Iubirea este însoțită de o componentă biologică care influențează modul în care simțim acest sentiment. Aceasta este concluzia unui studiu recent, ale cărui date arată că la nivelul creierului există anumiți neuro-transmițători care se activează în prezența unor stimuli și care pun în mișcare mai multe circuite, precum circuitul opioid, zona pre-frontală a creierului și, mai ales, nucleul accumbens.
„În iubire intervin mai mulți factori, unii emoționali, pe care nu-i putem controla, cum ar fi pasiunea, și care după o vreme pot să dispară, dar și elemente ce depind de noi, cum ar fi angajamentul față de persoana iubită”, explică Francisco Cabello, medic și psiholog spaniol. Expertul asigură că știința are un rol bine conturat în problemele sentimentale.
Conform studiului recent, factorul de creștere nervoasă (NGF) ajunge la un nivel ridicat atunci când ne îndrăgostim de o nouă persoană, dar după un an acesta revine la nivelul inițial. „Pentru a stimula secreția de dopamină – neuro-transmițătorul asociat cu plăcerea – este nevoie ca în viața noastră să apară ceva nou”, mai arată datele cercetării. Pe de altă parte, cei care s-au îndrăgostit recent prezintă niveluri de serotonină – hormonul relaționat cu starea de fericire – cu 40% mai reduse decât ar fi normal, la fel ca și cei care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).
În urma datelor obținute s-a mai constatat că se poate face diferență între dragoste și dorință. Imaginile obținute prin fRMI arată că centrii cerebrali ni se activează atunci când vedem persoana iubită, dar același lucru se întâmplă, cu rare excepții, atunci când privim o persoană care stârnește în noi doar dorința. Așadar, „pare evident că nu ne putem îndrăgosti de o persoană pe care nu o dorim, în schimb putem dori o persoană pe care nu o iubim”, explică în continuare Francisco Cabello, precizând că „putem simți o atracție sexuală față de o persoană care nu ne stârnește vreo pasiune sentimentală”.
Întrebat dacă există medicamente care ne-ar putea vindeca de dragoste, el a răspuns că deocamdată nu există un leac. „Industria farmaceutică nu a inventat nimic, probabil că nici nu și-a propus, care să ajute intimitatea, comunicarea în cuplu sau nivelul angajamentului”, a punctat medicul spaniol.