O planetă din afara Sistemului Solar care plutește singură prin spațiu, fără a se afla pe orbita unei stele, a fost descoperită de o echipă internațională de astronomi, potrivit unui studiu publicat miercuri în Statele Unite, informează AFP.
Această exoplanetă gazoasă, denumită PSO J318.5-22, se află la o distanță de 80 de ani-lumină de Terra (1 an-lumină echivalează cu 9.460 miliarde de kilometri) și are o masă de șase ori mai mare decât cea a planetei Jupiter, au precizat astronomii, al căror studiu a fost publicat în revista americană Astrophysical Journal Letters.
Ea s-a format în urmă cu doar 12 milioane de ani, o vârstă care pentru o planetă reprezintă primul stadiu al „copilăriei”.
„Nu am văzut niciodată în trecut un obiect precum acesta care plutește liber în spațiu și prezintă toate caracteristicile unor planete tinere aflate pe orbită în jurul unor stele”, a explicat Michael Liu, de la Institutul de astronomie al Universității Hawaii din Manoa, principalul autor al descoperirii.
„M-am întrebat de multe ori dacă astfel de corpuri solitare pot să existe, iar acum știm că așa este”, a adăugat el.
Această exoplanetă prezintă caracteristici unice – inclusiv masă, culoare și energie emisă – care corespund celor ale planetelor aflate pe orbitele unor stele, au precizat astrofizicienii.
Pe parcursul ultimelor decenii, descoperirile de exoplanete s-au accelerat, aproximativ 1.000 fiind detectate prin metode indirecte – cu ajutorul umbrei pe care ele o produc pe discul stelelor lor atunci când trec prin fața lor.
Însă foarte puține dintre aceste planete au putut fi observate direct, întrucât cele mai multe se află pe orbitele unor stele tinere, care au mai puțin de 200 milioane de ani și care sunt din acest motiv foarte strălucitoare.
Noua exoplanetă va oferi oamenilor de știință „ocazia unică de a observa funcționarea internă a unei planete gazoase uriașe, precum Jupiter, la puțin timp după nașterea ei”, a declarat Niall Deacon, de la Institutul astronomic Max Planck din Germania, coautor al studiului.
Descoperirea a fost realizată cu ajutorul telescopului Pan-STARRS 1, amplasat în vârful muntelui Haleakala din Maui (Hawaii).