Operatorii telecom: Reducerea tarifelor de interconectare în 2014 va însemna o pierdere de 200 milioane de euro pentru industrie

Operatorii telecom: Reducerea tarifelor de interconectare în 2014 va însemna o pierdere de 200  milioane de euro pentru industrie
Publicat: 03/10/2013, 15:20
Actualizat: 03/10/2013, 15:20

Operatorii telecom au transmis, la conferința anuală a Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR), că reducerea în 2014 a tarifelor de interconectare, după propunerea actuală a ANCOM, ar duce la scăderea veniturilor industriei cu peste 200 milioane de euro (8% din veniturile anuale) și la pierderi nete de 60 milioane de euro, adică 17% din necesarul de investiții pentru acest an. Potrivit reprezentanților Orange, Vodafone și Cosmote, acest lucru va afecta investițiile companiilor, inclusiv în rețelele 4G – o industrie care se află acum la început în România. ANCOM, arbitrul pieței telecom din România, propune reducerea tarifelor de interconectare, începând cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenți/minut la 0,86 eurocenți/minut, pentru apelurile la puncte mobile și de la 0,67 eurocenți la 0,15 eurocenți/minut, pentru cele fixe. Tariful de terminare reprezintă prețul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în rețeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori.

„Tarifele de interconectare rămân cheia competiției în telecom. Pe piața de terminare fiecare operator are un monopol natural și de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piață demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurența, inovația și investițiile în piața de comunicații din România. Sub presiunea concurenței, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponențial. (…) Am convingerea că aceste măsuri vor da un suflu nou concurenței și vor stimula astfel dezvoltarea unor rețele din ce în ce mai performante, folosite tot mai intens de către tot mai mulți utilizatori, pentru servicii mai multe și mai diversificate”, a declarat Cătălin Marinescu, președintele ANCOM, atunci când noile tarife au fost anunțate.

Un studiu realizat de KPMG și prezentat de AOMR arată co 80% din traficul internațional de voce cu România este realizat din patru țări: Germania, Spania, Italia și Ungaria. Potrivit lui Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al Orange, în condițiile în care tarifele de interconectare din Germania vor fi mai mari decât cele din România, operatorii mobili din țara noastră îi vor subvenționa pe cei din Germania și nu numai. „Noi, operatorii locali, îi vom subvenționa pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci și pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferenței dintre tarifele de interconectare din România, mai scăzute, și cele practicate în alte state, mai mari”, a spus Fallacher.

România beneficiază în acest moment de unele dintre cele mai ieftine servicii telecom. Reprezentanții celor trei mari jucători din piață au spus că eventuala nouă reducere a tarifelor de interconectare nu va duce la creșterea prețurilor plătite de clienții finali. „Una din opțiuni ar fi majorarea tarifelor practicate pentru clienții finali, dar piața românească nu va accepta o astfel de măsură și este normal să se întâmple așa. Pe de altă parte, pentru a avea servicii de calitate și o infrastructură bună, avem nevoie de investiții și, în acest context, trebuie să ajungem la un compromis cu autoritatea de reglementare”, a spus Nikolai Beckers, directorul executiv al Cosmote.

Valentin Mircea, Consiliul Concurenței: Găsiți noi surse de venituri

Legat reducerea tarifelor de interconectare și eliminarea tarifelor de roaming, Valentin Mircea, vicepreședintele Consiliului Concurenței, a spus că asta este ceva normal într-o federație, așa cum este Uniunea Europeană. Sugestia lui: dacă banii pentru investiții vor fi mai puțini, operatorii ar trebui să se concentreze, cu implementarea 4G, pe zonele în care astfel de conexiuni sunt chiar necesare, precum marile orașe. „Cred că operatorii ar trebui să ofere 4G ca un serviciu complementar și să se concentreze pe orașe, acolo unde există cerere și apoi să extindă acoperirea”. El a adăugat că operatorii trebuie să găsească și alte surse de venituri, pe lângă cele „tradiționale”. În acest sens a dat ca exemplu extinderea Orange pe segmentul de televiziune și a Vodafone pe segmentul de aplicații.

În schimb, Dan Nica, ministrul Comunicațiilor, a spus că trebuie luate măsuri bine gândite în ceea ce privește tarifele de terminare, deoarece rețelele de telefonie mobilă reprezintă un domeniu strategic pentru România, la fel cum sunt, de exemplu, autostrăzile. „Nu poti să reduci tarifele de interconetare sub cele practicate de alte state pentru că diminuezi capacitatea de investiții a operatorilor locali. Vrem să dezvoltăm 4G, care înseamnă montarea unui număr mare de echipamente în toată țara, care nu are o suprafață mică”, a mai spus Nica.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină