Interviu cu Eugen Nicolăescu, la „După 20 de ani”. Ce schimbări în Sănătate îi așteaptă pe români anul viitor

Interviu cu Eugen Nicolăescu, la După 20 de ani. Ce schimbări în Sănătate îi așteaptă pe români anul viitor
Publicat: 13/10/2013, 11:18
Actualizat: 08/07/2016, 08:26

Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu susține că, dacă pachetul de servicii medicale de bază nu va intra în vigoare la 1 februarie, el își va da demisia, menționând că „nu sunt agățat de postul de ministru”.

El a răspuns astfel la o întrebare adresată în cadrul emisiunii „După 20 de ani” difuzată pe ProTV și voyo.ro, care este moderată de Cristian Leonte și îi are ca invitați permanenți pe jurnaliștii Claudiu Pândaru (directorul editorial Mediafax Grup) și Cristian Hostiuc (director editorial „Ziarul Financiar”).

„Nu sunt agățat de postul de ministru. Dacă nu se înțelege că nu e altă cale, altă șansă, pentru oamenii din această țară, haideți să plecăm acasă. Lucrurile sunt clare pentru mine”, a declarat Nicolăescu, adăugând că s-a consultat și cu premierul Victor Ponta și cu membrii Guvernului.

„În principiu nu am ce să mai caut în fruntea ministerului. Sigur, poate că reușim să facem niște modificări, niște nuanțări, dar dacă ele nu sunt de substanță, nu mă interesează”, a răspuns Nicolăescu la întrebarea dacă își va depune demisia în cazul în care pachetul de servicii medicale de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, așa cum a anunțat. Până la această dată pachetul de bază ar urma să fie aprobat și să fie luate măsuri organizatorice pentru pregătirea sistemului pentru introducerea acestor reforme.

Ministrul a explicat că scopul pachetului de bază este să îmbunătățească accesul pacienților asigurați la servicii medicale de calitate, pacienții să se adreseze în primă instanță medicului de familie și abia apoi să meargă la spital pentru ca unitățile spitalicești să nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sănătate să fie mai bine cheltuite.

El a precizat că este vorba de o mai bună utilizare a banilor, precizând că, pe medie, Casa de Sănătate decontează un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei.

„ Dacă am o problemă de sănătate prima dată mă duc la medicul de familie. Medicul de familie îmi face o consultație. Poate să îmi indice și o serie de investigații suplimentare. Dacă el consideră că poate să pună diagnosticul te include într-un tratament. (…) Dacă e o durere acută, atunci ai două posibilități. Te duci la unitatea primire urgență la orice spital de urgență sau suni la 112 vine ambulanța si te trimite unde ai nevoie. Urgența este un serviciu care se pune imediat la dispoziția pacientului”, a spus ministrul Sănătății.

Odată cu introducerea pachetului de bază, va exista pachetul de servicii medicale pentru pacienții asigurați și unul pentru cei neasigurați, care cuprinde mai puține componente.

„Pentru toată lumea se mai atașează un pachet, care se referă la programele naționale de sănătate, cum ar fi cel pentru cancer, diabet, HIV SIDA, boli rare, tuberculoză. Toate vor fi finanțate exclusiv din bugetul de stat”, a arătat invitatul emisiunii „După 20 de ani”.

Medicul de familie poate asigura două tipuri de servicii, unul din ele fiind prevenția.

„Dacă sunt un cetățean cu vârsta între 18 și 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la3 ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenție. (…) Dacă ești peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră intr-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost”, a spus ministrul.

Întrebat dacă cetățeanul va fi amendat dacă nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolăescu a spus că „în acest moment nu, dar încercăm să modificăm legislația și să găsim un fel de sancțiune ca să îl obligăm să aibă grijă de viața lui”.

În plus, Nicolăescu a spus că vor fi organizate centre de permanență în localități din mediul rural și din orașele mici. Acest centru va prelua legătura prin 112 sau îi va recomanda mediul de familie care este de gardă, medic care „se poate duce la cetățean acasă sau cetățeanul se poate duce la el”.

În ceea ce îi privește pe cei 2 milioane de pacienți neasigurați din România, ei beneficiază în prezent, teoretic, doar de servicii de urgență, iar după intrarea in vigoare a pachetului de bază ei vor beneficia și de programe naționale de sănătate.

De când ar putea crește salariile medicilor, dacă ministrul crede că USL va rezista, în contextul celor două runde de alegeri de anul viitor, ce părere are dacă PSD va dori să aibă un candidat la președinția României și dacă il vede pe Crin Antonescu președintele României sunt întrebări la care a răspuns ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de ProTV și voyo.ro.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu