Decesele provocate de cancer s-au dublat în ultimii 3 ani. Un sfert din tratamentele oncologice sunt pe ‘lista de așteptare”

Decesele provocate de cancer s-au dublat în ultimii 3 ani. Un sfert din tratamentele oncologice sunt pe 'lista de așteptare''
Publicat: 22/10/2013, 17:07
Actualizat: 30/07/2014, 01:58

Numărul deceselor provocare de cancer în România este de două ori mai mare în 2012 comparativ cu 2009, potrivit datelor publicate în Jurnalul European de Oncologie.

Astfel, anul trecut rata deceselor cauzate de cancer înregistrată la noi în țară a fost de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, în vreme ce în 2009 s-au înregistrat 182 de cazuri la suta de mii de locuitori.

„Deși sunt cifre îngrijorătoare, acestea nu trebuie să ne surprindă întrucât problemele cu care se confruntă bolnavii de cancer și-au găsit puține soluții în ultimii ani. În ceea ce privește accesul pacienților la tratamente de ultimă generație, 26% dintre noile tratamente oncologice sunt pe ‘lista de așteptare” de mai bine de 6 ani”, spune Oana Martha Igrișan, director de comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Pe lista de așteptare se află medicamente care au efectul de a preveni fracturile, compresia măduvei spinării sau nevoia de radiații la nivel osos în cazul acestor pacienți cu metastaze osoase – simptome des resimțite de persoanele diagnosticate cu cancer. „Deși acestea sunt disponibile în regim compensat de mai mulți ani în statele europene, nu sunt disponibile și pacienților români. Situația este similară pentru toate celelalte 25 de medicamente care se află în așteptare”, punctează Igrișan.

Lista medicamentelor compensate din România, neactualizată de 6 ani

România nu ocupă doar un loc fruntaș doar la capitolul deceselor provocate de cancer – media europeană fiind de 352 de cazuri la suta de mii de locuitori, ci și la capitolul lipsei de acces a pacienților la medicamente de ultimă generație.

Lista de medicamente compensate în România a fost actualizată ultima dată în 2007. Astfel, românii folosesc tratamente lansate în urmă cu 6 ani, în vreme ce perioada medie de așteptare a cetățenilor din UE variază între 88 și 392 de zile. Singura excepție o reprezintă Marea Britanie și Germania, deoarece în aceste țări medicamentele sunt accesibile pacienților imediat ce au fost aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

În Belgia pastilele de ultimă generație sunt introduse pe lista de medicamente compensate după o perioadă de așteptare de 392 zile, în Suedia după 206 zile, iar în Austria după 88 de zile.

Astăzi, dacă este depistat la timp, diagnosticat corespunzător și tratat cu cele mai bune opțiuni, cancerul poate fi vindecat completat sau cel puțin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-o boală cronică. Situația era cu totul alta cu ani în urmă. Spre exemplu, acum 10 ani, speranța de viață a unei paciente diagnosticate cu cancer la sân în stadiul metastatic era limitată. Astăzi, datorită investițiilor în campanii de educare și informare și mai ales datorită terapiilor de ultimă generație, avem cu toții paciente ce trăiesc cu boala metastatică, cu o calitate bună a vieții, mulți ani de zile. Medicina a evoluat spre conceptul de personalizare a tratamentului, terapiile de astăzi îmbunătățesc considerabil șansele pacienților în lupta cu boală și tocmai de aceea este esențial ca un pacient să aibă acces la tratamentul potrivit pentru el, la momentul potrivit”, a declarat dr. Alexandru Eniu, medic oncolog în cadrul Institutului de Cancer ,,Ion Chiricuță” Cluj Napoca.

Cancerul a ucis 7,6 milioane de persoane în 2008

Pe lângă lipsa schemei de tratament inovator, pacienții bolnavi de cancer se confruntă cu numeroase probleme printre care se numără compensarea limitată a procedurilor de diagnostic, lipsa unui program de prevenție și educație, lipsa unui registru național de cancer, finanțarea insuficientă a programului național de oncologie.

,,Îi invităm pe reprezentanții autorităților să mergem împreună într-un spital de oncologie. Este o soluție extremă, dar ne aflăm într-o situație extremă. Poate dacă autoritățile vor vedea situația disperată a bolnavilor care nu au acces la tratament și lupta pe care ei o duc în fiecare zi vor înțelege de ce strigăm după tratamente noi, după șanse la viață, după speranță. Nu mai putem aștepta. Avem nevoie de medicamente noi acum”, a declarat Cezar Irimia, președinte Federația Asociației Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cele mai recente date ale Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) estimează că, pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane bărbați și 5,7 milioane femei. Numărul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane bărbați și 3,3 milioane femei. Mai mult, în aceeași perioadă erau peste 28 de milioane persoane în viață, la cinci ani de la diagnosticul inițial de cancer, potrivit IARC și OMS.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu