Președintele Traian Băsescu, aflat la Consiliul European de la Bruxelles, a declarat că România este de acord cu implementarea unei piețe digitale unice la nivel european până în 2015, însă trebuie să existe și un cadru normativ național în fiecare stat, precizând că pentru România va fi și o problemă de mentalitate, nu doar de infrastructură.
„Trebuie să existe un set de reglementări la nivel european, dar care nu trebuie să dezavantajeze statele care au un nivel mai redus de digitalizare. România nu va accepta o reglementare generalizată în detaliu. Guvernul trebuie să-și ia mandat pentru ca în Consiliu să adapteze limita de reglementare și la interesele noastre. Nu vom bloca marile direcții de reglementare generalizată, dar detaliile trebuie să rămână la autoritatea națională”, a declarat Băsescu, de la Bruxelles.
În primul rând, spune președintele, noile norme nu trebuie să afecteze nivelul de competitivitate al operatorilor români. Un alt aspect deosebit de important este și asigurarea unor garanții că datele cu caracter personal vor fi protejate.
„Dacă utilizatorii nu vor fi convinși că secretul datelor personale se va păstra și vor avea sentimentul că datele le pot fi furate în orice magazin, proiectul e sortit eșecului. Esența reglementărilor trebuie să se îndrepte către crearea sentimentului de încredere că aceste date vor fi protejate”, a precizat Băsescu.
Cu toate acestea, România nu se poate alinia cu succes celorlalte state dacă nu are infrastructura necesară pentru crearea acestei piețe unice digitale. Concret, este nevoie nu doar de o „aprovizionare” cu calculatoare la nivel național, ci și de cursuri de utilizare a unui computer, pe diferite niveluri, explică președintele.
„Pregătirea resursei umane este cheia în reușita acestui proiect care trebuie finalizat până în 2015″, a specificat Băsescu.
Mai mult, șeful statului a vorbit și despre necesitatea unui astfel de sistem pentru cetățeni. Așa cum a explicat, piața unică digitală îi „va face pe oameni să nu mai stea la cozi la ghișee”.
„Cetățeanul nu mai intră în contact cu funcționarul public, doar apasă pe un buton și îi pleacă factura la gaze. Marea problemă este dacă funcționarul român va vrea asta, dacă se poate lipsi de contactul cu cetățeanul. Aici vom avea o problemă de mentalitate, funcționarul trebuie să înțeleagă că a trecut vremea, trebuie să ne civilizăm în mod accelerat. Să nu mai stăm la cozi”, a mai spus Băsescu.