Claudiu Crăciun și alte patru persoane, puse sub învinuire în dosarul privind agresarea ministrului Barbu

Claudiu Crăciun și alte patru persoane, puse sub învinuire în dosarul privind agresarea ministrului Barbu
Publicat: 30/10/2013, 12:51
Actualizat: 02/02/2019, 06:08

Cinci persoane au fost puse sub învinuire în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu, acestea fiind citate pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile și a fi audiate, informează, miercuri, Parchetul Judecătoriei Sectorului 3.

UPDATE ora 12.00 Printre cei puși sub învinuire se află Claudiu Crăciun, lector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, care a confirmat acest lucru pe contul său de Facebook.

„Mâine la ora 9.00 merg la secție. Mi s-a făcut dosar penal pentru ultraj. Asta pentru că am strigat în seara respectivă ”Demisia” și ”Vrem cultura, nu cianura”. Voi recidiva la toate acțiunile de protest care vor urma. Indignați, nu intimidați. Nici de dosare dubioase și nici de provocarile jandarmeriei„, a scris Claudiu Crăciun pe constul său de Facebook.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cele cinci persoane au fost citate pentru a li se aduce la cunoștință învinuirea în cauza având ca obiect săvârșirea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, cu prilejul participării, în 17 octombrie, la un protest neautorizat în Centrul Vechi al Capitalei.

De asemenea, cele cinci persoane puse sub învinuire urmează să fie audiate, arată Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, într-un comunicat de presă.

Cele cinci persoane au fost citate de polițiști de la Serviciul Investigații Criminale – Poliția Sector 3, sub îndrumarea procurorilor Parchetului Judecătoriei Sectorului 3.

„Pentru garantarea dreptului la apărare al învinuiților, alte date (inclusiv numele învinuiților și momentul audierii) nu pot fi făcute publice în acest moment”, a precizat sursa citată.

În 25 octombrie, Claudiu Crăciun și Alexandru Alexe au dat declarații la Secția 10 de Poliție din Capitală, în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Mai mulți martori i-ar fi indicat pe Claudiu Crăciun și Alexandru Alexe ca fiind persoanele care în seara zilei de 17 octombrie au spart luneta mașinii în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Tot în 25 octombrie, la Secția 10 Poliție au fost audiate mai multe persoane, unele în calitate de martori.

Claudiu Crăciun a declarat, la ieșirea de la Secția 10 Poliție, că a fost citat în calitate de făptuitor, pentru infracțiunea de ultraj, în legătură cu incidentul din 17 octombrie, când a fost spartă luneta mașinii în care se afla ministrul Daniel Barbu.

Crăciun a mai spus că, din punctul său de vedere, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ar fi făcut presiuni asupra anchetatorilor, în condițiile în care l-ar fi declarat deja „vinovat, la o oră de maximă audiență”.

El a precizat că nu a văzut când a fost spartă luneta autoturismului, susținând că ce s-a întâlmplat în seara zilei de 17 octombrie nu a fost un atac, ci o întâlnire spontană prin care s-a urmărit atenționarea ministrului Barbu despre „catastrofa” care se pregătește la Roșia Montană.

„Nu am văzut când s-a spart acea lunetă. Îmi pare rău că s-a întâmplat, dar până la urmă mașina este plătită din banii noștri. Nu a fost un atac, a fost o întâlnire spontană care a avut drept scop atragerea atenției asupra catastrofei pe care domnul Barbu o pregătește și o justifică la Roșia Montană”, a spus Crăciun.

Acesta a adăugat că în ce privește acuzația de ultraj se consideră nevinovat.

„Dosarul este pentru ultraj, dar asta presupune să existe injurii sau jigniri aduse unei persoane. Eu am strigat și am auzit că s-a strigat doar «Demisia» și «Vrem cultură și nu cianură». Dacă asta înseamnă ultraj, atunci mă consider vinovat”, a mai spus Claudiu Crăciun.

Alexandru Alexe a spus atunci că a scris șapte pagini, în care a povestit cu lux de amănunte tot ce s-a întâmplat, din punctul său de vedere, în seara incidentului.

El preciza că le-a spus anchetatorilor că nu el a spart luneta mașinii și că s-a agățat de portbagaj doar pentru a-și feri picioarele, în condițiile în care, la un moment dat, ar fi fost prins între autoturismul în care se afla ministrul și un altul, din spate.

„M-am agățat de portbagaj, practic, pentru a-mi feri picioarele. Am bătut într-adevăr cu palma, dar în caroseria mașinii, pentru a atrage atenția șoferului că se întâmplă ceva în spate”, declara Alexe, după ce a fost audiat.

Acesta preciza că polițiștii mai au doi suspecți care au fost surprinși pe imagini și care pare că se cunosc între ei, dar pe care el nu i-a mai văzut niciodată. Alexe adăuga că cei doi ar fi posibil să fie cetățeni străini.

Protestatarul preciza că este posibil să mai fie chemat pentru audieri, în aceeași calitate, și anume cea de făptuitor.

El a mai ținut să precizeze că atitudinea polițiștilor i s-a părut a fi una profesionistă și că aceștia doresc aflarea adevărului și nu intenționează să tergiverseze dosarul.

Ministrul Daniel Barbu declara în 19 octombrie, la Antena 3, că a fost identificat „autorul” incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă” Claudiu Crăciun. „Știm și autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înțeleg că este un tânăr universitar”, a spus atunci Barbu.

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul „Cafeneaua critică”, în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanți veniți la local au întrerupt dezbaterea, au desfășurat pancarte în jurul lui Barbu și au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede și l-au huiduit, întrebându-l „Câți bani ți-ai luat?” și cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul și au lipit pe mașină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta mașinii, ministrul reușind să plece datorită intervenției forțelor de ordine – polițiști și jandarmi, sosiți de urgență la fața locului.

Poliția Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificați cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Șeful Poliției Capitalei, Mihai Pruteanu anunța în 18 octombrie, într-o conferință, că șaisprezece persoane implicate în acest incident au fost identificate, fiind de asemenea identificați și martori care pot furniza informații despre incident.

Inițial, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliția Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului.

Barbu este protejat, din 18 octombrie, de o echipă a Serviciului de Protecție și Pază (SPP), el precizând că s-a simțit „în pericol” în timpul incidentului petrecut în Centrul Vechi al Capitalei.

Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, și sancționarea acestora contravențională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă și că, în lipsa unor măsuri, țara poate fi cuprinsă de anarhie.

La o zi după incident, premierul Ponta l-a anunțat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acționeze „fără complexe” atunci când protestele depășesc „linia roșie” și se transformă în agresiuni și amenințări.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină