Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, marți, că Spitalul Județean de Urgență Suceava are șanse să fie inclus în programul național de tromboliză derulat de Ministerul Sănătății, în condițiile în care unitatea îndeplinește 80-90 la sută din cerințele în acest sens.
Raed Arafat a declarat, marți, după o întâlnire cu reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență (SJU) Suceava, ai Consiliului Județean și Prefecturii Suceava, că unitatea medicală suceveană, care face parte din categoria spitalelor de interes strategic, este deja inclus în programul național de anestezie-terapie intensivă al Ministerului Sănătății, iar din luna octombrie va primi finanțare în cadrul acestui program, urmând ca după experiența acumulată în acest an să se stabilească sumele necesare pentru anul viitor.
Arafat a spus că reprezentanții SJU Suceava, cu sprijinul autorităților locale și județene, doresc includerea acestui spital într-un alt program național derulat de Ministerul Sănătății, respectiv programul național de tromboliză pentru rezolvarea avansată a accidentelor vasculare cerebrale, în prezent funcționând în țară doar cinci centre pilot.
„În planul național de tromboliză noi avem acum doar cinci centre care sunt experimentale și pe care am început să le urmărim și să le finanțăm. Încă suntem în faza experimentală, o să decidem cu Comisia de Neurologie, anul viitor, câte o să preluăm și câte o să crească”, a spus secretarul de stat în MS.
Arafat a mai spus că Spitalul Județean de Urgență Suceava îndeplinește 80-90 la sută din cerințe pentru a putea fi inclus în programul național de tromboliză, în condițiile în care aici există deja Unitate de Primire a Urgențelor, secții de neurologie și neurochirurgie, inclusiv, resursa umană, însă mai sunt necesare anumite reorganizări, mai ales în domeniul investigațiilor medicale.
„Dacă se fac anumite reorganizări, mai ales pe partea de investigații, o să ne trebuiască poate o performanță mai mare la investigațiile de computer tomograf, și anumite aspecte organizatorice care trebuiesc rezolvate”, a spus Arrafat, precizând că SJU Suceava s-ar califica pentru includerea în acest program.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că administrația județeană dorește dezvoltarea Unității de Primire a Urgențelor din cadrul SJU Suceava în regim „stroke” (unitate de accident cerebral vascular) și includerea SJU Suceava în programul național de tromboliză.
Nechifor a spus că a hotărât ca, împreună cu reprezentanții SJU Suceava și cu sprijinul secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, să meargă la Târgu Mureș pentru a vedea cum funcționează unitatea „stroke” de acolo.
„Vom pleca la Târgu Mureș, când va fi posibil, pentru a vedea cum funcționează unitatea de stroke de acolo. E un complex mult mai modern decât ce avem noi, aici, la Suceava, pe UPU, însă vestea bună este că structura construcției spitalului permite o dezvoltare, inclusiv, pe orizontală, astfel încât să putem să dezvoltăm sistemul de UPU în regim stroke și în acest fel să avem acces și la finanțare națională”, a mai spus Nechifor.
Potrivit managerului SJU Suceava, Vasile Râmbu, acest spital este singurul din județ care, prin dotările cu aparatură și personal, poate soluționa cazurile acute de accident vascular cerebral.
El a spus că înființarea unei unități de urgențe neurovasculare în spital reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea secției de neurologie și va permite limitarea impactului accidentului vascular cerebral asupra calității vieții pacientului și reducerea mortalității.
Accidentul vascular cerebral este una din principalele cauze de mortalitate din lume.