Un număr de 17 vameși din Punctul de Trecere a Frontierei Albița au fost reținuți de către procurorii DNA, pentru luare de mită și trafic de influență, în urma audierilor desfășurate marți noapte la sediul Poliției Județene Vaslui, după ce cu o zi în urmă au fost făcute percheziții la sediul vămii.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus reținerea a 17 vameși din totalul celor 23 de angajați din Punctul de Trecere a Frontierei Albița puși sub acuzare, marți, pentru dare de mită și trafic de influență, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, anchetatorii au decis cercetarea în libertate, cu interdicția de a părăsi țara pentru următoarele 30 de zile, a doi polițiști de frontieră și a unui lucrător vamal.
În cazul altor trei persoane puse sub acuzare, respectiv un lucrător vamal și doi polițiști de frontieră, nu a fost dispusă nicio măsură de către procurori.
În schimb, au fost extinse cercetările în acest caz față de alți cinci vameși, care sunt cercetați și ei în libertate, astfel că numărul angajaților de la Albița vizați în acest dosar de corupție a ajuns la 28, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
În cursul zilei de miercuri, cei 17 vameși reținuți de procurori vor fi duși la Tribunalul Vaslui, cu propunerea de arestare preventivă.
Cu o singură excepție, în cazul unui lucrător vamal care este cercetat și pentru trafic de influență, toate celelalte 27 de persoane sunt anchetate de procurorii DNA pentru luare de mită.
Un număr de 27 de percheziții au avut loc, marți dimineață, în Vama Albița, traficul rutier fiind blocat în totalitate.
DNA informa că perchezițiile vizează o cauză penală complexă, instrumentată în comun de Parchetul Național Anticorupție și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova privind comiterea unor infracțiuni de corupție referitoare la transportul de mărfuri peste frontiera de est.
Într-un comunicat de presă transmis marți seară, DNA preciza că 23 de angajați de la Punctul de Trecere a Frontierei Albița – 19 vameși și patru polițiști de frontieră – sunt cercetați penal, existând indicii potrivit cărora vameșii și polițiștii de frontieră pretindeau și primeau sume cuprinse între 20 de lei și 50 de euro, pentru a permite persoanelor care transportau colete spre și dinspre Republica Moldova să treacă frontiera.
Banii au fost încasați de cei 19 vameși și patru polițiști de frontieră în perioada mai – octombrie 2013.
În schimbul sumelor pretinse și primite, susțin anchetatorii, vameșii și polițiștii de frontieră făceau controale formale la coletele care erau expediate, prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia.
Theodor Istrate, [email protected]