Prima pagină » Știri politice » Protestatarii, în fața comisiei Roșia Montană, runda a doua: „În Apuseni și Hristos s-a dat jos de pe măgar. Exploatarea cu cianuri ne distruge spiritual”

Protestatarii, în fața comisiei Roșia Montană, runda a doua: „În Apuseni și Hristos s-a dat jos de pe măgar. Exploatarea cu cianuri ne distruge spiritual”

Într-o sală aleasă parcă special, numită Drepturile Omulului, contestatarii proiectului minier de la Roșia Montană au avut ocazia să-și spună, pentru a doua oară, argumentele care să-i convingă pe parlamentari să respingă legea privind proiectul minier. După ședință de aproximativ cinci ore, cele aproape 30 de persoane venite la dezbateri nu au reușit însă să cadă de acord, nici între ele, asupra unei poziții comune. Fapt remarcat de altfel și de unul dintre contestatarii proiectului venit la audierile din parlament.

„Ați discutat foarte multe lucruri importante aici, dar noi ceilalți am sesizat că nu am înțeles nimic din ceea ce ați zis. V-ați pierdut în detalii, cu tot respectul pentru ceea ce sunteți, dar nu am ajuns la o concluzie”, a spus Cătălina Urzicana, fiind imediat criticată de probabil cel mai vehement protestatar, nu neapărat al proiectului Roșia Montană, cât a clasei politice, Mihai Viorel Constantin.

A doua rundă de audieri ale protestarilor a fost presărată cu strigăte disperate împotriva clasei politice, atacuri la adresa presei din România, dar și versuri din Coșbu și citate din Goga.

„Nu plânge, maică Românie”

Primul are a luat cuvântul a fost conferențiarul Ion Corbu, profesor la Universitatea Spiru Haret, care a început cu o scurtă istorisire despre daci și romani, cu precizarea că resursele de aur aparțin și generațiilor viitoare.

„Nu trebuie să avem un comportament iresponsabil, de bețiv, care cheltuie totul la cârciumă fără să se gândească la ce face el și familia lui a doua zi. Aceste bogății ale pământului trebuie exploatate eșalonat, iar din profiturile încasate trebuie constituit un fond suveran de investiții de 10-20% care să fie atribuit și generațiilor următoare”, a propus Corbu, în cadrul dezbaterilor.

Totodată, la rugămintea președintelui comisiei, Darius Vâlcov, conferențiarul a fost nevoit să concluzioneze rapid: proiectul este unul rușinos, trebuie folosite tehnologii prietenoase pentru mediu și accesarea de fonduri europene pentru programe de dezvoltare. Nu înainte de a-și încheia pledoaria, Ion Corbu și-a păstrat câteva zeci de secunde pentru a recita versurile poeziei „Nu plânge, maică Românie”.

Inginer minier de profesie, cu o vechime de 30 de ani, Alexander Murg a vrut să se adreseze comisiei în calitate de cetățean european. Părerea sa, clar împotriva proiectului de exploatare, a fost susținută de propria experiență în domeniul explorării miniere, dar și de la fața locului.

„În niciun caz în Munții Apuseni să lucrăm cu cianură, sunt multe părăiașe. Pe vremea când cutreieram Apusenii, locul unde și Hristos s-a dat jos de pe măgar, ne așezam pe malul Arieșului și beam apă din pârâiaș. Nu dați crezare la cei care spun că soarele distruge conținutul de cianuri, e un fals”, i-a îndemnat Murg pe membrii comisiei parlamentare.

Nu au lipsit nici argumentele spirituale. Cu acestea s-a prezentat în fața comisiei președintele Asociației Basarabii, Dumitrache Eduard, care a pus accent pe importanța valorilor culturale și spirituale.

„Nu se pot strămuta comunități întregi, lăcașe de cult. Există cel puțin șapte biserici care vor fi afectate. Natura este un dar de la Dumnezeu care trebuie ocrotit. Exploatarea prin cianurare este un dezastru ecologic, patrimonial și spiritual. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a încheiat Dumitrache.

Foto: Gândul.info

Roșia Montană vs. clasa politică

Declanșatorul protestelor a fost subiectul Roșia Montană, însă în piață s-au adunat nemulțumiri din toate felurile, clasa politică nefiind neglijată. Acest lucru nu a lipsit nici din ședința comisiei speciale, unde liderul protestatarilor din Piața Universității din 2012, așa cum s-a prezentat, Viorel Dănuț Constantin, a criticat clasa politică și presa.

„Sunt cetățean cu drepturi depline al acestei țări, de înaltă ținută civică și modestă vocație intelectuală”, a spus el. Cu mâinile tremurânde, Constantin a început să-și expună tăios opiniile, notate în prealabil pe un set de foi, presărate chiar și cu citate din Octavian Goga și Nicolae Ceaușescu.

„De 23 de ani 99% dintre partidele politice care s-au perindat la guvernare au fost de cea mai jignitoare, cea mai incompetentă, cea mai arogantă și cea mai jecmănitoare din istoria României, au jecmănit-o cum nici fanarioții nu au făcut-o”, s-a exprimat Constantin, făcând atacuri și la presă, pe care a numit-o „mass-media killerilor”.

 

Foto: Gândul.info

Un alt contestatar vehement a fost și Petru Borodi. Dintr-o perspectivă ușor diferită față de a celorlalți invitați, Petru Borodi, în vârstă de 71 de ani, nu a venit să vorbească despre proiectul Roșia Montană. Nici măcar despre clasa politică în mod direct. A venit ca să convingă că democrația înseamnă anti-creștinism. Că politicienii, în special parlamentarii, sunt angajații poporului, în condițiile în care oamenii sunt tratați ca niște sclavi, așa cum susține el.

S-a ridicat nervos în picioare, a gesticulat și a fluturat în aer „prima Constituție anti-comunistă, nu democrată”, pe care ar fi redactat-o chiar el, în 1985.

„Un creștin nu poate fi democrat, principiile democrate sunt anti-creștine. Începând de la Zamolxe care este zeu suprem și până la Dumnezeu și Hristosul nostru pe care noi îl iubim și respectăm. Asta ar trebui să le impunem, că dacă nu respectă principiile neamului din care face parte…”, s-a manifestat Borodi, întâmpinat de aplauzele sălii.

Cu ce idei au venit protestatarii

Probabil cea mai originală idee a venit din partea inginerului Petru Bucur Volk, fost participant la „Vrei să fii miliardar” și la o emisiune de talente. „Vă rog, dacă se poate, să mă luați în serios”, a anunțat el înainte de a-și prezenta ideea „năstrușnică”.

„Noi cerem colegilor noștri, prietenilor noștri de la NATO să mutăm baza militară de la Deveselu la Roșia Montană. La început pare foarte năstrușnică ideea, dar am aprofundat-o . Ce am avea de pierdut? Produce locuri de muncă, ar atrage turiștii”, a spus Volk, fără a impresiona în mod vădit membrii comisiei.

Ceva mai serios de data aceasta, Victor Spiridon Landes, un domn în etate care a prezentat o lucrare în care propune o alternativă la proiectul de exploatare de la Roșia Montană aflat în Parlament, lucrare pe care, spune el, o susține inclusiv Academia Română.

„Rezolvă problema șomajului, nu încalcă standardele de mediu, nu prevede măcinarea formelor de relief, ci redeschiderea minelor, fără exproprieri, fără demolări și fără cianuri”, sunt doar câteva dintre elementele subliniate de Landes, toate puse cap la cap într-un proiect amplu, lăsat pe masa parlamentarilor.

Din partea Asociației Civice Dreptate s-au prezentat patru persoane. Aciu Sergiu Adrian, unul dintre reprezentanți, a venit și el cu o tehnologie alternativă la cianuri. Fără a da prea multe detalii, Aciu a promis că prin varianta lor se poate exploata simplu și sigur.

„Dacă nu credeți că există și alte variante de exploatare, vă rog să ne dați șansa să vă demonstrăm că printr-o simplă instalație-pilot de separare care folosește metode ecologice și extrage și alte metale din acel minereu polimetalic. Există sponsori care doresc să susțină acest experiment, va dura maxim șase luni începând din primăvară”, a precizat el.

Pe de altă parte, soluții referitoare la ușurarea deciziei pe care urmează să o ia parlamentarii a adus și Anițescu Maria Daniela, tot de la Asociația Civică Dreptate.

După ce a criticat aproape în întregime proiectul Roșia Montană, Anițescu spunând că acele locuri de muncă ce vor fi create reprezintă doar „praf în ochi”, ea a explicat că în această situație este necesar un referendum național.

„Este ca și cum unui om înfometat de luni de zile îi arunci două firimituri de pâine. Credeți că suntem stupid people? Cu toții vom beneficia de această binecuvântare cu toxine. Proiectul acesta care ne este băgat pe gât cu forța contravine Constituției și drepturilor fundamentale ale omului”, a spus Anițescu.

În încheiere, cum atmosfera îi permitea, reprezentanta Asociației Civice Dreptate  să recite, „din Eminescu”, a spus ea: „Totuna e dac-ai murit/ Flăcău ori moș îngârbovit,/ Dar nu-i totuna leu să mori/ Ori câine-nlănțuit”. Numai că versurile fac parte din poezia „Decebal către popor”, de George Coșbuc.

Foto: Gândul.info

Final de audieri

După trei săptămâni, comisia specială a finalizat audierile tuturor miniștrilor și experților, ultima ședință fiind dedicată în exclusivitate contestatarilor. În urmă cu două săptămâni, protestatarii au mai fost invitați o dată la dezbateri, însă nici în ședința respectivă argumentele nu au fost mai puternice.

„Oamenii au vrut să se facă auziți. Unele intervenții au depășit un pic cadrul normal al dezbaterilor. Probabil sunt acumulări de-a lungul timpului și au vrut să explice parlamentarilor nemulțumirile lor, chiar dacă unele nu aveau legătură cu Roșia Montană, argumentele fiind spuse într-o formă mai brută, dar cu multă substanță”, a concluzionat Darius Vâlcov, pentru gândul.

Mai mult, săptămâna viitoare vor avea loc dezbateri pe articole din proiectul de lege, fiind invitat, din nou, și ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova. Întrebat dacă nu ar fi fost necesară și audierea primului ministru Victor Ponta, Vâlcov a precizat că nu guvernul este inițiator și că, oricum, nu a existat o majoritate în comisie pentru această procedură.

„Victor Ponta va trebui să vină în fața Parlamentului atunci când se va da un vot pentru a-și da un punct de vedere. Comisia a hotărât să nu fie audiat, unul singur a vrut să vină și Ponta. S-a dat un vot, nu a fost majoritate.Inițiatorul nu este domnul Ponta, ci Ministerul Marilor Proiecte”, a mai spus Vâlcov.
 

Citește și