Decizia privind excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase, amânată pentru 21 octombrie

Decizia privind excluderea din avocatură a lui Adrian Năstase, amânată pentru 21 octombrie
Publicat: 14/10/2013, 17:20
Actualizat: 08/02/2019, 22:30

Decizia privind excluderea din avocatură a fostului premier Adrian Năstase, ca urmare a faptului că acesta a fost condamnat pentru fapte corupție în dosarul „Trofeul calității”, a fost amânată de Consiliul Baroului București, luni, pentru 21 octombrie, din lipsă de cvorum.

Decanul Baroului București, avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că luare unei decizii în privința lui Adrian Năstase, dar și a unora referitoare la Cătălin Voicu și Florin Costiniu, tot privind excluderea din Barou din cauza unor condamnări definitive, a fost amânată după ce au fost prezenți doar șapte din minimul de zece consilieri ce asigură cvorumul.

Potrivit reprezentanților Baroului București, comisia formată din consilieri ai Baroului a finalizat analizarea motivului reținut de Consiliu atunci când acesta a decis menținerea fostului premier în Barou.

Comisia nu a analizat în acest raport motivarea hotărârii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție de condamnare a lui Adrian Năstase, ci motivele date de Consiliul Baroului în decizia de menținere a fostului premier în profesia de avocat.

Consiliul Baroului trebuie să se pronunțe din nou privind excluderea lui Năstase pentru că Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a considerat drept nesatisfăcătoare motivele ce au stat la baza primei decizii și a cerut revizuirea acesteia.

Adrian Năstase a fost invitat la ședința din 7 octombrie pentru a-și prezenta punctul de vedere cu privire la calitatea sa de avocat. Fostul premier nu s-a prezentat, întrucât a fost prezent la Curtea supremă, acolo unde s-a judecat un nou termen al recursului din dosarul „Zambaccian”.

Decanul Baroului București, Ion Ilie-Iordăchescu, a declarat, în 27 august, că Adrian Năstase este suspendat din profesia de avocat din 2012, după ce a formulat o solicitare în acest sens.

Baroul București a arătat, într-un comunicat de presă, că s-a hotărât prezentarea unui punct de vedere în cazul lui Năstase de către o comisiei, în urma căruia să fie adoptă o decizie privind excluderea acestuia din avocatură. Solicitarea de apreciere asupra necesității reexaminării motivării deciziei Consiliului Baroului București prin care s-a decis, cu majoritate, menținerea lui Năstase în profesia de avocat a fost formulată de Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD. În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnații penali nu mai pot profesa ca avocați. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaților la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului București, după ce sentința este motivată, Consiliul se reunește și decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Excluderea din barou a unui avocat are în vedere un singur criteriu, dacă se constată că prezența lui în barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. În urmă cu câteva luni, Consiliul Baroului București a decis că, atât faptul că Năstase a stat la penitenciar, cât și condamnarea istorică în dosarul de corupție, nu sunt elemente care să aducă prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luată într-o ședință secretă a Consiliului Baroului București.

„Ședința a fost confidențială. Au fost păreri pro și contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Năstase să fie menținut în Baroul București. Decizia nu este definitivă”, declara Ion Ilie-Iordăchescu, decanul Baroului București.

Această decizie a fost transmisă mai departe la UNBR. Decanul Baroului București a declarat, inițial, că UNBR a solicitat ca Baroul să „analizeze dacă prin condamnarea lui Năstase nu a fost atinsă imaginea profesiei de avocat și care sunt măsurile care se impun în legătură cu calitatea sa de avocat în baroul București”.

Vicepreședintele UNBR, avocatul Hașotti Ionel, a explicat pentru Gândul că Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Năstase era declarat demn să facă parte din Baroul București trebuie revizuită. „În ședinta din 29 iulie a UNBR a fost luat în discuție cazul Năstase. S-au cerut informații și documente suplimentare de la Baroul București, baroul unde înscris Adrian Năstase. Consiliul Baroului București a adoptat o hotărâre prin care s-a constat că domnul Năstase nu se află în stare de nedemnitate”, a explicat avocatul Hașotti

UNBR a considerat că motivarea deciziei Baroului prin care Năsase nu a fost exclus din avocatură nu era satisfăcătoare. „Comisia Permanentă de la UNBR a solicitat de la Barou informații suplimentare și documentația anexă. Comisia permanentă a decis ca această hotărâre să fie verificată pentru că explicațiile baroului nu erau satsfăcătoare”, a explicat avocatul Ionel Hașotti.

Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea București în urma deciziei de condamnare din dosarul „Trofeul calității”. Universitatea București a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupție. Adrian Năstase a activat ca profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității București.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal