Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz va începe marți, o zi mai târziu decât au anunțat vineri reprezentanții Departamentului pentru Energie, întrucât legislația prevede o perioadă de două zile lucrătoare între aprobarea prospectului și lansarea operațiunii.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, și Gabriel Dumitrașcu, șeful Direcției de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, au declarat vineri că oferta de vânzare de la Romgaz ar putea începe luni.
Prospectul ofertei a fost aprobat vineri noaptea de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar oferta va începe marți.
Legislația pieței de capital prevede că pot fi făcute contestații în perioada de două zile între aprobarea prospectului și lansarea ofertei.
Astfel, oferta va începe marți, 22 octombrie, și va dura opt zile lucrătoare, până pe 31 octombrie.
Statul vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz la prețuri între 24 și 32 lei pe titlu, estimând să obțină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) și 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute atât pe Bursa de la București, cât și pe cea de la Londra.
O tranșă de 15% din acțiuni va fi rezervată investitorilor mici, iar diferența de 85% va fi alocată investitorilor instituționali.
Micii investitori vor beneficia de discounturi pentru subscririle de până la 10.000 acțiuni. Pentru ordinele plasate în prima săptămână discountul va fi de 5%, iar din a doua săptămână reducerea va fi de 3% față de prețul final, care va fi stabilit în funcție de subscrierile investitorilor instituționali.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a afirmat, vineri, că se așteaptă la o suprasubscriere având în vedere că Romgaz este o companie bună, profitabilă și „are viitor”.
Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acțiuni va fi vândută pe piețe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).
Raportat la prețul minim din ofertă, Romgaz este evaluată la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la prețul maxim la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).
Pachetul majoritar de acțiuni al Romgaz Mediaș, respectiv 85,1%, este deținut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparține Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acțiuni, participația Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.
Oferta este intermediată de consorțiul format din banca americană Goldman Sachs, Erste, BCR și Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).
Romgaz a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În același timp, profitul companiei a scăzut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost întocmite conform standardelor internaționale de contabilitate.