CL Suceava a votat majorarea prețului gigacaloriei la 445 de lei pentru a se putea livra căldură

CL Suceava a votat majorarea prețului gigacaloriei la 445 de lei pentru a se putea livra căldură
Publicat: 11/10/2013, 12:45
Actualizat: 28/09/2018, 16:51

Consiliul Local Suceava a aprobat, vineri, în unanimitate, majorarea prețului gigacaloriei produse de Termica SA la 445 de lei, condiție impusă de creditori pentru reluarea furnizării căldurii în regim centralizat, dar începerea furnizării căldurii se amână întrucât vremea este în încălzire.

Consiliul Local Suceava s-a întrunit, vineri, în ședință extraordinară, înaintea ședinței asociației creditorilor, pentru a dezbate un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Ion Lungu, la cererea administratorilor judiciari care au solicitat majorarea prețului gigacaloriei de la 274 de lei la 445,16 lei ca o condiție minimă pentru ca asociația creditorilor să fie de acord cu reluarea furnizării căldurii în sistem centralizat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul a explicat că populația va plăti prețul de 185 de lei pe gigacalorie, diferența urmând să fie achitată de municipalitate.

Liderul grupului PDL din CL Suceava, Lucian Harșovschi, a propus ca majorarea de preț să fie valabilă doar până în data de 9 noiembrie, când ar urma să intre în funcțiune noua centrală termică administrată de o firmă privată, iar prețul gigacaloriei va fi de 116 lei, amendament respins de majoritatea USL care a arătat că prețul gigacaloriei produse de noua centrală termică este deja stabilit.

Consilierii locali au votat ulterior, în unanimitate, majorarea prețului gigacaloriei la 445 de lei, toate grupurile politice subliniind că doresc să fie furnizată căldură în municipiu.

Directorul Termica SA, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că, tehnic, societatea este pregătită să furnizeze căldură dacă asociația creditorilor va fi de acord și dacă se întrunesc condițiile legale, ca trei nopți consecutive temperaturile atmosferice să fie sub zece grade Celsius.

El a arătat că, în noaptea de joi spre vineri, temperatura medie nocturnă a fost de 9,8 grade Celsius, iar prognoza este că vremea continuă să se încălzească. Totodată, el a arătat că va trebui ca și asociațiile de proprietari să dorească să primească agent termic, exemplificând cu situațiile înregistrate anul trecut când, în condiții mult mai vitrege, se furniza agent termic, iar locatarii închideau căldura de la intrarea în bloc.

Prezent la ședința CL Suceava, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că au fost îndeplinite cerințele creditorilor pentru furnizarea de căldură în municipiu și a subliniat că, dacă se îndeplinesc condițiile legale, Termica este obligată să furnizeze agent termic.

„Furnizarea căldurii nu este aleatorie, că nu e un butic din bazar care dă sau nu marfă. O eventuală nefurnizare poate fi infracțiune”, a spus Nechifor.

La rândul său, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a transmis consilierilor locali să fie atenți și să găsească și o soluție în ceea ce privește asigurarea serviciului de transport și distribuție a agentului termic după ce fi pusă în funcțiune noua centrală.

Tribunalul Suceava a decis, la jumătatea lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvență a Termica, la cererea formulată de directorul general și administrator al societății, Ovidiu Dumitrescu.

Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

Sucevenii nu beneficiază de căldură în sistem centralizat, deși de două săptămâni temperaturile nocturne sunt sub 10 grade Celsius și, conform legislației, ar fi trebuit să se furnizeze agent termic.

Societatea de termoficare din Suceava nu mai funcționează cu centrala electrotermică din primăvara acestui an în condițiile în care din 9 noiembrie va intra în funcțiune noua centrală termică a municipiului, construită de firma Adrem Invest.

Căldura în municipiu urmează să fie furnizată, până la intrarea în funcțiune a noii centrale, cu vechile instalații ale municipiului, de cazane cu abur fierbinte(CAF) ce folosesc drept combustibil gazul natural, instalație folosită în ultimii ani doar pentru furnizarea apei calde menajere pe perioada verii.

Noua centrală termică urmează să fie pusă în funcțiune în 9 noiembrie, inițial cu trei cazane cu abur fierbinte cu o putere totală de 45 de MW, combustibilul folosit fiind gazul natural, iar ulterior cu centrala ce folosește drept combustibil biomasa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?