Cât dă nașul la BISERICĂ la nuntă și la botez: chitanțierul neoficial al preoților din București, din marile orașe și de la țară

Cât dă nașul la BISERICĂ la nuntă și la botez: chitanțierul neoficial al preoților din București, din marile orașe și de la țară
Publicat: 16/07/2014, 17:58
Actualizat: 02/09/2019, 18:11

De la 100 de lei și până la 1.500 de lei, atât costă uniunea dintre un bărbat și o femeie în fața lui Dumnezeu în Biserica Ortoodxă Română. În cea catolică, sumele medii sunt între 250-300 de lei.

Sezonul nunților din 2013 se apropie de sfârșit, pentru că din 14 noiembrie, odată cu începerea Postului Nașterii Domnului, este interzisă oficierea acestui serviciu religios. Botezuri se pot face în perioada posturilor dacă nu sunt, însă, urmate de petreceri.

Tarifele pentru nunți și botezuri, în Capitală, încep de la 250 de lei și ajung până la 1.500 de lei. Nu în toate cazurile credincioși primesc și chitanță. Potrivit reprezetanților Bisericii chestionați de gândul, fiecare parohie este liberă să își stabilească propriile tarife. Banii care se strâng din cununii religioase și botezuri se duc, teoretic, pentru întreținerea bisericii.

Pentru a vedea cât de gospodari sunt reprezentanții, bisericii am încercat să arvunim o nuntă și un botez, ambele înainte de începerea postului.

La una dintre bisericile de top din Capitală, Sfântul Elefterie Nou, unde de-a lungul vremii s-au cununat religios diverse persoane publice, precum fiica președintelui PDL, Vasile Blaga, fostul fotbalist Adrian Neaga, Giulia Anghelescu și Vlad Huidu, sau fiica lui Victor Pițurcă, programările se fac cu câteva luni înainte. Cum însă și sezonul nunților e pe sfârșite, am aflat că pentru o cununie religioasă organizată în data de 9 noiembrie în biserica cu catapeteasmă unică în România tariful este de 1500 lei, cu chitanță. În acești bani este inclus serviciul religios oficiat de patru preoți, precum și un cor.

O cununie religioasă oficiată în data de 2 noiembrie în biserica Sfântul Silvestru din Capitală de patru slujitori ai Domnului ar costa 1.000 de lei. „Se plătește 500 de lei în avans, cu chitanță. Restul, după oficierea cununiei. Dacă vreți și cor trebuie să ne anunțați cu cel puțin trei zile înainte. Acesta costă 300 de lei”, ne-a spus unul dintre preoții bisericii în cauză.

„N-am primit niciun fel de chitanță”

Și la botez, tarifele sunt la fel. Adrian M. este tatăl unei fetițe de un an, pe care a botezat-o la Biserica Sfântul Silvestru la începutul anului. „Nașul a plătit 1.000 de lei, dar nu a primit niciun fel de chitanță. În plus, fetița mea a mai fost botezată, în același timp cu un băiețel. Fiecare a avut însă cristelnița lui”, afirmă el.

La biserica „Domnița Bălașa”, ctitorită în urmă cu aproape 130 de ani, tarifele sunt de 600 de lei pentru botez și 1.000 de lei pentru cununia religioasă, totul cu chitanță. Slujba este oficiată de trei preoți, iar corul este inclus în acești bani. De asemenea, se plătește un avans de circa 200 – 300 de lei.

Ioana B și-a botezat băiețelul în vârstă de 10 luni în luna martie la biserica Sfântul Spiridon cel Vechi, situată în Piața Națiunile Unite. „Când ne-am dus să vorbim pentru botez, am aflat tarifele direct de pe ușă – 200 de lei slujba, iar dacă voiam și cor mai trebuia să plătim o taxă de 450. Nașii au ales și corul. Slujba a fost oficiată de un singur preot. Mi-a plăcut însă că schimbau apa din cristelniță după fiecare copil botezat”, mărturisește Ioana.

La Sfântul Spiridon cel Nou, biserică cu o arhitectură deosebită din zona Pieței Unirii, botezul costă 1.000 de lei fără cor, și 1.200 de lei cu cor.

Organizarea unei cununii religioase la biserica Sfântul Anton, situată în spatele Hanului Manuc, este de 800 de lei. Pentru botez, prețul este la jumătate.

Prețuri puțin mai mici în cartiere

În bisericile de cartier din București, prețurile sunt însă mai mici. La Izvorul Nou, biserică situată pe Mihai Bravu, la câteva zeci de metri de intersecția de la Dristor, pentru recunoașterea căsătoriei în fața lui Dumnezeu se plătește 500 de lei. „Avem doi preoți și un diacon care oficiază slujba. Există și un cor alcătuit din trei băieți. Trebuie să plătiți un avans de 150 de lei, restul se dă în ziua nunții. Dacă sunteți mulțumiți, puteți să mai constribuiți cu cât doriți dumneavoastră pentru biserică”, ne-a spus unul dintre reprezentanții Domnului de la Izvorul Nou. În vitrina magazinului din biserică erau, însă, și sticle de 750 ml cu vin bisericesc, la un preț de 15 lei. „În mod normal, ar trebui să cumpărați vinul de la biserică, dar puteți să îl aduceți dumneavoastră, la fel și pișcoturile”, ne-a mai spus acesta.

Elena B și-a botezat fetița în urmă cu o lună la Biserica Sfântul Ilie din Titan, citorită recent. „În momentul în care am făcut programarea am plătit 150 de lei pentru care am primit chitanță. În ziua botezului, nașii i-au mai dat parohului 300 de lei, pentru care nu a primit, însă, chitanță. Înaintea noastră a fost botezată o altă fetiță, iar părinții l-au rugat pe preot să nu o bage cu tot capul în apă. Răspunsul preotului ne-a oprit să îi adresăm și noi aceeași rugăminte: Cui nu îi convine, să plece în altă parte”, își amintește femeia.

Surpriză: „Preotul nu a vrut să le ia nașilor niciun leu după cununie”

Există, însă, biserici în București în care tarifele sunt infime. Gabriela și Mihai E. s-au căsătorit în luna martie la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o zi, una dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din București. Tariful de cununie în acest monument istoric reprezentativ pentru arhitectura brâncovenească a fost de 100 de lei. „Am plătit această sumă, pentru care am primit chitanță, când am făcut programarea pentru că nu făceam parte din această parohie. Preotul nu a vrut să le ia nașilor niciun leu după cununie. Replica lui m-a lăsat fără cuvinte: ”De ce să pun eu preț pe ceva pe care Dumnezeu nu pune asta””, afirmă Mihai.

La țară, tarife aproape ca la oraș

În unele comune și sate din România, tarifele nu diferă prea mult de cele din Capitală. Un exemplu este o comună din județul Buzău. „Când am fost nași, în septembrie, ne-am interesat din timp cât trebuie să dăm la preot. Am aflat că este vorba de 700 de lei. La biserică, după ce am plătit, nici măcar nu ne-a întrebat dacă dorim chitanță. Preotul s-a grăbit să zică că e donație și ne-a trecut într-un caiet pentru a se ruga pentru noi la fiecare slujbă. Când am ieșit din altar a venit cântărețul după noi și a zis că trebuie să plătim și lumânările – cred că erau vreo 20 aprinse în biserică. L-am întrabat cât. A zis repede și incet: ’50 de lei”. Când l-a întrebat soția: ‘Cât?!” a revenit și a zis ‘6 lei””, povestește nașul Adrian P. Potrivit mărturisirilor lui, la propria nuntă, organizată în luna mai într-o localitatea vâlceană, nașii lui de cununie au plătit preotului 700 de lei, însă au primit chitanță pentru „aproximativ 230 de lei”.

Prețurile în țară

La câteva sute de kilometri de cele două județe, în comuna Crasna, din Sălaj, unde mai sunt doar 68 de familii ortodoxe, restul de localnici fiind reformați și catolici – peste 1200, tariful este de 100 de lei. „Atât am avut anul ăsta. Am avut o singură nuntă și câteva botezuri. La noi 80% sunt bătrâni. Tineretul a plecat din țară, în Spania”, ne-a spus parohul din localitate.

Explicația pentru diferența dintre tarife a dat-o, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov. „Nu există tarife stabilite pentru cununie și botez. Fiecare parohie își stabilește propriile servicii prin intermediul consiliului parohial din care fac parte și toți enoriașii. Un preot nu poate însă să condiționeze oficierea unui serviciu religios de o anumită taxă. Nu știu ce tarife sunt în bisericile din cadrul Mitropoliei Clujului. Vă pot spune, însă, că la catedrala din Cluj, care poate fi considerată etalon, taxa de cununie religioasă este de 50 de lei, iar pentru botez de 30 de lei”, a declarat acesta pentru gândul.

La Timișoara, etalonul este considerabil mai mare decât la Cluj. Timișorenii care vor să își unească destinele la Catedrala Mitropolitană sunt nevoiți să scoată din buzunar cel puțin 600 de lei pentru cununia religioasă. Dacă vor însă servicii suplimentare, precum un cor de trei cântăreți, mai trebuie să plătească 500 de lei.

Mai la marginea orașului, la biserica situată în Muzeul Satului Bănățean Pădurea Verde, tarifele sunt considerabil mai mici. „Și cununia și botezul la noi sunt 150 de lei, cu chitanță. Să știți, însă, că dacă vreți să faceți poze în curte, muzeul percepe o taxă de 50 de lei”, ne-a spus parohul lăcașului de cult.

Etalon este și la Craiova, unde la Catedrala Metropolitană Sfântul Dumitru ni s-au cerut 900 de lei pentru o cununie religioasă și 500 de lei pentru un botez. S-a făcut și o precizare: „Slujba este oficiată de doi preoți și un diacon”.

În inima Bucovinei, la catedrala din Vatra Dornei, tariful de căsătorie este în funcție de numărul de preoți – 300 de lei doi și 150 de lei unul singur. Și la botez este la fel – 200 de lei, respectiv 100 de lei. „Vinul trebuie cumpărat de la biserică, costă 30 de lei”, ne-au spus reprezentanții catedralei.

Tarife fixe în parohiile catolice din București

Pentru a elimina eventualele discrepanțe, Arhiepiscopia Romano-Catolică in București are tarife fixe pentru serviciile religioase, stabilite la 1 ianuarie 2010 și care sunt valabile și astăzi. În circulara trimisă către parohii atunci se prevede că taxa pentru cununie este de 250 de lei, iar pentru botez de 200 de lei. „Pentru fiecare contribuție, preotul este obligat să întrebe credinciosul dacă poate achita sau nu suma indicată, iar în cazul în care credinciosul nu poate plăti integral, să accepte cât poate oferi cel în cauză”, se mai arată în documentul respectiv remis gândul de către reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București.

În catedrala Romano – Catolică din Brașov, tariful pentru o cununie religioasă este de tot de 250 de lei, însă nașii sunt îndemnați să dea „cât consideră”. În biserica Sfântul Mihail de la Cluj, însă, nu se percepe nicio taxă, singura contribuție este cea anuală pentru toți enoriașii catolici: 1% din venitul salariaților din familie pe un an.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...