Un mic miracol românesc: cercetătorul din Cluj Radu Silaghi-Dumitrescu a creat SÂNGE ARTIFICIAL. Proiectul, care poate salva milioane de vieți, a fost sponsorizat de statul român

Publicat: 30/10/2013, 09:02
Actualizat: 29/07/2014, 17:37

Un român de 39 de ani a realizat imposibilul: a inventat un nou tip de sânge artificial, care ar putea salva milioane de vieți în câțiva ani. Radu Silaghi-Dumitrescu, absolvent și doctorand al Facultății de Chimie de la Cluj, a căutat alături de experții din SUA și din Anglia o soluție pentru problema lipsei acute de sânge. Rezolvarea a găsit-o însă după ce s-a întors în țară, alături de o echipă alcătuită din cercetători români.

Într-un laborator al Facultății de Chimie din cadrul Universitatății Babeș Bolyai, din Cluj, Radu Silaghi-Dumitrescu și echipa de cercetători pe care o conduce au creat, după 6 ani de studiu, sânge artificial. Soluția creată în laborator conține apă, săruri și o proteină – hemeritrina, extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecție împotriva agenților de stres.

„Sângele artificial este studiat în laborator de ani de zile, dar până în prezent rezultatele obținute în urma studiilor clinice nu au fost unele favorabile. Spre deosebire de tot ce s-a făcut până acum în acest domeniu, împreună cu echipa mea am realizat sângele artificial incolor, dar dacă te uiți mai atent vei observa că are culoarea gălbuie”, excplică cercetătorul.

Sângele artificial va putea fi depozitat ani de zile

Într-un interviu acordat gândul, cercetătorul a vorbit despre cum a ajuns la performanța de a inventa sânge artificial din proteine de viermi marini într-o Universitate din România, cu bani de la stat. A plecat în America în 2004 la Universitatea din Georgia, unde a făcut un masterat în chimie bio-anorganică, iar începând cu 2005 a lucrat doi ani în Marea Britanie într-un colectiv integrat într-o rețea europeană numită „Euro Blood Substitutes”.

„În 2007 m-am întors în țară și am continuat să studiez cum pot să obțin sânge artificial, la Facultatea de la Cluj. Multă lume încearcă să producă sânge artificial. În laborator e până la urmă ușor să amesteci substanțe și să obții o soluție roșie și să îi spui sânge artificial. Problema este să nu aibă efecte secundare. Noi credem că avem niște rețete originale care în testele pe celule și pe animale au dat rezultate bune”, povestește conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu.

Foto: Mediafax // Raul Stef

Ideea de a crea sânge artificial i-a venit după ce a lucrat alături de oamenii din domeniul sanitar și a văzut cât de reală este criza de sânge, nu doar la noi în țară, ci la nivel mondial. „Cu toate astea, medicii sunt rezervați în ceea ce privește sângele artificial. Așteaptă dovezile, pentru că este o responsabilitate imensă și nu vrei să dai viața pacientului pe mâinile primului savant nebun care pretinde că a descoperit leacul pentru cancer sau sângele artificial”, afirmă cercetătorul român.

Ajuns în țară, s-a concentrat pe extragerea proteinei hemeritrina din viermii marini după ce a auzit de ea în perioada în care a lucrat în laboratoare din SUA. „Hemeritrina este unică, se mai găsește în câteva bacterii, dar în rest în foarte puține organisme. Când mă gândeam foarte serios la cercetarea substitutelor de sânge, mi s-a părut o idee interesantă, știind despre acea proteină că refuză să reacționeze cu agenții de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde”, a explicat cercetătorul, care s-a consultat cu un expert din SUA pe această chestiune.

Silaghi-Dumitru a mai vorbit și despre faptul că sângele creat în laborator poate rezolva, pe lângă lipsa acută de sânge din spitale, și complicațiile apărute în cazul unui transfer de sânge. „Transfuziile cu sânge artificial vor putea fi administrate sub forma unui tratament, pentru care vom avea nevoie, cel mai probabil, de câteva analize uzuale. Sângele artificial poate fi administrat oricărei persoane, indiferent de grupa de sânge pe care o are. În plus, acesta poate fi sterilizat și poate fi păstrat chiar și ani de zile, spre deosebire de sângele donat de persoane, a cărui valabilitate este de doar o lună”, a mai spus cercetătorul.

Sângele artificial poate fi folosit inclusiv în chirurgie, pentru că în timpul operațiilor se pierde foarte mult sânge. „Ceea ce propunem noi nu este un înlocuitor permanent al sângelui, ci ceva care, pentru o zi, pentru câteva ore, poate să permită organismului să funcționeze până când își regenerează propriul sânge cu toate celelalte funcții. Încercăm să facem aici ceva ce doar transportă oxigenul și permite inimii să pompeze mai departe sânge. Ideea este de a face sânge artificial instant, sub formă de praf, fără să îl depozitezi în frigider, unde stă o lună, după care expiră, se degradează parțial. Avem nevoie de un praf care poate fi lăsat la temperatura camerei, probabil pe termen nelimitat. Poți să îl pui în raniță, dacă ești soldat în Afganistan și îl ai la tine și, în caz de nevoie, adaugi apă și ai sângele pregătit”, a explicat cercetătorul.

Statul a investit, până în prezent, 1 milion de lei în sângele artificial

Când vom putea face „tranfuzii” de sânge artificial? „Cel mai devreme în 5 ani”, spune conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, care precizează că este cel mai optimist termen. În prezent, sângele artificial incolor din proteine din viermi marini se află în stadiul de studiu pe cobai. „Până în prezent rezultatele sunt optimiste. Cel mai probabil studiile pe animale vor mai dura un an, maxim doi, iar mai apoi urmează studiile clinice pe subiecți umani”, precizează cercetătorul.

Foto: Mediafax // Raul Stef

Pentru ca acest lucru să fie posibil, sângele artificial trebuie să fie produs la scară mare. „Ar trebui să se construiască o fabrică în care să se producă o clonă sau ceva similar acestui produs. Avocații și medicii trebuie să găsească condițiile legale și de siguranță în care să fie folosite în siguranță acele teste pe subiecți umani. Din ce am văzut la alte companii e din nou o chestiune de doi trei ani, în tările cele mai eficiente din punct de vedere administrativ”, a explicat specialistul.

Conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu a spus că pentru a ajunge la această perfomanță a primit „sponsorizare” de la stat. „Pentru a crea sânge în laborator am primit finanțare de la ministerul Educației. Cercetarea în România este finanțată prin proiecte câștigate în urma unei competiții. Cei care doresc se pot adresa și în străinătate. Noi am beneficiat de finanțare pentru acest proiect din bani românești, pe bază de competiție”, a explicat Dumitrescu.

„Până în prezent cercetarea a costat 1 milion de lei, iar pentru a duce la bun sfârșit vom avea nevoie de încă pe atât, cel puțin așa arată estimările mele”, a spus Silaghi-Dumitrescu.

Cercetătorul a absolvit cursurile Facultății de Chimie a UBB din Cluj-Napoca și are două doctorate, unul în chimie anorganică, obținut în 2005 la UBB, al cărui conducător a fost președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, iar celălalt în chimie bio-anorganică, obținut în 2004 la Universitatea Georgia din SUA. El a lucrat timp de doi ani în Marea Britanie într-un colectiv integrat într-o rețea europeană numită „Euro Blood Substitutes”. Din 2011 este conferențiar la Facultatea de Chimie a UBB și are peste o sută de articole publicate în reviste de specialitate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină