Prima pagină » Știri » Pe cine am văzut în Piață. După șapte săptămâni, protestatarii Roșia Montană au scris o Proclamație cu o singură cerere: „PLECAȚI!”. VIDEO

Pe cine am văzut în Piață. După șapte săptămâni, protestatarii Roșia Montană au scris o Proclamație cu o singură cerere: „PLECAȚI!”. VIDEO

Protestul de duminică seară față de proiectul Roșia Montană, al șaptelea la număr, a fost cel mai scurt dintre toate cele de până acum. Spre deosebire de protestele trecute, de data aceasta Piața a furnizat și un document (într-o singură idee): „Plecați!” Citiți mai multe despre Proclamație mai jos. De asemenea, față de săptămânile trecute, s-au conturat și câțiva lideri, care însă, pe lângă scopul comun („Uniți Salvăm Roșia Montană”) par a avea propriile agende. Vedeți mai jos câțiva dintre ei.

De pildă, spre deosebire de săptămâna trecută, de data aceasta marșul a trecut prin fața DNA, într-o încercare de solidarizare cu protestatarii care cer independența Justiției. Nici aici n-au fost toți pe aceeași voce. De pildă, ajunși în fața DNA, unii protestatari Roșia Montană au scandat „DNA încurajează mafia”.

Dacă la începutul protestelor din luna septembrie oamenii stăteau pe stradă până după miezul nopții, duminică, manifestanții au spart rândurile în jurul orei 21.30. Nimeni nu știe însă numărul real al participanților. În timp ce jandarmii prezenți la fața locului spun că au fost în jur de 3.000- 3.500 de oameni,  manifestanții  susțin că numărul lor a fost  între 7.000 și 10.000 de oameni.

Manifestanții au ajuns în Piața Victoriei în jurul orei 18.00

Ora 16.30. Protestul a început de la stația de metrou 1 Mai din Cartierul Bucureștii Noi. Marșul pornește spre centrul Capitalei la 16.30.  Îmbrăcați în majoritate în roșu și verde și înarmați cu fluiere și portavoci, manifestanții au fost „conduși” de bicicliștii care le-au deschis calea. Imediat după bicicliști venea un domn care flutura tricolorul.

„Eu am fost din ianuarie 2012, în fiecare seară am ieșit atunci, și ies și acum”, ne-a mărturisit domnul cu steagul. L-am întrebat dacă a citit proiectul de lege pentru aprobarea exploatării de la Roșia Montană. „Toți sunt niște mafioți. Vor să facă bani pentru ei”, ne-a lămurit interlocutorul.

Protestul a decurs pașnic până la intersecția cu strada Turda, când un  grup de manifestanți s-a suit pe un bloc de unde a fluturat făclii și a aruncat cu fumigene de culoare roșie. Incidentul nu a fost trecut cu vederea de jandarmi care au mers după ei.

Mediafax Foto// Adriana Neagoe. Pe strada Turda, câțiva dintre manifestanți au aprins fumigene pe acoperișul unui bloc

Pe scurt, de la fața locului:

Mânați de frig, manifestanții merg în ritm alert. Strigă încontinuu „Uniți Salvăm Roșia Montană!”, „Trădarea de țară, în aur se măsoară!” și „Roșia, roșia, vine Revoluția!”. Pe Bulevardul Ion Mihalache circulația se oprește pe măsură ce trece mulțimea.

În jur de ora 18.00 ajung în Piața Victoriei. Jandarmii îi opresc câteva minute  înainte să ajungă în fața Palatului Victoria pentru a organiza circulația.

În Piața Victoriei, voluntarii prezenți  deja aici împart foile colorate în verde și roșu. Bicicliștii ajunși înainte întind sforile pentru ca apoi oamenii să se grupeze și să formeze frunza umană. După 10 minute de așteptare, protestatarii sunt lăsați de către jandarmi să meargă în fața Guvernului. Toți strigă „Demisia!”.

Foto Gândul// Dacii Liberi stau pe marginea manifestației

„Vreți?”, ne întreabă una dintre voluntare care vrea să ne dea  o foaie colorată în roșu. Pe marginea protestului  stau reprezentanții Dacilor liberi. Nu îndrăznesc să se alăture mulțimii. Pe pancartele lor scrie că „Suntem cei mai vechi din lume”. Mesajul lor e legat de daci. „Noi ne-am născut liberi”, strigă unul dintre ei.

Marșul de duminică are ca puncte principale crearea unei frunze umane în fața Guvernului și oprirea în fața Direcției Naționale Anticorupție.

Se face „frunza” în fața Guvernului. Între timp strigătele cu  „Demisia! Demisia!”  se aud tot mai tare. La 18.30, oamenii se încolonează din nou și pornesc spre DNA.

Pe lângă obișnuiții „hipsteri”, bicicliști sau dacii liberi, de data aceasta în mulțime apar și mulți pensionari.  „Trebuie neapărat ca acești derbedei dați jos! Incompetenții ăștia de comuniști! În frunte cu Ponta, cu Iliescu, cu Căcărău! De unde s-au cățărat liberalii cu ăștia!”, se arată indignat unul dintre manifestanții de vârsta a treia.

„Acest asiatic, care este Iliescu, să-și dea demisia și să se prezinte de urgență la Penitenciarul Jilava. Au furat tot. Toate partidele fură cu rândul”, spune bărbatul cu coif roșu pe cap și îmbrăcat în tricolor.

Traseul a fost deviat din cauza lucrărilor de pe strada Berzei

Traseul stabilit inițial nu poate fi respectat din cauză că Primăria Capitalei nu a terminat  lucrările de pe Strada Berzei. Manifestanții sunt  dirijați de jandarmi spre Strada Polizu, de unde pot ajunge în Dinicu Golescu.

Pe străduțele înguste din jurul Gării de Nord, oamenii sunt scoși din case de zgomotele protestatarilor. „Ce protest e ăsta, mamă?”, întreabă una dintre locuitoarele de pe strada Polizu. În loc de răspuns, primește „Apusenii Liberi” de la Voicu Rădescu, patronul de la Green Hours, care împarte ziare celor care stau pe margine. Alți manifestanți împart pliante cu informații despre Roșia Montană.

În mulțime îl zărim pe sociologul Mircea Kivu, care săptămâna trecută a propus ca marșul să treacă pe la DNA. „Era normal să trecem și pe la DNA. Pe de altă parte, îi înțeleg și pe cei care nu au vrut, pentru că ei spun că cel mai bine este să fie focusați”, spune Kivu.

În jur de ora 19.00, manifestanții intră pe Știrbei Vodă. „DNA, DNA, fă-și birou la Roșia!”, strigă mulțimea.

Primii care ajung în fața clădirii de la DNA strigă „DNA, DNA încurajează mafia!” și „DNA, DNA fă-ți birou la Roșia!”. Cu toate că anunțau inițial că se vor lega la ochi în fața DNA, ca protest contra presiunilor politice asupra Justiției (vezi cazul Papici), acest lucru nu s-a mai întâmplat. După ce negociatorii de la Jandarmerie le spun celor din față că nu au voie să stea mult în fața DNA, oamenii se pun în mișcare. După zece minute, mulțimea pornește spre Piața Universității.

Foto Gândul// Negociatorii de la jandarmi discută cu Claudiu Crăciun, unul dintre liderii manifestanților

În Piața Universității,  manifestanții sunt opriți de jandarmii în dreptul troicii, nu-i lasă pe manifestanți să ocupe rondul, așa cum au făcut de fiecare dată. Bicicliștii sunt deja în rondul de Universitate, amestecați printre mașini.

„Fără violență!”, strigă manifestanții la jandarmii care nu-i lasă să treacă. După câteva îmbrânceli, jandarmii cedează și protestatarii ocupă rondul.

Între timp, revoluționarul Doru Mărieș a ocupat locul de lângă troică, unde pune un afiș mare cu Salvați Roșia Montană. „Primul miting în București al moților eu l-am făcut, acum 10 ani. Proiectul asta nu are nicio șansă. Va fi rupere cu proiectul ăsta. Demonstrațiile se vor încinge în  momentul în care vor vota legea, pentru că senzația mea este că au tupeul să o voteze”, spune Doru Mărieș.

La câțiva pași de troică,  niște studenți împart flyere cu mitingul pentru Basarabia, care va avea loc pe 20 octombrie în Piața Victoriei de la ora 14.00. „Basarabia nu există!, Există România”, ne spune Vali, student la Medicină.

Voicu Rădescu, patronul de la Green Hours împarte ziare pe traseu

Mediafax Foto// Andreea Alexandru

Proclamația de la București

Pentru prima dată la un astfel de miting câteva tinere împart manifeste cu Proclamația de la București, în care cer un singur lucru: „Plecați!”. Cu toate că o proclamație ar trebui citită celor prezenți, cea de la București e lansată la modul „silent”. Foaia A4 nu e datată și nici semnată.

„Nu vă cerem legi mai bune. Nu vă cerem să îndreptați ce ați stricat. Toate acestea le vom cere celor ce vor veni după voi”, scrie pe hârtie. Politicienii sunt îndemnați să plece cu toții, astfel încât manifestanții să fie lăsați „să reconstruiască această țară, cât mai putem salva ceva”.

Pe lângă revendicările cu Roșia Montană, proclamația amintește și de gazele de șist. „Oprirea imediată a lucrărilor la gazele de șist, care au început pe ascuns, și reluarea lor doar dacă nu e niciun pericol pentru mediul înconjurător și pentru comunitățile locale”, este una dintre revendicările din foaie. Ultima cerință se referă la o nouă lege electorală, pentru că „actuala lege Tăriceanu blochează orice partid nou și orice candidat independent și asigură monopolul actualei clase politice asupra puterii”.

„Proclamația de la București” se încheie cu un îndemn pentru actualii politicieni: „Atât. Restul vom cere noilor conducători ai țării, printre care sperăm să aveți decența să nu candidați”.

La rond, atmosfera este întreținută de mai mulți toboșari, printre care și un băiețel de 10 ani. „Ionuț pare mai mic pentru că e mai mic de înălțime, dar el e mare, are 10 ani”, ne explică tatăl copilului care stă pe margine. E a treia oară când vine cu băiatul la manifestanții. „Când au venit în Pantelimon  i-a plăcut și de atunci tot venim la manifestații”, spune tatăl lui Ionuț. Băiatul bate  la fel de tare ca ceilalți toboșari și parcă s-a obișnuit cu camerele de luat vederi care îl înconjoară.

Foto Gândul// Ionuț, un băiat de 10 ani, întreține atmosfera în mijlocul manifestanților

Pe margine, unii dintre manifestanți încearcă să-i convingă pe jandarmi de faptul că proiectul este unul prost. „Îți dai seama ce proști suntem dacă noi le dăm totul pe tavă”, spune unul dintre participanții la miting. „Nu corporația face legislația!”, strigă oamenii.

Protestul se sparge în jur de 21.30,  când circulația din zona Piața Universității se reia complet.

 

 

 

 

 

 

 

Citește și