Primăria Arad le va trimite notificări proprietarilor de clădiri istorice din zona centrală a orașului, prin care li se va cere să înceapă lucrări de refacere a fațadelor, aproximativ 260 de imobile fiind identificate cu degradări avansate, dintre care 50 pun în pericol siguranța trecătorilor.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat, marți, că va pune în aplicare prevederile Legii 153/2011 privind creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor, în municipiu fiind identificate aproximativ 260 de imobile doar în zona centrală care au nevoie de reparații urgente la fațade, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanților Primăriei, 50 de imobile sunt în stare de degradare foarte avansată și pun în pericol siguranța trecătorilor, astfel că proprietarii acestora vor primi notificări până la sfârșitul anului, prin care li se va cere să înceapă lucrările de reparații.
Primarul Falcă a declarat că în 2014, cel târziu, trebuie să intre în reparații cele 50 de clădiri cu risc pentru trecători, iar dacă proprietarii nu vor avea bani de investiții, acestea vor intra în sarcina municipalității, urmând ca sumele investite să fie recuperate în cel mult cinci ani, pe principiul colectării taxelor și impozitelor locale.
„Prioritatea noastră o reprezintă clădirile unde se înregistrează degradări mai mari. După estimările noastre, Primăria va putea să înceapă primele lucrări de reabilitare a fațadelor anul viitor, în luna iunie”, a declarat Gheorghe Falcă.
Primarul a spus că la licitațiile pentru atribuirea lucrărilor, în cazul imobilelor pentru care proprietarii nu au bani de investiții, s-ar putea ca o condiție pusă ofertanților să fie aceea de a avea resurse financiare pentru reparațiile necesare, eventual contracte de finanțare cu bănci.
Primăria ar putea aloca cel mult trei milioane de euro, într-o primă fază a programului de reabilitare a fațadelor.
Proprietarii notificați pentru începerea lucrărilor vor avea la dispoziție 60 de zile pentru a răspunde dacă au surse de finanțare, în caz contrar urmând ca municiaplitatea să preia sarcina de a repara fațadele.
Primarul a spus că proiectul prin care se dorește reabilitarea fațadelor face parte din strategia orașului pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
„Unul dintre criteriile de stabilire a câștigătorului este și participarea mediului privat pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Prin intervenția proprietarilor la fațadele clădirilor, putem spune că cetățenii vor contribui activ la pregătirea noastră pentru a deveni Capitală Culturală Europeană”, a afirmat Falcă.
Într-un document din 2012 al municipalității se arată că în zona centrală a orașului există 2.430 de clădiri, dintre care 263 sunt în stare avansată de degradare, 337 sunt cu grad de degradare mediu, iar 687 sunt cu grad de degradare ușor. Peste 100 de imobile au fost reabilitate în ultimii ani, iar o mie sunt considerate „într-o stare bună”.