A fost sau n-a fost. Povestea steagului „lui Avram Iancu”, care a pus ministerul Culturii pe jar

Publicat: 25/10/2013, 09:23
Actualizat: 31/07/2014, 14:30

Marți seară, casa de licitații Artmark trebuia să scoată la vânzare un obiect de importanță istorică prezentat în catalog drept „steagul de luptă al lui Avram Iancu”. Drapelul, care a generat dezbateri aprinse în spațiul public, a fost însă retras de la licitație, după ce ministerul Culturii și-a arăta intenția de a-l cumpăra, iar peremistul Gheorghe Funar a contestat dreptul proprietarului de a-l scoate la vânzare. gândul vă prezintă povestea drapelului pe care istoricii îl plasează în mijlocul evenimentelor de la 1848 și care a fost evaluat la suma de 10.000 de euro. Însă despre care nimeni nu poate spune că a fost ținut, în vâltoarea luptei, de însuși Avram Iancu.

„Am făcut această solicitare pentru ca acest obiect, care este prezentat drept un steag al lui Avram Iancu, să poată fi clasat (n.r. introdus în patrimoniul național). Este o datorie a celui care pune în vânzare un obiect de artă de importanță majoră sau un obiect cu semnificații majore să facă această procedură potrivit legii. Vom vedea în procesul clasării dacă este cu adevărat un steag care a fost folosit de Avram Iancu și vom decide ulterior”, a declarat pentru Mediafax ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Un steag de luptă atipic

Istoricul Alin Ciupală, specialist în faptele și întâmplările petrecute Țările Române în secolul al XIX-lea, este unul dintre cei care a evaluat steagul aparținând, potrivit reprezentanților Artmark, unui român stabilit în străinătate. „Este un obiect folosit în epocă în Transilvania, în timpul evenimentelor de la 1848. Este un obiect resemantizat, a fost la origini o icoană, căreia i-au fost adăugate lateralele tricolore. Din acest punct de vedere este un steag atipic de luptă, fabricat în condițiile acelea tensionate de la 1848, când Avram Iancu trebuia să îi determine pe țărani să se alăture Revoluției. Era greu să îi convingi pe acei oameni, care nu știau să scrie și să citească, să moară pentru niște concepte ideologice și atunci apelai la niște simboluri religioase. Și în Moldova și Muntenia s-a făcut apel la Divinitate în timpul Revoluției, oamenilor li se spunea că trebuie să iasă la luptă pentru că este voia lui Dumnezeu”, povestește Alin Ciupală pentru gândul.

Prezentarea steagului în catalogul Artmark

Potrivit lui, nimeni nu poate spune că steagul, care prezintă pe una dintre cele două fețe Pogorârea Sfântului Duh, iar pe cealaltă Învierea Domnului, a fost vreodată în mâinile lui Avram Iancu. Însă susține că drapelul a fost ridicat în aer, în acele vremuri, de un luptător din oastea acestuia. „Este un obiect valoros, este un obiect autentic, a fost folosit în timpul acelor evenimente din Transilvania. Este concluzia mea de istoric și mi-o asum”, spune Alin Ciupală. Drapelul, confecționat din mătase, pânză și fir de argint, prezintă elementele de uzură specifice trecerii timpului: o parte din imagine este ștearsă, un ciucure lipsește. „Este un obiect de importanță istorică însă, din punct de vedere tehnic, nu cred că poate intra la categoria tezaur, unde sunt încadrate brățările dacice, de exemplu. Obiectele încadrate la categoria tezaur nu pot fi scoase din țară”, continuă Alin Ciupală. În descrierea din catalogul Artmark se arată că drapelul ar fi apaținut uneia dintre legiunile lui Avram Iancu.

Prezentarea steagului în catalogul Artmark

Ministrul Culturii: „Îi vom găsi un muzeu”

Întrebat dacă ministerul Culturii are fondurile necesare pentru achiziția drapelului, în cazul în care acesta se dovedește valoros, Daniel Barbu a răspuns: „Îi vom găsi noi (Ministerul Culturii, n.r) sau alte instituții publice, un muzeu. Ministerul Culturii nu cumpără direct. Fie o instituție, unul din muzeele din sistemul Ministerului Culturii, poate să fie un muzeu județean, ar fi foarte frumos să fie Casa Memorială Avram Iancu, care are deja un steag, să mai cumpere unul, sunt numeroase instituții publice, muzee cu precădere care ar putea face această achiziție. Ministerul Culturii va sprijini”, a declarat Barbu.

Într-un comunicat de presă, casa de licitații Artmark explică de ce a decis să retragă steagul de la licitație: „Steagul de luptă al lui Avram Iancu, un lot cu totul particular prin valoarea muzeală, a fost retras din licitația de aseară. Această decizie a casei Artmark a fost luată la rugămintea adresată de către Ministerul Culturii, instituție care dorește să i se dea posibilitatea finalizării procedurilor interne, astfel încât să obțină fondurile necesare participării la achiziție. La decizie au contribuit și neclarități de ultim moment, apărute cu privire la legalitatea deținerii steagului de către consignant, în contextul unei dispute între oameni politici pe tema originii steagului”. Oamenii politici despre care este vorba sunt Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar, ultimul dintre ei susținând că steagul ar fi dispărut din sediul PRM și înscris la licitație de către un apropiat al lui Vadim.

Valeriu Sângeorzan, director business development, PR și Comunicare al Casei de Licitații Artmark, a vorbit, la rândul său, despre motivul retragerii drapelului de la vânzare. „A fost vorba despre două probleme, solicitarea ministerului Culturii și neclaritățile referitoare la dreptul de proprietate al deponentului. Pentru a lămuri aceste chestiuni am preferat să retragem obiectul de la licitație, chiar dacă acest lucru ne provoacă un inconvenient financiar”, precizează Sângeorzan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi