Prima pagină » Economic » Romgaz: Guvernul ar putea lua decizii nepotrivite pentru companie

Romgaz: Guvernul ar putea lua decizii nepotrivite pentru companie

Romgaz: Guvernul ar putea lua decizii nepotrivite pentru companie
Conducerea companiei Romgaz Mediaș se așteaptă ca Guvernul să continue să aibă o influență semnificativă asupra companiei și după listarea ei la bursă și să ia unele decizii care să nu fie "un succes" economic pentru producătorul de gaze.

Conducerea companiei Romgaz Mediaș se așteaptă ca Guvernul să continue să aibă o influență semnificativă asupra companiei și după listarea ei la bursă și să ia unele decizii care să nu fie „un succes” economic pentru producătorul de gaze.

„Guvernul României va continua sa aibă o influență semnificativă asupra societății ulterior ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia să nu corespundă intereselor celorlalți acționari ai societății. (…) Nu există niciun fel de asigurări că noul Guvern va continua strategia începută de Guvernul anterior în ceea ce privește soluționarea problemelor de ordin structural ale economiei românești”, potrivit prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori București împreună cu anunțul privind o parte dintre caracteristicile ofertei, inclusiv intervalul de preț și perioada de derulare.

Statul vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz la prețuri între 24 și 32 lei pe titlu, estimând să obțină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) și 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute atât pe Bursa de la București, cât și pe cea de la Londra.

Oferta va începe marți, cu o zi mai târziu decât au anunțat vineri reprezentanții Departamentului pentru Energie, întrucât legislația prevede o perioadă de două zile lucrătoare între aprobarea prospectului și lansarea operațiunii.

„Experiența anterioară a arătat posibilitatea intervenției majore a Guvernului în societăți cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv în societate (Romgaz – n.r.). (…) Astfel de conversii pot presupune investiții și riscuri semnificative, inclusiv, însă fără a se limita la, obligații sau acțiuni legale din partea Romgaz sau se pot dovedi a nu avea succes din punct de vedere economic sau să fie în vreun alt mod neconforme cu dorintele acționarilor minoritari”, se spune în prospect.

De asemenea, respectarea deciziilor Guvernului ar putea cauza creșterea unor cheltuieli de capital ale companiei și ar putea amâna sau împiedica o serie de operațiuni.

„Respectarea acestor decizii (ale Executivului – n.r.) ar putea duce la întâmpinarea unor cheltuieli de capital semnificative sau ar putea întârzia, amâna sau împiedica o modificare a controlului, ar putea împiedica o fuziune, consolidare, preluare sau alte aranjamente de afaceri”, menționează sursa citată.

În prospect se menționează obligarea, de către Guvern, a companiei de a dona bugetului de stat, în 2010, suma de 400 milioane de lei, decizie contestat atunci de Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Romgaz.

Un alt exemplu este preluarea de către Romgaz a termocentralei Iernut, județul Mureș, de la Electrocentrale București, în contul unor datorii neplătite aferente achiziției de gaze naturale pentru producția de electricitate.

Fondurile care urmează să fie obținute din listarea la bursă a Romgaz vor fi încasate de stat, nu de companie.

„De asemenea, nu există certitudinea că prezenta coaliție guveramentală va continua să existe în forma sa actuală. Pot apărea disensiuni de ordin politic între partidele care formează coaliția de natură să determine tulburări politice interne și frământări sociale”, se mai spune în prospect.

Romgaz este controlat de Departamentul pentru Energie, care deține 85% din acțiuni. Fondul Proprietatea are o participație de 14,99%.

Autor

Citește și