România are o rată de angajare de 60%, una dintre cele mai scăzute din Europa, înregistrând totodată o rată a șomajului incredibil de stabilă, atât în perioada de boom, cât și în criză, a declarat vineri, la Bucharest Forum, Alberto Leyton, task team manager la Banca Mondială.
Alberto Leyton a prezentat rezultatele unui studiu al Băncii Mondiale (BM), care arată că România are două probleme majore: rata de angajare scăzută și abilitățile lucrătorilor români.
Reprezentantul BM a precizat că România are una dintre cele mai mici rate de ocupare din Europa, de 60%, însă, în același timp, a avut o rată a șomajului „incredibil de stabilă”, atât în perioada de criză, cât și în cea de creștere economică.
„O problemă este faptul că, în perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu și productivitatea”, a mai spus Leyton.
Studiul citat a mai arătat că procentul companiilor din România care fac formare profesională pentru angajați este foarte scăzut și, chiar dacă numărul de absolvenți de studii universitare a crescut foarte mult în ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privată.
„În sectorul privat, s-a extins dramatic învățământul la distanță. Se pune puțin accent pe dezvoltarea abilităților. Este necesară o abordare bazată pe fapte. Trebuie găsită o soluție pentru utilizarea bazinului de forță de muncă neutilizată”, a subliniat Leyton.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, cu același prilej, că este dificil să adaptezi educația cerințelor din piața muncii, din cauză că societatea se schimbă foarte repede, în timp ce școala are un grad ridicat de conservatorism.
„Trebuie să înțelegem că educația nu este un atribut al Ministerului Educației sau al directorului școlii și nici al inspectoratului școlar, ci al întregii societăți”, a spus Pricopie.
Ministrul Educației a adăugat că învățământul din România are nevoie de finanțare corespunzătoare, pentru ca politicile publice să aibă conținut, dar și de o „predictibilitate a reformelor”.
La rândul său, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că este nevoie de o schimbare a modului de abordare a politicilor privind piața muncii, dar și de o preocupare sporită pentru îmbunătățirea aptitudinilor și competențelor profesionale ale angajaților.
„România se confruntă cu personal slab calificat. (…) A trecut valul de forță de muncă calificată în domenii industriale. Acum, există o mică tendință de a pleca și a forței de muncă mai puțin calificate, care întâmpină însă dificultăți pe piața europeană. Este o reacție negativă a populației de acolo, care vede un pericol prin faptul că românii necalificați acceptă salarii mai mici și condiții de muncă mai precare”, a mai spus Câmpeanu.
Ministrul Muncii a precizat că România trebuie să își dezvolte sistemul de educație și formare pe tot parcursul vieții, iar angajatorii trebuie să se implice și ei mai mult în pregătirea și formarea propriilor angajați.