Bărbatul acuzat că și-ar fi ucis fosta soție a fost trimis în judecată în dosarul cunoscut ca „Elodia 2”, întrucât cadavrul femeii, care a dispărut din ianuarie 2012, nu a mai fost găsit.
Costel Narcis Țuțuianu a fost trimis în judecată în 1 octombrie, de către procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care îl acuză de omor calificat, furt calificat, profanare de morminte, dare de mită și fals în declarații.
Costel Narcis Țuțuianu este în arestat preventiv din 10 iunie, în urma unei decizii a Tribunalului București, fiind suspectat că în 22 ianuarie 2012 ar ucis-o pe Ramona Pruteanu, de care a divorțat în noiembrie 2011.
Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Țuțuianu și-ar fi omorât fosta soție „din interes material”, între cei doi existânt un conflict privind partajarea unui imobil construit în timpul căsătoriei.
Anchetatorii au stabilit că relația dintre foștii soți era tensionată, din cauza imobil pe care trebuiau să îl împartă în urma divorțului. Bărbatul ar fi vândut mamei sale imobilul, pentru a nu mai putea fi făcut partaj după divorț. Astfel, în luna mai 2011, Țuțuianu ar fi declarat în fața notarului că este necăsătorit, deși căsătoria a fost desfăcută câteva luni mai târziu, respectiv în luna noiembrie 2011.
În 24 ianuarie 2012, mama Ramonei Pruteanu a sesizat Poliția că tânăra a dispărut cu două zile înainte.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că victima a fost văzută ultima oară de mai mulți martori, în seara de 22 ianuarie 2012, în jurul orei 18.30, pe podul pietonal care asigura accesul din Drumul Județean Bicaz – Lacul Roșu în satul Poiana, comuna Tașca, județul Neamț. Atunci, doi colegi au condus-o cu mașina de la serviciu spre casă, lăsând-o la aproximativ 200 de metri de locuință.
„Înainte de plecarea de la locul de muncă, dar și pe traseul spre domiciliu, victima a păstrat contact telefonic permanent cu mama sa”, a precizat Parchetul instanței supreme, într-un comunicat de presă.
Polițiștii au căutat corpului victimei pe arii extinse, însă nu l-au găsit. De la data sesizării dispariției femeii, anchetatorii au făcut cercetări în urma cărora au exclus ca variante de anchetă dispariția voluntară, decesul accidental cu cadavru nedescoperit și traficarea acesteia.
Încă de la început, suspect de comiterea faptei a fost Narcis Costel Țuțuianu, care, în februarie 2012, a fost testat la poligraf și a manifestat „modificări ale stresului emoțional corespunzătoare comportamentului simulat”, susțin anchetatorii.
Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că Țuțuianu și-ar fi omorât fosta soție în 22 ianuarie 2012, iar pentru a-și construi un alibi, a mers, după ora 19.30, la locuința prietenei sale. După un timp, acesta s-a întors pentru a prelua cadavrul, pe care l-ar fi aruncat în Lacul de Acumulare Izvorul Muntelui.
„Ulterior, acesta s-a deplasat la locuința sa, unde a deposedat victima de telefonul mobil și brățara de aur (brățară pe care a amanetat-o personal). Apoi s-a deplasat cu autoutilitara sa spre zona Tunelului de Aducțiune de la Lacul de Acumulare Izvorul Muntelui, unde s-a debarasat de cadavru, fiind surprins de o cameră video atât la dus, cât și la înapoierea de la baraj. Aspectele relevate de înregistrarea video sunt concordante și cu declarațiile unor martori”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Anchetatorii au stabilit că, în mai 2012, Țuțuianu ar fi amanetat brățara din aur aparținând fostei sale soții, bijuterie recunoscută de persoanele din anturajul acesteia, care au confirmat faptul că era purtată permanent, inclusiv în seara dispariției.
De asemenea, anchetatorii au găsit în mașina lui Țuțuianu, în compartimentul de marfă, stropi de sânge, în urma expertizării genetice stabilindu-se că există o „concordanță perfectă” între aceste urmele și profilul ADN al victimei.
„Materialul genetic al victimei a fost descoperit atât la locuința părinților, în locuința inculpatului, la locul de muncă, cât și în zona tunelului de aducțiune”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.
Probele administrate în cauză au mai relevat că Țuțuianu a folosit cartela telefonică aparținând fostei sale soții și după data dispariției acesteia, respectiv la circa trei luni.
Localizarea apelurilor telefonice ale lui Țuțulanu și ale fostei sale soții din seara dispariției acesteia a arătat că aceștia s-au aflat în aceleași arii de acoperire ale rețelelor telefonice.
De asemenea, înregistrarea unei camere de supraveghere din orașului Bicaz, analizată de Institutul pentru Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Român de Informații, a arătat că autoutilitara lui Țuțulanu a fost surprinsă trecând pe strada Barajului, în direcția Lacului de Acumulare Izvorul Muntelui, la ora 1.16, revenind la ora 3.46, din dimineața zilei de 23 ianuarie 2012.
Procurorii îl acuză pe Țuțuianu și de dare de mită, pentru că i-ar fi promis expertului criminalist, care i-a adus la cunoștință concluziile constatării tehnico-științifice, o sumă de bani pentru a consemna în raport concluzii contrare celor rezultate din testare.
Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Neamț.
Cazul este asemănător cu cel al avocatei Elodia Ghinescu, care a dispărut de acasă la sfârșitul lunii august 2007. Soțul acesteia, Cristian Cioacă, pe atunci polițist la Poliția din Argeș, a anunțat dispariția acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea șefei lui.
Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei, cu Cioacă drept principal suspect, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soți și în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, la două săptămâni de la dispariție, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei.
În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râșnov, au fost găsite uniforma de polițist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia și ale Elodiei.
Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru omor calificat și profanare de morminte. El se află în arest preventiv din 5 decembrie 2012 și este încarcerat la Penitenciarul Colibași.
În 2 iulie, Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeș la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat și la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenție. Sentința instanței de fond a fost atacată cu apel de toate părțile implicate, respectiv de inculpat, de mama și fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părți civile în dosar și de procurori.