Pană: Peste 3.000 de operații de extirpare a unui sân din cauza cancerului, făcute anual în România

Pană: Peste 3.000 de operații de extirpare a unui sân din cauza cancerului, făcute anual în România
Publicat: 09/10/2013, 18:12
Actualizat: 01/10/2018, 15:18

Peste 3.000 de intervenții chirurgicale de extirpare a unui sân și câteva zeci pentru extirparea ambilor sâni sunt efectuate anual în România, din cauza descoperirii tardive a cancerului, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană.

Declarația secretarului de stat a fost făcută pe fondul discuțiilor privind inițiativa unui grup dedeputați PNL de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care operațiile de reconstrucție mamară, pentru femeile care au fost supuse unei masectomii din cauza cancerului la sân, vor fi suportate de la bugetul de stat.

Potrivit deputaților PNL, impactul bugetar al modificării legislative se ridică la circa 1,2 milioane de lei pe an.

„În România, în fiecare an sunt înregistrate peste 3.000 de cazuri noi de mastectomii unilaterale și câteva zeci bilaterale. Din păcate, în cele mai multe cazuri, cancerul la sân este depistat în stadiu foarte avansat. Pentru aceste cazuri, tratamentul este mai agresiv și de mai lungă durată”, a spus secretarul de stat, Adrian Pană.

La rândul lui, președintele comisiei de oncologie a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Dan Jinga a explicat că, în România, se face reconstrucție mamară de zece ani, dar, din nefericire, costurile nu sunt rambursate de către CNAS.

„Anual sunt 7.000 de cazuri noi de cancer mamar, anual fiind tratate 10.000 de femei cu această suferință. Incidența cancerului la sân este de una din opt la nivel mondial, una din șase la nivel european și în România”, a mai spus medicul.

În cadrul prezentării inițiativei legislative, președintele CNAS, Cristian Bușoi, a susținut că propunerea este una „este extrem de binevenită”, arătând că România trebuie să facă un pas înainte pe calea adoptată de alte țări europene.

Președintele CNAS a menționat că prețul aproximativ pentru reconstrucția mamară este de 500 de euro și este „din păcate un efort pe care nu și-l pot permite” multe dintre femeile aflate în această situație.

„Odată ce acest program va începe, odată ce el se va desfășura în cele mai importante centre universitare (…), din ce în ce mai mult corpul medical va înțelege importanța acestei abordări. Atunci când vorbim de cancerul mamar, de masectomie și tratamentul de după, foarte important este și confortul psihic al femeii care a suferit această operație”, a mai spus Bușoi, precizând că cel mai probabil cea mai mare parte a costurilor vor fi suportate din bugetul de stat.

Profesorul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de chirugie plastică reparatorie și arși de la Spitalul de Urgență Floreasca, a spus că cele mai multe cazuri de reconstrucție mamară efectuate la clinică au vizat o endoproteză simplă de 430 – 450 de euro.

„Costul actual pentru un implant de utlimă generație este de 430 – 450 de euro, dar, dacă este necesară și o altă intervenție, atunci poate depăși 1.000 de euro”, a explicat profesorul Lascăr.

Președintele CNAS Cristian Bușoi a mai spus că, din punctul de vedere al instituției pe care o conduce, „avizul de principiu va fi unul pozitiv”, urmând ca toate chestiunile tehnice să fie discutate ulterior adoptării inițiativei legislative.

De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Adrian Pană a precizat că instituția pe care o reprezintă are un punct de vedere favorabil propunerii legislative.

Propunerea de modificare a Legii nr. 95/2006 a fost depusă de deputații PNL Mircea Roșca și Grațiela Gavrilescu, precum și de senatorul PNL Ion Luchian.

„Serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unități care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt: e) corecțiile estetice efectuate persoanelor cu vâsta de peste 18 ani, cu excepția endoprotezelor mamare necesare operațiilor de reconstrucție în urma unor afecțiuni oncologice”, potrivit modificării propuse la articolul 237 din Legea 95/2006.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?