realizat de Léon Foucault în 1851 arăta simplu că acestă teorie este adevărată. Dispozitivul s-a bucurat instantaneu de mare succes, experimentul inițial susținut de Léon Foucault la Paris fiind văzut de foarte multe persoane.

Dispozitivul experimental constă dintr-un pendul gravitațional capabil să oscileze în orice plan vertical. Prima demonstrație a avut loc în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Léon Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 kg, prevăzută cu un vârf ascuțit, de domul Pantheonului, la capătul unui fir lung de 67 m. Pe un disc de pe podea este presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasează o rozetă și revine în locul de unde a pornit după 32 de ore. La latitudinea de 30 de grade, o rotație completă durează 48 de ore.

Pendului original realizat de Léon Foucault poate fi văzut în Pantheonul din Paris. „Întregul Univers se află în marea sală a Panteonului din Paris. El dirijează pendulul fixat de cupolă”, a declarat fizicianul german Ernst Mach despre dispozitivul lui Léon Foucault.

Demonstrația lui FOUCAULT a stârnit senzație, iar în curând pendule ale lui FOUCAULT au fost suspendate în marile orașe din Europa și America.

În anul următor, LÉONFOUCAULT a folosit și a denumit giroscopul, iar în 1855 LÉONFOUCAULT a primit o medalie pentru cercetări experimentale remarcabile și a fost făcut oficial fizician de către observatorul imperial din Paris.

LÉONFOUCAULT a inventat, în 1857, polarizatorul FOUCAULT, apoi un test care determină dacă oglinda telescopului are imperfecțiuni.

Spre finalul vieții,LÉONFOUCAULT a fost făcut membru al Societății regale din Londra și s-a reconvertit la romano-catolicism, pe care îl abandonase anterior. LEON FOUCAULT s-a îmbolnăvit de scleroză multiplă și a murit pe 11 februarie 1868 în Paris.

LÉONFOUCAULT a fost înmormântat la cimitirul Montmartre din Paris. Asteroidul 5668 FOUCAULT a fost botezat dupăLÉONFOUCAULT, iarLÉONFOUCAULT este unul dintre cele 72 de nume inscripționate în Turnul Eiffel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Liceul în care un singur elev a luat examenul de Bacalaureat 2024
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi...
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×