Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni că trebuie diminuată imaginea negativă în legătură cu faptul că legea nu a fost „aplicată până la capăt” în cazul mintingurilor din ultima perioadă, precizând că se va încerca să nu se ajungă la conflicte.
Ministrul Radu Stroe le-a spus prefecților și reprezentanților Jandarmieriei că vor trebui monitorizate aceste mitinguri.
„Mă refer la cele autorizate și traseele parcurse în astfel de situații, astfel încât să diminuăm imaginea, pe bună dreptate negativă, în legătură cu faptul că nu am aplicat legea până capăt. Rămân totuși ferm pe ideea pe care și primul ministru a expimat-o, și anume aceea că vom încerca să nu se ajungă la conflicte între cetățeni și reprezentanții instituțiilor statului”, a spus Radu Stroe, la videoconferința cu prefecții.
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat însă că și organizatorii mitingurilor ar trebui să respecte legea.
„Organizatorii mitingurilor vor trebui să înțeleagă faptul că trebuie să respecte legea. De voie și, dacă va fi cazul, de nevoie”, a spus Radu Stroe.
Ministrul a precizat că luni va avea loc la nivelul MAI o ședință de comandament pe tema protestelor.
„Noi vom avea astăzi o ședință de comandament la nivelul MAI pe această temă, dar am vrut doar să încunoștiințez prefecții, șefii polițiilor județene și șefii inspectoratelor de jandarmi”, a declarat Radu Stroe, în videoconferința cu prefecții pe care a organizat-o la sediul Ministerului pentru a discuta pe tema pregătirilor de iarnă.
Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roșia Montană, dar și explorării și exploatării gazelor de șist au participat duminică la un marș pe traseul Piața Universității, Piața Unirii, Piața Constituției, Calea 13 Septembrie, Izvor, de unde au revenit la Universitate.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii față de proiectul minier de la Roșia Montană „să nu își schimbe atitudinea din ultimele săptămâni”, subliniind că își dorește ca „situația să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violențele sunt o soluție”.
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că nu are nimic împotriva protestelor cât timp acestea sunt pașnice, precizând că ceea ce nu va accepta este „momentul în care disputa ajunge la violență”.
„Cred că într-o democrație este foarte bine să existe păreri diferite, să existe dreptul absolut al celor care nu sunt de acord să își spună punctul de vedere. Ceea ce nu voi accepta, cât sunt prim-ministru, și ce nu trebuie să accepte niciun om politic serios, responsabil, nu tot felul de aventurieri, este momentul în care disputa normală, dialogul, controversa ajunge la violență, agresiune, înlălcarea legilor. Acolo nu cred că vreun om normal la cap poate să fie de acord să ne rezolvăm problemele prin violență. În rest, încurajez dialogul, respect pe toți cei care au o altă părere”, a spus premierul.
El a declarat că, împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe și cu șefii Jandarmeriei, a luat decizia să se intervină în cazul în care protestele devin violente.
„Atât timp cât protestele sunt pașnice, cât nu încalcă drepturi fundamentale, nu blochează drumuri naționale, nu intră pe proprietăți private, evident că-mi doresc foarte mult ca să nu existe niciun fel de reacție exagerată a forțelor de ordine și nici n-a fost. E o lună de când în fiecare duminică sunt manifestări și niciodată nu s-a întâmplat nimic. Deci provocări au fost. În momentul în care folosești violența, agresezi forțele de ordine, când blochezi un oraș sau o țară, atunci sigur vom interveni”, a mai spus Ponta.
Victor Ponta a adăugat că știe că în apropiere de Roșia Montană, la Câmpeni, există o grupare extremistă care incită la violență, dar că se vor lua măsuri ca manifestările extremiste și violente să nu se extindă.
„Am văzut că este un grup extremist care încearcă să creeze o provocare violentă la Câmpeni, în apropierea Roșiei Montane. Vom avea grijă ca să nu lăsăm manifestările extremiste și violente să se extindă și vom lua măsuri”, a mai spus premierul.
Ponta a precizat că nu vrea ca România să trăiască într-un „iz al anilor ’80” fără să se dezvolte precum celalalte țări europene.
„Ce vrem să facem în România? Să ne dezvoltăm ca toate celelalte țări folosindu-ne resursele, îmbunătățind infrastructura sau vrem să trăim așa într-un iz al anilor ’80? N-o să mai avem nici mașini, nici exploatări petroliere, nimic, și o să fie totul OK”, a spus el.
Întrebat dacă această poziție o va avea ca premier și dacă, totuși, va vota împotrivă ca parlamentar, Ponta a răspuns: „Am și eu umor, ca și dumneavoastră”.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost agresat, joi seară, în Centrul Vechi al Capitalei, unde mai mulți protestatari față de proiectul minier de la Roșia Montană nu l-au lăsat să plece cu mașina în care se afla decât după intervenția forțelor de ordine, iar luneta mașinii sale a fost spartă.
Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului de la Roșia Montană.
Manifestanții cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activitățile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgență, acordul de mediu, Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO și demisia premierului Victor Ponta și a celor patru inițiatori ai proiectului de lege: miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.