Premiul Nobel pentru chimie pe 2013 a fost atribuit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt și Arieh Warshel, a anunțat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de știință din Suedia, potrivit site-ului oficial al prestigioaselor distincții.
Cei trei cercetători au fost recompensați „pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe”, a precizat Comitetul Nobel.
În 2012, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor americani Brian K. Kobilka și Robert J. Lefkowitz, pentru descoperiri de o importanță covârșitoare privind activitățile unei importante familii de receptori – receptorii cuplați cu proteina G (RCPG) -, considerată cea mai mare familie de receptori celulari de suprafață.
Sezonul Nobel pe 2013 a debutat luni, când cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman și Thomas C. Südhof au fost recompensați cu premiul pentru medicină, pentru descoperirea sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din interiorul celulelor vii.
Marți, cercetătorul belgian François Englert și cercetătorul britanic Peter W. Higgs au fost recompensați cu premiul Nobel pentru fizică pe 2013, pentru descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înțelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS și CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN.
Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.
Câștigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinței exprimate de fondatorul prestigioaselor distincții, Alfred Nobel – va fi anunțat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.
Laureații vor primi câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie.
Laureații își vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.