I.J.: Afirmațiile premierului despre ancheta la „Bolintineanu” n-au afectat independența justiției

I.J.: Afirmațiile premierului despre ancheta la Bolintineanu n-au afectat independența justiției
Publicat: 11/10/2013, 13:29
Actualizat: 18/11/2013, 14:32

Declarațiile premierului Victor Ponta referitoare la ancheta de la Liceul „Bolintineanu” privind posibile fapte de corupție nu au afectat independența justiției, potrivit raportului întocmit de Inspecția Judiciară (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Rezultatul raportului constă în faptul că prin declarațiile premierului Victor Ponta nu s-a depășit limita unui discurs politic. Astfel, nu au existat elemente care să aducă atingere independenței justiției”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Tamara Manea.

Raportul Inspecției Judiciare va fi prezentat în fața plenului CSM în ședința din 22 octombrie, urmând ca membrii Consiliului să decidă dacă și-l vor însuși.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, la 11 iulie, Inspecția Judiciară să verifice dacă independența justiției a fost afectată în urma declarațiilor premierului Victor Ponta privind ancheta pentru posibile cazuri de corupție și fraudă la bacalaureatul susținut la Liceul „Bolintineanu” din Capitală.

Președintele Consiliului, Oana Schmidt-Hăineală, a dispus transmiterea către Inspecția Judiciară a scrisorii semnate de Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuț Popescu, Cristian Preda și Sever Voinescu, referitoare la declarațiile premierului Victor Ponta privind ancheta în cazul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, la 11 iulie, Inspecția Judiciară să verifice dacă independența justiției a fost afectată în urma declarațiilor lui Ponta privind ancheta pentru posibile cazuri de corupție și fraudă la bacalaureatul susținut la Liceul „Bolintineanu” din Capitală.

Președintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări în ceea ce privește apărarea independenței justiției, a precizat atunci, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuț Popescu, Cristian Preda și Sever Voinescu au trimis o scrisoare președintelui CSM în care cereau sesizarea Inspecției Judiciare în legătură cu declarațiile premierului Victor Ponta privind ancheta în cazul de la Liceul „Bolintineanu”.

Semnatarii scrisorii i-au solicitat președintelui Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecția Judiciară și să exprime o poziție publică a CSM cu privire la declarațiile premierului Victor Ponta făcute în cursul anchetei din dosarul privind posibile cazuri de corupție și fraudă la bacalaureat de la Liceul „Bolintineanu”, precum și să analizeze „impactul asupra independenței justiției al acestor declarații, care par a fi determinat oprirea audierii unor persoane și modificări ale strategiei în ancheta penală”.

„Sunt convins că avem procedurile și prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfășoare în condiții legale fără desfășurări de forță, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri dinainte de ’89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, în care 20 de milioane de români sunt infractori și trebuie cercetați și abuzați de o mână de indivizi, o gașcă, ca să folosesc un termen prezidențial, care cred că doar prin forță și abuz pot să obțină ceva în țară”, a spus Ponta, despre ancheta la „Bolintineanu”.

Polițiștii au mers, în 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duși la audieri, după susținerea ultimei probe a bacalaureatului. În fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinți care își așteptau copiii. Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Povestea incredibilă a femeii care s-a căsătorit cu ea însăși! Cum a sărbătorit un an...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața