Opt cărți celebre care inițial au fost refuzate de editori

Publicat: 28/10/2013, 19:06
Actualizat: 11/08/2014, 16:16

Chiar dacă acum sunt cunoscute în întreaga lume, multe dintre cărțile devenite bestseller au fost refuzate de editori în primă fază. Fie că au fost considerate prea îndrăznețe sau nepotrivite pentru piață la momentul respectiv, unele volume au făcut inițial cale întoarsă către biroul autorilor.

Poate că paginile lor ar fi rămas uitate într-un sertar dacă publisher-ii nu și-ar fi asumat riscul, scrie Huffington Post. Publicația a întocmit o listă a celor mai iubite cărți care au fost în pericolul de a nu vedea niciodată lumina tiparului:

1. „Harry Potter și Piatra Filozofală”, .K. Rowling – primul volum din celebra serie scrisă de J.K. Rowling a fost respins se mai mule ori, pe motiv că ar fi fost prea lung pentru un roman pentru copii. În plus, autoarea a povestit că, la început, a scris de mână mai multe copii ale manuscrisului pentru că nu-și permitea să realizeze fotocopii.

2. „Ferma animalelor”, de George Orwell – char dacă scriitorul era deja cunoscut, unii editori au ezitat să publice romanul acestuia din cauza subiectului sensibil pe care îl propunea. Chiar și T.S. Eliot, care conducea editura Faber and Faber la vremea respectivă, credea că Orwell era mult prea critic la adresa lui Stalin.

3. „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee – potrivit Huffington Post, autoarea însăși s-a simțit destul de frustrată în timp ce lucra la acest roman. Astfel, la vremea respectivă au existat zvonuri potrivit cărora scriitoarea ar fi aruncat în zăpadă mai multe pagini ale manuscrisului. Cel care a convins-o însă să nu renunțe a fost agentul ei, care îi fusese recomandat de Truman Capote.

4. „Conjurația imbecililor”, de John Kennedy Toole – scriitorul american a fost refuzat de numeroși editori, astfel că nereușita l-a împins să se sinucidă în 1969, pe când avea doar 31 de ani. Romanul său a fost publicat postum, după ce mama lui a continuat să-l trimită către diverse edituri. Cartea a avut un succes imens, astfel că lui Toole i-a fost decernat postum Premiul Pulitzer.

5. „Zen și arta reparării motocicletei”, de Robert Pirsig – ca și celelate cărți enumarate mai sus, și aceasta a primit numeroase scrisori de refuz. Mai exact, 121 de editori au respins manuscrisul înainte de a fi publicat în 1947.

6. „Călătorie în a cincea dimensiune”, de Madeleine L”Engle – autoarea americană a romanului SF a susținut la început că opera sa este respinsă pentru că este „prea diferită” de ceea ce se scria la începutul anilor ”60. Totuși, John Farrar, de la editura Farrar, Straus & Giroux, s-a îndrăgostit de această carte imediat ce a citit-o și a decis publicarea sa în anul 1962.

7. „Carrie”, de Stephen King – acesta a fost primul roman publicat al autorului. Anterior Stephen King își încercase norocul cu alte trei volume, care însă au fost respinse de editori și nu au văzut niciodată lumina tiparului. Chiar și în 1974, când „Carrie” a fost publicat, scriitorul nu se arăta prea încrezător în succesul său. „Cine ar vrea să citească o carte despre o biată fată, sărmană, care are probleme cu menstruația? Nici nu-mi vine să cred că l-am scris”, spunea Stephen King la vremea respctivă.

8. „Jurnalul Annei Frank” – jurnalul ținut de adolescenta germană în perioada exilului olandez, când a stat alături de familia ei într-o ascunzătoare din Amsterdam, a fost publicat datorită tatălui fetei. Acesta, singurul din familie care a supraviețuit Holocaustului, a dorit inițiat ca doar câteva fragmente ale jurnalului să fie tipărite. În cele din urmă însă, acesta a fost publicat integral, fiind considerat totodată un document istoric.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar