Guvernul vrea să extindă plata CAS cu mâna Parlamentului. Miniștrii dau din colț în colț: „Nu există obligația față de FMI de a face ceva până la o dată fixă”

Guvernul vrea să extindă plata CAS cu mâna Parlamentului. Miniștrii dau din colț în colț: Nu există obligația față de FMI de a face ceva până la o dată fixă
Publicat: 17/09/2013, 23:14
Actualizat: 19/03/2015, 06:49

Planul Guvernului pentru extinderea plății CAS și la categoriile de venituri încă exceptate este lărgirea bazei de impozitare în domeniul asigurărilor sociale cu mâna parlamentarilor.

În legătură cu data până la care obligația de a cotiza la bugetul de pensii le-ar putea reveni și celor care obțin venituri din drepturi de autor, PFA sau alte activități independente și care plătesc CAS doar pentru salarii nu s-a luat încă o decizie, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea neexcluzând însă ipoteza ca lărgirea bazei de impozitare să se facă până la adoptarea bugetului pe 2014.

„În funcție și de nivelul colectării veniturilor în 2013. Vom vedea. Ce este important este că nu există în acest moment obligația noastră, angajamentul nostru de a face ceva în acest sens până la o anumită dată fixă, un angajament care să ne țină responsabili în fața boardului FMI”, a explicat Liviu Voinea pentru gândul.

Extinderea taxelor prin votul Parlamentului

Asumată ca intenție de „evaluare” în scrisoarea trimisă de Guvern FMI, reforma în domeniul asigurărilor sociale prin lărgirea bazei de impozitare nu are termen fix, dar se regăsește în planurile Cabinetului Ponta. „Vom evalua de asemenea reforme în domeniul contribuțiilor sociale pentru lărgirea bazei”, se arată în scrisoarea de intenție pentru FMI publicată de gândul.

În Parlament, la prezentarea ideilor generale din documentul deja trimis la Washington, Ponta a menționat și cum se va extinde taxarea: prin votul deputaților și senatorilor. „Putem să gândim împreună cu dumneavoastră un sistem fiscal care să lărgească baza de impozitare, pentru că în continuare în România sunt puțini cei care plătesc taxe și mulți cei care beneficiază”, a spus premierul.

Întrebat ulterior la ce categorii se va extinde baza de impozitare, Ponta a susținut că „pentru 2014 nu avem acțiuni concrete și nici obligații concrete, însă ministrul de Finanțe, domnul Chițoiu, este responsabil de reforma fiscală și toate măsurile pe care le are în vedere le va pune în dezbatere publică și după aceea, evident prin, Parlament”.

Calculele de la Finanțe

Ministrul Finanțelor nu dorește însă să deschidă subiectul taxelor. „Pur și simplu le scoatem din zona gri (prin reducerea CAS pentru angajator, n.r.)”, a răspuns Chițoiu întrebat de gândul care este soluția pentru mărirea numărului de plători de contribuții sociale care să susțină bugetul de pensii.

Ministrul Liviu Voinea nu a exclus însă extinderea categoriilor obligate la plata CAS în următoarele luni, chiar dacă a insistat că aceasta nu se numără printre oligațiile asumate în fața FMI. „În funcție și de nivelul colectării veniturilor în 2013. Vom vedea”, spune ministrul pentru Buget, care admite că situația deficitului din bugetul asigurărilor sociale este „analizată în permanență”. „Scrisoarea nu conține nicio obligație în acest sens. Conține chiar o intenție de reducere a impozitării muncii. Ceea ce contează din punct de vedere al angajamentelor în scrisoarea cu Fondul sunt acțiunile prioritare, criteriile structurale, țintele indicative. Lărgirea bazei de impozitare nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii, deci nu este un angajament care fie pus în practică”, adaugă Voinea.

Câmpeanu: „Nu spun nici că am, nici că nu am proiectul”

De subiectul extinderii taxării evită să vorbească și ministrul Muncii. „Sigur, s-a spus că de comun acord să găsim… Pentru că sunt puține persoane care plătesc și foarte multe care beneficiază. Deocamdată s-a lansat o idee. Când se va analiza, atunci o să spunem. Deocamdată s-a lansat ideea să avem propuneri”, a comentat, iritată de subiect, Mariana Câmpeanu.

Întrebată de gândul dacă la Ministerul Muncii există vreun proiect de lege în acest sens, Câmpeanu a evitat un răspuns tranșant. „Nu v-am spus nici că-l am, nici că nu-l am. Un proiect trebuie să fie agreat în Guvern și în Parlament și după aceea este făcut public”, a spus ministrul PNL.

Excepțiile de la plata CAS, de la indemnizațiile pentru mame la PFA

Potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal, sunt scutite de plata contribuțiilor la pensii diverse tipuri de indemnizații între care cea de creștere a copilului, veniturile acordate la momentul disponibilizării, plățile compensatorii. De asemenea, potrivit Codului fiscal, nu datorează contribuția la pensii nici contribuabilii al căror venit net anual este sub 778 de lei, cei care realizează venituri din activități independente, dacă obțin și venituri din salarii, sunt șomeri sau pensionari.

În 2013 contribuția angajatului la sistemul public de pensii este de 10,5%, în timp ce angajatorul datorează la sistemul de asigurări sociale contribuții diferențiate de 20,8%, 25,8% sau 30,8%.

Noua taxare a proprietăților depinde de un raport a FMI

Un alt semn de întrebare ridicat de scrisoarea de intenție adresată FMI este legat de schimbarea modului de calcul a taxelor pe proprietate, în funcție de destinație, și nu de proprietar. „O să vă explice domnul Chițoiu. E un sistem european cerut în special de primari. E vorba de taxe care merg la bugetele locale. Nu vor afecta populația. E vorba de taxarea în funcție de destinația imobilului, nu de proprietar”, s-a limitat să precizeze Victor Ponta.

Potrivit lui Liviu Voinea, decizia finală va depinde de rezultatele unui raport de evaluare făcut de experții FMI. „Nu este o decizie luată și nici o obligație de a lua o decizie. Deocamdată este o misiune tehnică a Fondului care face un raport de evaluare. Vom vedea rezultatele raportului de evaluare”, a spus Voinea pentru gândul.

Taxele pe proprietate ar urma să fie modificate înainte de finalul anului. „Înainte de finalizarea bugetului pe 2014, vom revizui baza de impunere pentru taxele pe proprietate, bază ce va varia în funcție de destinația proprietății și nu de statutul juridic al proprietarului”, se menționează în scrisoarea de intenție.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză