Nouă persoane au fost identificate în urma incidentului de joi seară, din Centrul Istoric, în care opozanți ai proiectului minier de la Roșia Montană au spart luneta mașinii ministrului Daniel Barbu, două dintre acestea au fost audiate, iar celelalte șapte vor fi citate să dea declarații.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Emilia Mihai, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că bărbatul care a spart luneta mașinii în care se afla ministrul Culturii și o altă persoană au fost audiați la Secția 10 Poliție încă de joi seară, aceștia fiind găsiți de polițiști în zona în care s-a produs incidentul. De asemenea, joi seară a fost audiat și șoferul ministrului Culturii.
Alte șapte persoane care ar fi participat la agresiune urmează să fie citate și audiate de polițiști. Totodată, în cursul zilei de vineri urmează să fie audiați aproximativ 40 de martori, a precizat Emilia Mihai.
Potrivit anchetatorilor, luneta autoturismului în care se afla ministrul Daniel Barbu a fost spartă de o singură persoană, care s-a urcat pe mașină și a lovit geamul cu pumnul.
Emilia Mihai a mai spus că faptele celor care l-au agresat pe ministrul Culturii nu a fost încă încadrate legal, urmând ca, împreună cu procurorii, să stabilească pentru ce infracțiuni vor fi cercetați aceștia.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care participa, joi seară, în Club A, în Centrul Vechi al Capitalei, la o dezbatere culturală, a fost huiduit de câteva zeci de protestatari față de proiectul Roșia Montană, care au intrat în local și nu l-au lăsat ulterior să plece, spărgându-i luneta mașinii.
Daniel Barbu a participat, joi seară, la evenimentul „Cafeneaua critică”, de la ora 19.00, în Club A. Câteva zeci de manifestanți veniți la local au întrerupt dezbaterea, au desfășurat pancarte în jurul lui Barbu și au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede și l-au huiduit, întrebându-l „Câți bani ți-ai luat?” și cerându-i demisia.
Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul și au lipit pe mașină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta mașinii, ministrul reușind să plece datorită intervenției forțelor de ordine – polițiști și jandarmi, sosiți de urgență la fața locului.
Poliția Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificați cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.
Oficiali din Poliția Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul infracțiunii de distrugere, nu se pot face cercetări decât în urma unei plângeri a proprietarului autoturismului avariat.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, și sancționarea acestora contravențională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă și că, în lipsa unor măsuri, țara poate fi cuprinsă de anarhie.
El a precizat, la Antena 3, că a fost informat de către șeful Serviciului de Protecție și Pază (SPP) și reprezentanții Jandarmeriei despre această agresiune și că a discutat imediat cu ministrul, care „este bine”.
Premierul a mai afirmat că, într-o societate care trebuie să accepte diversitatea opiniilor, el nu-i consideră dușmani pe cei care protestează pașnic împotriva Guvernului și nici nu ar accepta ca cineva să intervină violent împotriva acestora.
„Faptul însă ca un ministru, care are o anumită opinie și care foarte greu stârnește o dorință de agresiune, să fie agresat este inacceptabil”, a adăugat Ponta.
Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.
Manifestanții cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activitățile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgență, acordul de mediu, Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO și demisia premierului Victor Ponta și a celor patru inițiatori ai proiectului de lege: miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.