Doi militari români au fost uciși în Afganistan

Doi militari români au fost uciși în Afganistan
Publicat: 23/09/2013, 13:23
Actualizat: 29/07/2014, 21:40

Doi militari români au murit, duminică, în Afganistan, în urma rănilor provocate de explozia unui dispozitiv improvizat, informează Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat remis gândul.

Este vorba despre maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, care se afla la a doua misiune în Afganistan și era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. El era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V și cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

Al doilea militar ucis este plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani. El era la prima misiune în Afganistan și era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Postelnicu era decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale. Militarii români din Forțele pentru operații speciale acționează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului.

Sublocotenent (pm) Adrian Postelnicu și aspirant (pm) Vasile Claudiu Popa // FOTO: MApN

Cei doi soldați se aflau într-o misiune de patrulare, în jurul orei 22:00, ora României, când a avut loc explozia. Militarii au fost transportați la spital cu un elicopter de evacuare medicală, însă, în jurul orei 23:00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, au decedat.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a explicat, într-o intervenție telefonică la Digi 24 că patrula din care făceau parte cei doi români era mixtă, pe lângă militarii noștri existând alți trei soldați străini. Totodată, Ministerul condus de Dușa ia în calcul trimiterea unui avion militar în Afganistan, pentru repatrierea trupurilor militarilor decedați.

Conform protocolului, MApN nu a oferit numele sau informații care ar putea duce la identificarea militarilor decedați până ce familiile nu vor fi înștiințate.

Avansați în grad post-mortem

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu și la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, anunță MApN.

De asemenea, Dușa a înaintat președintelui Traian Băsescu propunerea de decorare a celor doi ofițeri post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 23 septembrie, la ora 14.00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

„Conducerea ministerului își exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari și este alături de familiile greu încercate”, transmite MApN.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și și-a exprimat respectul față de cei doi români. „MAE a aflat cu deosebită tristețe de decesul a doi militari români în cursul efectuării unei misiuni de patrulare în Afganistan, în cursul zilei de ieri, 22 septembrie 2013. MAE transmite compasiune și sincere condoleanțe familiilor îndoliate, precum și tuturor celor care i-au cunoscut și apreciat. MAE își exprimă profundul respect pentru cei doi militari români eroi. Dumnezeu să-i odihnească!”, este mesajul diplomației române, potrivit unui comunicat remis gândul.

Și Ambasada Statelor Unite la București a transmis un mesaj de condoleanțe: „Am aflat cu profundă tristețe despre moartea maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa și a plutonierului Adrian Postelnicu (…). Atât personal, cât și în numele Statelor Unite ale Americii, vreau să transmit condoleanțe familiilor și prietenilor, precum și camarazilor lor de arme”, a declarat Duanne Butcher, într-un comunicat remis gândul. Reprezentantul Statelor Unite în România a vorbit despre „sacrificiul pentru o cauză nobilă” făcut de cei doi soldați, cu referire la „lupta împotriva extremismului din Afganistan și asigurarea unui viitor mai bun pentru toți cetățenii acelui stat.”

„Curajul dovedit de soldații români care participă la misiunile desfășurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiați aliați”, a mai spus Ambasada SUA.

25 de morți în Irak și Afganistan

De regulă, militarii români asigură patrularea în câteva zone-cheie ale Afganistanului, de-a lungul unor secțiuni a „inelului” A1, autostrada care înconjoară țara și unul dintre principalele puncte strategice din acest teatru de operații. Cel mai adesea, soldații români sunt dislocați în provincia Zabul, provincie de sud-est, care se învecinează cu Pakistanul. De-a lungul autostrăzii A1, sunt niște tuburi din beton, menită să lase loc de trecere a apei dintr-o parte a autostrăzii spre cealaltă. În acele tuburi, se plantează dispozitive explozive improvizate, care pot varia între un kilogram și 2-300. Din acest motiv, există în permanent mașini care cercetează zonele pentru a depista aceste dispozitive. Inelul A1 este o cale de trecere foarte importantă și pentru că este vorba despre o zonă prin care trec atât convoaie militare, cât și civili.

România mai are aproximativ 1.000 de militari în Afganistan. În total, peste 30.000 de soldați români au ajuns în Irak și Afganistan din 2002 și până acum. Cu tragedia de duminică, bilanțul soldaților care au murit în acest teatre de operații este de 25. Peste 130 au fost răniți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, umiliţi chiar Festivalul Mamaia 2024. O cântăreaţă a refuzat să...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Candidații la prezidențiale în imagini inedite. Cum arătau Diana Șoșoacă și Elena Lasconi acum câteva...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Un sibian primește o pensie mai mare cu 5930 de lei, după recalculare. A ajuns...
Cât de trist! Iulia, adusă acasă într-un sicriu sigilat. Familia nu are voie să îl...
Dieta lui Meme Stoica și alimentele pe care le-a eliminat definitiv: „Fac 60 de ani...
Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți...
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
Cum poți afla online ce vechime ai în câmpul muncii. Pașii pe care trebuie să...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Ai împrumutat mașina altei persoane? Ce riști dacă încalcă legea la volan?
Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura...
Ce au VĂZUT după ce au privit ÎN SPAȚIU mai departe ca NICIODATĂ
Putin a dat ordinul. Decizia istorică de care se temea planeta: Totul pentru victorie
S-a stins un mare preot. Toți enoriașii îl plâng
Ministrul Muncii: „Am o veste bună pentru pensionari”. Crește pragul de impozitare a pensiilor. Când...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că...
Destinația de vis aleasă de Liviu Vârciu și Anda Călin după căsătorie! Primele imagini cu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, Bubulino, simt că faci ceva greșit! - Ce ai pățit,...
Cercetătorii au găsit cocaină în cadavre din secolul 17