Micul dejun reprezintă principala masă a zilei, ținând cont de faptul că aceasta asigură organismului energia de care are nevoie pe parcursul unei zile. Cu toate acestea, 18% dintre bărbați și 13% dintre femei, cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani, nu mănâncă dimineața, după cum arată datele unui studiu realizat în 2011.
Nutriționiștii spun că micul dejun este esențial bunei funcționări a organismului. Recomandările medicilor sunt susținute inclusiv de dovezi științifice care arată că persoanele care mănâncă dimineața sunt mult mai sănătoși decât cele care sar peste această masă.
Live Science publică patru motive demonstrate științific pentru care nu ar trebui să sărim peste micul dejun.
Astfel, prima masă a zilei are capacitatea de a diminua predispoziția la diabet. Cel puțin acest lucru a fost observat în urma unui studiu realizat pe un grup de femei. Cercetarea a fost publicată recent în revista American Journal of Clinical Nutrition. Femeile care nu mănâncă micul dejun întâmpină un risc de aproximativ 6 ori mai mare de a se îmbolnăvi de diabet decât cele care servesc micul dejun în fiecare zi, mai arată studiul.
În ceea ce privește bolile de inimă, luarea micului dejun corespunde unei incidențe mai reduse a maladiilor cardiace în cazul bărbaților cu vârste între 45 și 82 de ani, conform unui studiu publicat în luna iulie în revista Circulation. Același studiu indica faptul că persoanele care sar peste micul dejun au mai frecvent probleme legate de hipertensiune, rezistență la insulină și au niveluri mai ridicate ale zahărului în sânge.
Un studiu publicat în anul 2005 de Journal of the American Dietetic Association indica faptul că micul dejun are o influență benefică asupra memoriei.
Un alt studiu recent publicat în revista Obesity a ajuns la concluzia că persoanele care mănâncă de dimineață slăbesc mai ușor decât persoanele care consumă același număr de calorii pe zi, dar sar peste micul dejun.