Poliția chineză caută opt suspecți originari din regiunea musulmană Xinjiang după ce o mașină a intrat, luni, în mulțime în piața Tiananmen, provocând moartea a cinci persoane și rănirea altor 38, au anunțat miercuri angajații hotelieri din Beijing, relatează AFP.
Acest mandat de căutare trimis la hotelurile din capitală identifică opt suspecți, au declarat pentru AFP doi salariați ai acestor instituții.
Acesta precizează: „Dacă vedeți aceste persoane, contactați-vă imediat superiorul”.
Poliția chineză a trimis deja, luni seara, un mesaj la hotelurile din capitală întrebând dacă au remarcat „clienți suspecți”.
Acest prim mandat de căutare identifica doar doi uiguri cu domiciliul în două districte distincte din Xinjiang.
Uigurii, musulmani turcofoni, formează etnia majoritară din Xinjiang.
Această imensă regiune autonomă situată la marginile occidentale Chinei este afectată periodic de tulburări din cauza tensiunilor puternice între etnia han (majoritară în China) și uiguri. Autoritățile chineze acuză invariabil „terorismul” militanților uiguri.
Fără a folosi cuvântul „atentat”, poliția a afirmat: „S-a produs un eveniment grav”.
Luni, în piața Tiananmen, un vehicul de teren a intrat în mulțimea de turiști și polițiști din fața intrării în Orașul Interzis, după care a explodat sub portretul lui Mao Zedong.
Șoferul și cei doi pasageri au murit, precum și o turistă de naționalitate filipineză și un turist din provincia meridională chineză Guangdong, potrivit poliției. Aproximativ 40 de persoane au fost rănite.
O organizație în exil a afirmat, miercuri, că se teme de o intensificare a represiunii împotriva uigurilor, după explozia acestei mașini despre care poliția din Beijing crede că este un atentat.
„Acum îmi este teamă pentru viitorul Turkistanului oriental și pentru poporul uigur, așa cum nu mi-a fost niciodată”, a mărturisit într-un comunicat Rebiya Kadeer, președinta Congresului mondial uigur, o organizație pentru apărarea uigurilor cu sediul la Munchen, în Germania.
Denumirea „Turkistanul oriental” este folosită de separatiștii uiguri pentru a desemna regiunea autonomă chineză Xinjiang, o zonă vastă vecină cu Asia Centrală.
„Guvernul chinez nu va ezita să pregătească o versiune a evenimentelor la Beijing care să îi permită să impună poporului uigur măsuri de represiune suplimentare”, a asigurat Kadeer, care a petrecut mai mulți ani în închisorile chineze, înainte de a pleca în exil.