Universitatea Harvard a început o campanie prin care vrea să atragă donații în valoare de 6,5 miliarde dolari până în 2018, cea mai ambițioasă inițiativă de acest fel derulată vreodată, 45% din fonduri fiind destinate cercetării, personalului academic și activităților de învățământ.
Un sfert din bani vor fi utilizați ca sprijin financiar pentru studenți, 20% vor fi investiți în renovare și alte lucrări de construcții, iar 10% vor merge către „noi inițiative”, au declarat reprezentanții universității americane, citați de Bloomberg.
Harvard a obținut deja promisiun și donații de 2,8 miliarde de dolari în perioada premergătoare lansării publice a campaniei.
Pe lângă extinderea activităților de cercetare și învățământ, universitatea va renova căminele și va reporni mai multe proiecte de construcții înghețate în urma crizei financiare mondiale din 2008.
Cea mai recentă campanie de finanțare derulată de Universitatea Harvard, începută în 1999 și desfășurată pe parcursul a 7 ani, a atras fonduri de 2,65 miliarde de dolari. Harvard este cea mai bogată instituție de învățământ din SUA, cu active de peste 30 miliarde de dolari la jumătatea anului trecut.
Harvard a primit recent donații de 125 milioane de dolari de la miliardarul elvețian Hansjörg Wyss și 50 milioane de dolari de la Blavatnik Family Foundation.
Finanțarea suplimentară va ajuta totodată universitatea să recruteze profesori și cercetători. Aproximativ jumătate din bugetul instituției pentru anul fiscal 2012 a mers către compensații financiare pentru angajați, potrivit raportului anual.
Harvard a atras în anul fiscal 2012 angajamente în valoare de 909 milioane de dolari de la donatori, față de 758 milioane de dolari în anul anterior.
Numărul „mega-donațiilor” de peste 50 milioane de dolari atrase de universitățile americane a crescut puternic în acest an, odată cu creșterea încrederii în economie, potrivit datelor Chronicle of Higher Education.
Universitatea Michigan a atras recent 200 milioane de dolari de la dezvoltatorul imobilar Stephen Ross, iar miliardarul Irwin Jacobs, cofondator al grupului Qualcomm, a donat recent 133 milioane de dolari Universității Cornell.
Săptămâna trecută, Frank McCourt, fost proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, a donat 100 milioane de dolari Universității Georgetown.
Universitățile americane au obținut în acest an 16 donații în valoare de cel puțin 50 milioane de dolari, de peste două ori mai multe față de 2012.
Anul trecut, valoarea totală a donațiilor atrase de instituțiile de învățământ superior din SUA a crescut cu 2,3%, la 31 miliarde de dolari, ușor sub recordul de 31,8 miliarde de dolari atins în 2008.
Universitatea Stanford a încheiat în 2011 cea mai de succes campanie de atras donații derulată vreodată în învățământul american. Instituța a atras 6,23 miliarde de dolari, cu mult peste ținta de finanțare de 4,3 miliarde de dolari.