Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că trebuie înființată, „prin lege și dialog”, o universitate de stat în limba maghiară, întrucât „consecințele comunismului pot fi reparate în totalitate doar când vor fi repuse în funcțiune victimele instituționale”, respectiv Universitatea Bolyai.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Oradea, că Universitatea Bolyai, desființată după Revoluția anticomunistă din Ungaria din 1956, a fost „o victimă instituțională a comunismului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„O parte din consecințele comunismului au fost reparate, dar doar o parte. Au fost însă și victime instituționale ale comunismului, nu numai persoane fizice, iar Universitatea Bolyai a fost o victimă colaterală, sau principală, după Revoluția din 1956. Noi credem că toate consecințele comunismului pot fi reparate numai atunci când și victimele instituționale, când instituțiile care au fost desființate, vor fi repuse în funcțiune. Până când universitatea de stat în limba maghiară nu va funcționa, în opinia noastră comunismul încă produce consecințe”, a spus președintele UDMR.
Întrebat cum ar putea fi înființată o universitate maghiară de stat, Kelemen Hunor a afirmat că „prin lege și prin dialog”.
„Eu nu am spus că trebuie desființată Universitatea «Babeș-Bolyai», ci că trebuie înființată o universitate de stat în limba maghiară. Prin lege, prin dialog, prin convingerea colegilor noștri români, din toate partidele, trebuie să arătăm că niciun român nu va fi mai sărac, niciun copil, niciun dascăl, dacă va exista posibilitatea de a învăța în limba maghiară într-o universitate de stat”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Acesta a adăugat că înființarea unei universități de stat în limba maghiară este „un obiectiv al UDMR”, deoarece în prezent la Universitatea „Babeș-Bolyai” nu există posibilitatea studierii în limba maghiară „la toate secțiile, la toate specializările, la toate facultățile”.
„Avantajul (înființării unei universități de stat în limba maghiară – n.r.) ar fi că am putea învăța în limba maternă mult mai bine, mult mai repede, că ne-am putea dezvolta mult mai bine cariera, plus că ne-am putea păstra cultura proprie. Dorința de a învăța în limba maternă este dorința oricărui om normal”, a conchis președintele UDMR.