La doar câteva zile după ce premierul Liviu Dragnea a dat un ultimatum PNL, cerând tranșarea situației din USL, tensiunea crește din nou în Uniunea Social Liberală. Ministrul liberal al Internelor, Radu Stroe, se opune proiectului descentralizării pus pe hârtie de Liviu Dragnea și transmis liderilor locali din teritoriu spre consultare.
„România este o țară sărăcuță și nu poate avea șapte, opt, nouă centre de comandă pentru diverse situații de urgență, care sunt cu răniți, cu morți, acolo tot sistemul trebuie să participe. Statul nu poate funcționa în felul acesta. El fiind dedublat de la comanda unică și pus la șapte comenzi, opt în principiu, nu mai este eficient. În privința securității naționale vreau să vă spun că agenții și tot sistemul nostru lucrează după niște reguli care au în vedere și problematici care țin de securitatea națională, în coroborare cu alte structuri ale Ministerului. Vă dați seama, avem două-trei sute de orașe, vă dați seama ce se întâmplă dacă împărțim Poliția în două sau trei sute?”, s-a justificat el.
Stroe a precizat că nu a știut că premierul Dragnea „a dat drumul proiectului descentralizării” și că subiectul urmează să fie discutat în interiorul USL.
Înainte ca ministrul să se declare public împotrivă, MAI a transmis, printr-un comunicat, că proiectul lui Liviu Dragnea nu a ajuns și la Interne, minister care are rezerve față de trecerea poliției locale în subordinea primăriilor și care „nu poate susține o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României„.
Cu toate acestea, Liviu Dragnea, chiar dacă deranjat că proiectul său legislativ a apărut în gândul, și-a asumat astăzi documentul, susținând că este de acord cu toate prevederile care au fost prezentate de gândul.
Ce spune MAI
Ministerului Internelor nu susține proiectul descentralizării transmis de către vicepremierul Liviu Dragnea spre consultare în teritoriu.Potrivit unui comunicat de presă, acesta nici nu ar fi fost transmis MAI care ar fi trebuit să fie co-inițiator.
„Proiectul de ordonanță de urgență la care se face referire nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, cu atât mai mult cu cât, în situația unei asemenea inițiative legislative, MAI ar trebui să fie co-inițiator. MAI apreciază că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele, instituțiile publice, organismele abilitate și partenerii sociali, respectiv organizațiile profesionale sau sindicale. Referitor la această temă, în ceea ce privește descentralizarea unor componente ale Poliției Române, conducerea MAI consideră că orice inițiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranței cetățeanului. În aceste condiții, MAI nu poate susține o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României„, se arată în comunicatul MAI.
Dragnea: Tot ce este scris acolo eu susțin fără niciun fel de rezervă
Așa cum a prezentat gândul, vicepremierul Liviu Dragnea a recunoscut astăzi că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari pentru a vedea propunerile incluse, el arătând că ulterior va avea o întrevedere cu edilii pentru a da o formă finală actului normativ și că susține fără rezerve prevederile acestuia.
„Nu a fost o circulară pe care am trimis-o eu în teritoriu. Sunt câteva luni de când împreună cu reprezentanții autorităților locale, primari de comune, orașe municipii și președinți de CJ lucrăm împreună la un pachet de legi, printre care și Legea descentralizării”, a spus Dragnea.
El a precizat că a colectat la Ministeul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice toate solicitările primarilor și le-a dat forma unui proiect de lege, pentru că erau solicitări legate de principii.
„Le-am pus (propunerile, n.r.) într-o formă de proiect de lege și le-am transmis-o lor, deci nu am dat drumul în eter sau nu am trimis-o așa prin țară cu curierul. Le-am dat-o lor (primarilor, n.r.), punctual, la cele patru asociații, să se uite pe forma finală, să se uite și la ce au propus ceilalți, urmând ca după ce se uită la ea să mai facă eventual și alte adăugiri și să avem o întâlnire în care să dăm o formă finală, după care să începem să discutăm politic în USL și, când finalizăm acest proces, să i-o prezint primului-ministru”, a spus Dragnea.
„Ce m-a surprins pe mine foarte tare – de ce primarii au înțeles că trebuie să se consulte și cu specialiștii de la «Gândul»? Asta nu am înțeles. Știu că-s foarte buni specialiști în administrație și în descentralizare acolo. Nu am înțeles de ce au dat-o. Dacă, într-adevăr, își doresc descentralizare, pe care eu mi-o doresc foarte tare și premierul o dorește foarte tare, trebuia să iasă public cu acest proiect după ce îl finalizăm. Suntem în plin proces de elaborare a acestui proiect de act normativ”, a mai spus Dragnea.
El a arătat, însă, că este de acord cu prevederile din proiectul de lege apărut în „Gândul”.
„În principiu, sunt de acord. E o dezbatere, mie îmi convine, tot ce este scris acolo eu susțin fără niciun fel de rezervă, pentru că sunt lucruri în care cred de ani de zile și sunt lucruri născute din imperfecțiunile legislației care ne-au afectat sau afectează în continuare funcționarea administrației locale”, a mai spus el.
„Încă aștept o întâlnire cu colegii din PNL”
Dragnea a precizat că încă așteaptă o întâlnire cu liberalii pe tema descentralizării.
„Nu dau eu ultimatum. Aștept în mod firesc să avem o întâlnire cu colegii din PNL care se ocupă de administrație publică. Am avut o discuție inclusiv pe amendamente la câteva legi în domeniul administrației publice. Aștept zilele astea să se întâmple ceva. Încă aștept, pentru că este un proces legislativ care nu mai poate fi întârziat foarte mult”, a spus Dragnea.
El a arătat că, dacă România va reuși în 2013 să finalizeze proiectul de lege privind descentralizarea și regionalizarea, atunci va intra în noul exercițiu financiar 2014-2020 ca o țară așezată modern și eficient.
„Dacă nu intrăm în acest an cu aceste două legi, anul viitor este puțin probabil să mai sperăm că o să mai adoptăm asemenea legi, când o să avem două scrutine electorale. Asta înseamnă că mai pierdem șapte ani de zile. Eu îmi fac datoria să spun lucrul acesta. Cine blochează, cine frânează să înțeleagă ce efecte negative produce României”, a subliniat Dragnea.
În documentul obținut de gândul, în care se prevede modificare a nu mai puțin de 21 de acte normative, se precizează clar ce atribuții vor fi cedate de la centru către teritoriu – către Consiliile județene, președinții de Consilii Județene și primari.
Intenția că procesul descentralizării se dorește a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regăsește chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbește despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 și subsecvent, a bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare și de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice.
Cele mai importante modificări:
1. în subordinea primăriilor din orașe/municipii vor funcționa servicii rutiere și de ordine publică ai căror directori vor fi numiți de primari.
2. în subordinea consiliilor județene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere și agenții, conduse de persoane numite de președintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile județene de agricultură, direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu, unitățile teritoriale de promovare turistică, direcțiile județene de sport și tineret, centrele județene de resurse și asistență educațională, casele corpului didactic, agențiile județene de ocupare a forței de muncă, agenția de plăți și inspecție socială, agențiile județene pentru protecția mediului, direcțiile județene de pescuit și acvacultură și direcțiile de sănătate publică.
3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului București. Tot în subordinea CGMB trece și Autoritatea Metropolitană de Transport București.
4.Porturile de la Dunăre trec în subordinea Consiliilor Județene în raza cărora se află.
5. Plajele cu destinație turistică vor fi administrate de consiliile locale.