Prima pagină » Știri » Oprescu: Cathedral Plaza nu va fi demolată până la sfârșitul anului. Arhiepiscopia Romană – Catolică: Corupția a ajuns și până la primarul Oprescu?

Oprescu: Cathedral Plaza nu va fi demolată până la sfârșitul anului. Arhiepiscopia Romană – Catolică: Corupția a ajuns și până la primarul Oprescu?

Oprescu: Cathedral Plaza nu va fi demolată până la sfârșitul anului. Arhiepiscopia Romană - Catolică: Corupția a ajuns și până la primarul Oprescu?
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi că demolarea Cathedral Plaza nu se va face înainte de sfârșitul anului deoarece judecătorul nu a spus cine trebuie să suporte costurile demolării. În replică, Arhiepiscopia Romană - Catolică îl acuză de crea credință.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi că demolarea Cathedral Plaza nu se va face înainte de sfârșitul anului deoarece judecătorul nu a spus cine trebuie să suporte costurile demolării. În replică, Arhiepiscopia Romană – Catolică îl acuză de crea credință.

Întrebat cum comentează faptul că o delegație a Arhiepiscopiei Româno-Catolice din București va veni cu executorul judecătoresc, joi după-amiază, la Primăria Capitalei, pentru a cere emiterea deciziei de desființare a clădirii Cathedral Plaza și începerea demolării, Oprescu a răspuns: „Vorbim copilării, pentru că am început procedurile administrative”.

Primarul general a spus că a cerut să se facă o cercetare pentru a vedea ce înseamnă demolarea clădirii pentru construcțiile din jur și a dat drumul și la actele administrative. Oprescu a precizat că cele zece zile prevăzute de lege sunt „ușor penibile”.

„Noi o să urmăm toate celelalte proceduri pe care le permite legea.  Aceste declarații de fațadă, pe noi ne face să ne gândim că domnia lui nu este de bună credință. Trebuie să emită un act. A avut atâta timp la dispoziție. Pentru alte monumente istorice s-au dat decizii de demolare, precum cele de acum câteva zile de pe Christian Tell. În acest caz unde există și sentință definitivă și executorie, declarațiile Primăriei au o falsă preocupare, decizie de tergiversare pe față. Până și primarul în care ne-am pus încrederea că va face, cel puțin la nivel declarativ, nu face altceva decât jocul investitorilor”, a declarat pentru gândul Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București.

Primarul Oprescu a afirmat că amânarea demolării nu reprezintă o rea-voință din partea lui.

„Există ideea riscului pentru monumentul istoric. Monseniorul spune că am fost mereu de-a dreapta dânsului. Chestiunea aceasta cu executorii este ușor de fațadă”, a mai spus Oprescu.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice afirmă, însă, că tocmai Chatedral Plaza reprezintă un pericol pentru biserica catolică. „Problema trebuie pusă la nivelul celui care conduce mașina să nu lovească un pieton, nu a pietonului. Cel care face dezasamblarea trebuie să o facă în condiții de maximă siguranță. Clădirea în sine constituie un pericol, cel puțin asta au arătat studiile prezentate în instanță”, a mai declarat pentru gândul Francisc Doboș.

Primarul a subliniat că pentru demolarea Cathedral Plaza sunt necesare 17-18 milioane de euro, însă judecătorul nu a spus cine trebuie să plătească această sumă, iar Primăria Capitalei nu are în buget acești bani. În acest context, primarul a spus că imobilul nu ar putea fi demolat până la sfârșitul anului, adăugând: „Ferească Dumnezeu de un cutremur”.

Întrebat de ce nu a răspuns apelurilor telefonice pe care le-a primit pe această temă, Sorin Oprescu a spus că telefonul funcționeză 24 de ore din 24 și că dacă nu s-a răspuns, probabil că cineva nu a putut să răspundă în momentul respectiv.

„Conform legii, este obligația administrației locale să o demoleze… Cum se face, însă, că această casă de avocatură care consiliază și Primăria Capitalei și apără și interesele Chatedral Plaza. Ce face, corupția a ajuns și până la primarul Oprescu?”, se întreabă retoric reprezentanții Arhiepiscopiei.

După afirmațiile primarului Oprescu, de la ora 14.00, mai mulți credincioși au început să protesteze în fața Catedralei Sfântul Iosif prin rugăciune față de lipsa unei decizii de demolare a Cathedral Plaza.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu trebuia să prezinte, până joi, la ora 14.00, decizia de desființare a Cathedral Plaza, fiind somat de executorul judecătoresc să pună în aplicare decizia irevocabilă a Curții de Apel Ploiești, spunea marți Arhiepiscopia Romano-Catolică București.

Primarul Oprescu trebuia să dea ordin pentru demolare la sfârșitul lunii octombrie

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie, o somație de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desființare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac și Iuliana Bor, care au depus acțiunea în instanță pentru desființarea Cathedral Plaza.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somație a expirat, pe 3 noiembrie, primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desființarea construcției și să achite reclamanților suma de 7.688 de lei.

„În loc să treacă la acțiune, primarul general este consiliat de aceeași casă de avocați care reprezintă și interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătorești, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desființării construcției, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranța catedralei în caz de desființare a construcției ilegale, atitudine care aduce mai mult a amenințare decât a îngrijorare”, se arăta într-un comunicat al ARCB.

Reprezentanții Arhiepiscopiei mai arătau că, deși nu își găsește timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, primarul Sorin Oprescu a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viața și personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică și pentru care s-a constatat calitatea de deținut politic de către Tribunalul București.

Imobilele de pe strada Cristian Tell nr 16-16A și 18, cel dintâi fiind o casă de la sfârșitul secolului al 19-lea în care ar fi locuit diplomatul Dimitrie Ghika, împreună cu frații săi, monseniorul Vladimir Ghika și fratele său, Alexandru Pictorul, au fost demolate weekendul trecut, în baza unei autorizații emise de Primăria Capitalei.

Totodată, potrivit ARCB, episcopii catolici din Europa, reuniți în Adunarea Plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), desfășurată la Bratislava, și-au manifestat îngrijorarea față de neaplicarea de către primarul general al Capitalei a deciziilor instanțelor de judecată din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lângă Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din București, într-un comunicat remis presei internaționale, în data de 7 octombrie.

Sorin Oprescu declara, pe 26 septembrie, că nu a primit nicio somație de emitere a dispoziției de desființare a Cathedral Plaza.

Edilul spunea, tot atunci, că pentru a pune în practică hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței care prevede demolarea imobilului Cathedral Plaza trebuie emisă o dispoziție de primar, fiind necesară și evaluarea cheltuielilor în acest scop.

„Știm că există hotărâre de definitivă și irevocabilă a instanței. Acolo trebuie emisă o decizie a primarului general de desființare, după care dacă dânșii, cei care au construit, nu vor desființa, se va face o somație”, a spus Oprescu, răspunzând unei întrebări referitoare la demolarea efectivă a clădirii.

Întrebat atunci cât vor costa lucrările de demolare, primarul general al Capitalei sublinia că, deși nu a fost finalizată evaluarea, ar fi vorba despre aproximativ patru milioane de euro.

Întrebat despre cine va plăti efectiv lucrările de demolare a imobilului, primarul Capitalei arăta că municipalitatea va recupera banii, însă, până atunci, este vorba despre punerea în aplicare a unei decizii a instanței.

Primarul general Sorin Oprescu declara în 25 ianuarie, referitor la decizia instanței care îl obligă să emită decizia privind desființarea construcției Cathedral Plaza, că așteaptă să vadă „motivația” magistraților și că va respecta legea.

Curtea de Apel Ploiești a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială, aceea de parc. Curtea a menținut astfel sentința din 26 iunie 2012 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița.

Citește și