Arafat: Trebuie doi-trei ani ca județele să dispună de personal pe ambulanțele de terapie intensivă

Arafat: Trebuie doi-trei ani ca județele să dispună de personal pe ambulanțele de terapie intensivă
Publicat: 17/09/2013, 16:58
Actualizat: 18/05/2015, 21:00

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, marți, la Suceava, că mai este nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru ca toate județele din țară să dispună de personal adecvat pentru a lucra pe ambulanțe de terapie intensivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Raed Arafat a spus, la operaționalizarea ambulanței de terapie intensivă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, că mai este nevoie de cel puțin doi-trei ani până când județele vor dispune de personal medical adecvat care să lucreze pe aceste autospeciale.

El a precizat că, în prezent, în peste jumătate din județe există echipaje de terapie intensivă mobile.

„Pe mașinile de terapie intensivă eu cred că ne mai trebuie încă cel puțin doi-trei ani până când avem numărul de personal adecvat ca să le acoperim”, a spus Arafat

Secretarul de stat a mai spus că, la nivel național, este foarte important ca numărul de echipaje de terapie intensivă mobile să crească, precizând că, pe lângă operaționalizarea ambulanțelor de tip C de la Suceava și Botoșani, vor mai fi operaționalizate și mașinile de terapie intensivă de la Ploiești și Pitești.

„Poate că mai sunt două-trei județe care au astfel de mașini de terapie intensivă însă fără personal, dar această problemă este în curs de rezolvare”, a afirmat Arafat.

El a arătat că în luna octombrie va avea loc examenul de specialitate pentru medicii rezidenți în medicina de urgență, urmând ca aceștia să fie încadrați în aceste servicii de urgență.

Arafat a precizat că Ministerul Sănătății va continua să achiziționeze anual ambulanțe, însă în număr mai mic, pentru înlocuirea celor uzate, astfel încât să nu se ajungă în situația ca tot parcul auto să fie învechit.

„Sper ca până la sfârșitul anului să mai fie livrate 153 de ambulanțe pentru serviciile de ambulanță din țară. Programul MS e un program multianual, care se adresează și serviciilor de ambulanță și SMURD”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că, în acest an, vor mai fi livrate două elicoptere SMURD, astfel încât fiecare regiune să dispună de un astfel de aparat.

Referindu-se la dotarea specifică în caz de dezastre, Arafat a apreciat că până la jumătatea anului 2015 aceasta va fi finalizată.

În ceea ce privește ambulanța de tip C de terapie intensivă de la Suceava, Arafat a spus că aceasta a fost cumpărată cu fonduri structurale prin Programul Operațional Regional, prin implicarea autorităților locale și regionale.

„Operaționalizarea ambulanței de tip C în Suceava și Botoșani este foarte importantă pentru că înseamnă creșterea capacității de intervenție cu încă două echipaje de cel mai înalt nivel de competență și anume, echipaje C1, de terapie intensivă mobilă”, a spus Arafat, menționând că pentru început cele două echipaje de terapie intensivă mobile vor funcționa 12 ore din 24, iar până la sfârșitul anului, când va fi completată și schema de personal cu medici de urgență, acestea vor funcționa 24 de ore.

Prezent, de asemenea, la Suceava, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Ion Burlui, a declarat că, după operaționalizarea ambulanței de tip C de la Suceava, se poate spune că, în județ, dotarea pentru situații de urgență este „la maximum” și poate permite sucevenilor „să se simtă, mai mult ca oricând, cetățeni europeni”.

„Operaționalizarea ambulanței de tip C este un plus pentru oraș, pentru județ și pentru cei care tranzitează județul Suceava și, nu în ultimul rând, pe noi ne va obliga să ridicăm ștacheta”, a mai spus Burlui.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că operaționalizarea ambulanței de tip C, „un spital mobil pe roți”, este foarte importantă pentru județul Suceava, mai ales că acum există și personal medical de specialitate care să intervină atunci când situația o impune.

Nechifor a mai arătat că a fost inițiată procedura de achiziție a unei autospeciale de intervenție la înălțime care va intra în dotarea ISU Suceava.

Medicii care vor lucra la Suceava sunt rezidenți în anul cinci la Medicină de urgență, iar unii dintre ei au gestionat situații grele, a precizat coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoeșu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
„După 40 de zile, ești la limita morții”! Monica Pop, despre DIETA cea mai populară...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi