FBI îi învață pe jandarmii și polițiștii români cum să dea piept cu romii și ungurii. Soluția FBI pentru conflictul cu romii din Sintești

FBI îi învață pe jandarmii și polițiștii români cum să dea piept cu romii și ungurii. Soluția FBI pentru conflictul cu romii din Sintești
Publicat: 24/09/2013, 19:37
Actualizat: 05/07/2016, 21:54

FBI și Departamentul de Stat al SUA au organizat astăzi, la București, cu sprijinul Ambasadei SUA, un seminar în care doi agenți FBI specializați în studii comportamentale le-au predat unor membri ai Jandarmeriei și Poliției Române modul în care trebuie abordate comunitățile sau grupările care conțin minorități etnice sau culturale, punând mai puțin accent pe forța brută și mai mult pe dialog și dezvoltarea încrederii.

Agentul și instructorul FBI Jean Larned, de la Unitatea de Știință Comportamentală (Behavioral Science Unit), a explicat pentru gândul cum ar trebui schimbată abordarea folosită de jandarmi și de polițiști în comunitățile etnice, abordând conflictul romi-forțe de ordine de la Sintești, petrecut luni.

„Inspectoratele de poliție și alte agenții de menținere a ordinii trebuie să învețe să lucreze cu toți membrii unei comunități, indiferent de etnie, rasă, gen sau orientare sexuală. România este o societate multietnică și multiculturală. Pentru eficiența activității poliției, respectarea drepturilor populației minoritare și toleranța față de diferențele culturale sunt la fel de importante ca arestarea infractorilor”, a explicat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, în deschiderea seminarului.

Prim-adjunctul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonelul Ovidiu Vasilică, a declarat că forțele de ordine din România au început să schimbe abordarea și că au văzut că dialogul dă rezultate mai bune decât forța.

„Noi în Jandarmerie simțim nevoia unei abordări diferite. În ultimul timp, am promovat foarte mult ideea de dialog cu societatea, cu comunitățile în care lucrăm. Am promovat multe elemente de dialog, mă refer la negociatori, la oamenii care poartă dialogul cu oamenii din mulțimi și am văzut că este calea bună, pe care trebuie să o urmăm. Cred că experiența americană, care se bazează tocmai pe această diversitate, pe o abordare multietnică, este cea mai relevantă pentru noi”, a spus Ovidiu Vasilică.

Principalele minorități cu care forțele de ordine românești încearcă să schimbe modul de abordare sunt romii și ungurii, acestea fiind și cele mai numeroase comunități etnice din România.

Abordarea romilor, versiunea FBI: „Cea mai bună cale este includerea romilor în forțele de ordine”

Agentul FBI Jean Larned, care predă și la Academia FBI, a explicat pentru gândul că cea mai mare greșeală în abordarea grupurilor etnice sau a minorităților este neînțelegerea diferențelor de cultură și de background și că cea mai bună cale de a depăși aceste bariere, pentru Poliția și Jandarmeria Română, ar fi să angajeze oameni din rândul acestor minorități.

„Trebuie să reușești să stabilești o relație de încredere și de înțelegere cu romii. Există metode pentru asta. Incluziunea, includerea lor în forțele de ordine. Ca în SUA, unde forțele de ordine reflectă toate grupurile – negrii, albii, hispanicii, asiaticii. Cea mai bună cale pentru Poliția Română este să includă romii în forțele de ordine. Să ai polițiști romi, pe care odată angajați să îi duci să lucreze în comunitățile rome, pentru a genera încredere.

Când un rom vede un polițist rom, începe să comunice și să realizeze că forțele de ordine nu sunt împotriva lor, ci că doar aplică legea și sunt acolo să îi ajute, să reducă infracțiunile, nu să îi pedepsească pentru un motiv anume”, a explicat pentru gândul agentul FBI Jean Larned.

Conflictul de la Sintești: „Romii au crezut că totul este îndreptat împotriva lor”

Aflând despre conflictul de luni, când forțele de poliție și de jandarmerie au fost atacate cu arme albe de romii din Sintești, pentru a încerca să-i oprească din urmărirea unui șofer de camion care transporta ilegal fier vechi, agentul FBI a explicat pentru gândul că acesta este un exemplu de gestionare necorespunzătoare a unei comunități etnice.

„Cel mai probabil ei au perceput totul ca pe un atac asupra romilor, când de fapt era vorba de un caz specific, care implica acel camion. Romii au crezut că totul este îndreptat împotriva lor, când de fapt era vorba doar de un răufăcător rom”, a spus agentul FBI.

„Sunt două lucruri foarte importante în munca de poliție: controlul, puterea hard, și încrederea, puterea soft. Modelul merge acum către puterea soft și asta o să încercăm să predăm astăzi: muncă de poliție orientată către comunitate, bazată pe informații și pe dovezi. Partea cu informațiile se leagă cu angajarea de polițiști romi, pe care îi trimiți în comunitate, ei dezvoltă încredere, iar romii le pot spune că în comunitate cineva încalcă legea”, a mai explicat agentul FBI Jean Larned, pentru gândul.

Romii și ungurii, minoritățile cu care se confruntă forțele de ordine. „Eu nu îi consider pe romi un grup aparte, eu îi consider români”

Colonelul de jandarmerie Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, a spus că forțele de ordine românești au început să facă pași în această direcție a „puterii soft”, despre care vorbește Jean Larned, însă nu au prea multe realizări concrete.

„Noi am făcut o serie de pași și mă refer la contactele cu grupările etnice. Deși eu nu îi consider pe romi un grup aparte, eu îi consider români, doar că au o serie de diferențe, de elemente de diversitate. Avem o serie de protocoale de colaborare cu aceste comunități. Dar dincolo de aspectul acesta formal, consider că am făcut prea puțin în practică. Simțim nevoia de a îmbunătăți comunicarea și contactele cu aceste comunități, pentru a preveni faptele antisociale și, în situația unor manifestări violente, de a le preveni discutând, găsind căile de comunicare, și nu recurgând la o abordare violentă”, a explicat colonelul Ovidiu Vasilică.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină