Rovana Plumb îl „corectează” pe Prințul Charles: În România nu se taie atâția copaci câți spune el

Rovana Plumb îl corectează pe Prințul Charles: În România nu se taie atâția copaci câți spune el
Publicat: 31/10/2013, 13:49
Actualizat: 31/10/2013, 17:47

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, susține că prințul Charles s-a referit la pierderea a 3 hectare de pădure pe oră la nivelul UE, și nu la nivelul României, deși a fost prezentă la evenimentul în care a fost citit mesajul acestuia, care precizează că România pierde pe oră această suprafață de pădure.

Prințul Charles a declarat, într-un mesaj transmis miercuri seară la lansarea părții a treia a documentarului „Wild Carpathia”, că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate. La eveniment a participat și ministrul Mediului, Rovana Plumb.

„Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumusețea naturală extraordinară a peisajelor sale și a pădurilor sălbatice virgine din Munții Carpați”, a spus prințul Charles, precizând, însă, că, din păcate, „toate acestea pot să dispară cu rapiditate”.

„În anumite zone deja este prea târziu și situația se înrăutățește în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate”, a adăugat prințul Charles, în mesajul său, citit de ambasadorul britanic Martin Harris.

Ministrul Mediului susține însă că prințul Charles s-a referit la pierderea de pădure la nivelul UE.

„Prințul Charles a transmis un mesaj cât se poate de clar. El s-a referit la pierderea unei suprafețe de 3 hectare de pădure pe oră la nivelul întregii UE”, a susținut joi Rovana Plumb.

Plumb a adăugat că, din punct de vedere al protejării mediului și al protejării în special a pădurilor, România e prima țară din regiunea eco-carpatică care a promovat un ordin de ministru, pe care ea l-a semnat anul trecut și prin care s-au stabilit clar care sunt criteriile și indicatorii care trebuie urmăriți în ceea ce privește protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine.

Rovana Plumb și-e exprimat speranța ca modelul României să fie urmat și de celelate state membre în care se mai află încă o suprafață de păduri virgine și cvasivirgine.

„Practic, din 322.000 de hectare de păduri virgine la nivelul UE, 210.000 de hectare se află în România. De aceea am inițiat acest ordin astfel încât până la sfârșitul anului viitor să avem la nivelul României un catalog național privind pădurile virgine și cvasivirgine, dar și măsurile necesare pentru ca acestea să fie protejate”, a spus Rovana Plumb.

Ea a menționat că, din suprafața de 210.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine din România, doar 18% sunt protejate, respectiv se află în zona de administrare a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva și a Ministerului Mediului, prin direcția de Biodiversitate.

Plumb a arătat că restul de păduri virgine și extravirgine care nu se află în parcuri și rezervații, respectiv 80% din suprafața de 210.000 de hectare, nu sunt protejate.

Plumb a spus că prima măsură de realizat este cartografierea pădurilor virgine și extravirgine.

„Fără a avea această cartografiere nu putem să luăm măsurile efective pe zone cu particularități specifice astfel încât pădurea să fie protejată”, a spus Plumb.

Întrebată dacă transformarea acestor păduri virgine și extravirgine în parcuri și rezervații reprezintă o soluție pentru protejarea lor, Rovana Plumb a răspuns: „Atât timp cât din toată suprafața Europei cea mai mare suprafață de păduri virgine se află în România, avem în vedere și acest lucru. Dar în același timp trebuie să ne gândim și la o dezvoltare sustenabilă a zonei, pentru că acolo unde avem păduri virgine avem și comunități, avem oameni care trăiesc zi de zi în acele zone”.

„Cred că o direcție strategică de dezvoltare sustenabilă o reprezintă ecoturismul în această zonă a pădurilor virgine”, a mai spus ministrul.

Prințul Charles a declarat, într-un mesaj transmis miercuri seară la lansarea părții a treia a documentarului „Wild Carpathia”, că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate.

În mesajul transmis prin intermediul ambasadorului Martin Harris, prințul Charles a spus că îi face mare plăcere să sprijine o cauză care este foarte aproape de sufletul său.

„Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumusețea naturală extraordinară a peisajelor sale și a pădurilor sălbatice virgine din Munții Carpați”, a spus prințul Charles, precizând, însă, că, din păcate, „toate acestea pot să dispară cu rapiditate”.

„În anumite zone deja este prea târziu și situația se înrăutățește în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate”, a spus prințul Charles.

El a precizat că acest lucru este important, întrucât „România este unul dintre puținele locuri din Europa în care există întinderi largi de astfel de ținuturi încă sălbatice”. „De fapt, Munții Carpați din România cuprind cele mai vaste zone de pădure virgină din Europa Centrală și de Est. Aceste păduri sunt o adevărată sărbătoare a biodiversității, excepțional de bogate atât ca faună, cât și ca floră”, a spus prințul Charles, precizând că aceste păduri găzduiesc cea mai mare populație supraviețuitoare de urși bruni, lupi și lincși din Europa, dar și o treime din toate speciile de plante europene.

„În plus, aceste păduri funcționează drept coridoare pentru migrația multor specii (…) Asta face din Carpații românești o comoară naturală neprețuită într-un continent care de mult și-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră încă aveți aici în România, a devenit de o raritate extremă. Foarte multe țări europene au puține sau nu le-au mai rămas deloc astfel de păduri. Spre exemplu, în trecutul nu foarte îndepărtat, aveam în Marea Britanie păduri magnifice, întinse, însă le-am defrișat, astfel încât în prezent au rămas doar câteva pâlcuri de copaci răzleți și cea mai mare parte a faunei a dispărut. Ceea ce s-a întâmplat în Munții Scoției constituie un avertisment pentru ceea ce s-ar putea petrece cu Munții Carpați dacă nu-i protejați. Pădurile înfloritoare vor fi înlocuite cu peisaje mohorâte, goale, pe care le vedem în scenele de încheiere ale celui mai recent film cu James Bond”, a spus prințul Charles.

Potrivit acestuia, cei mai mulți europeni și chiar și mulți dintre români nu sunt conștienți de bogăția unică pe care o au chiar alături de ei și nu știu că aceasta este pusă în pericol.

„Trebuie să sensibilizăm urgent oamenii, atât pe cei tineri, cât și pe cei bătrâni, și asta face și documentarul ‘Wild Carpathia’, pentru că se referă la respectarea valorilor naturii și a modului în care tot ce este viu se interconectează (…) Avem datoria să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem s-o facem. De asemenea, ar trebui să nu subestimăm valoarea economică a acestor ținuturi sălbatice”, a mai spus prințul Charles.

El a precizat că Munții Carpați au fost denumiți zona Yellowstone a Europei și au „un potențial enorm pentru turismul durabil”, care poate aduce venituri mari, însă numai dacă aceștia vor fi conservați.

„Pădurile și peisajele Munților Carpați ajută la definirea României și pierderea lor ar fi, după modesta mea opinie, o tragedie. Chiar și sintagma ‘Transilvania, țara de dincolo de păduri’ și-ar pierde sensul, ar deveni doar o tristă rămășiță a istoriei”, a mai atras atenția prințul Charles.

Pe de altă parte, în cadrul aceluiași eveniment, Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, a declarat că „într-adevăr Munții Carpați reprezintă o comoară, atât în ceea ce privește natura, dar în special în privința oamenilor din acea zonă”.

„Împreună cu Ministerul Agriculturii, cu fundația prințului Charles, am reușit să finalizăm strategia pentru Munții Carpați. Mi-am asumat responsabilitatea și voi acționa în continuare în așa fel încât tot ceea ce înseamnă biodiversitate, bogăție naturală pe care ne-o oferă Munții Carpați să fie protejată”, a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că, „din cele 322.000 de hectare de păduri virgine din ecoregiunea carpatică, 210.000 sunt în România”.

„De aceea, România este prima țară din ecoregiunea carpatică și din Uniunea Europeană care a reglementat modul de protejare a pădurilor virgine și cvasivirgine. Ca ministru al Mediului, am semnat ordinul prin care se protejează pădurile virgine și cvasivirgine din România. Urmează să finalizăm cartarea și catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, precum și metodele prin care vom putea să acordăm măsuri compensatorii pentru proprietarii pădurilor”, a mai spus Rovana Plumb.

Ea a mai afirmat că turismul ecologic este „o direcție strategică” a instituției pe care o conduce.

Partea a treia a seriei documentare „Wild Carpathia”, intitulată „Wild Forever” și produsă de compania britanică Almond Films, va fi difuzată la nivel mondial începând de luna viitoare. În România, „Wild Carpathia – Wild Forever”, care include un interviu cu prințul Charles, va fi difuzată pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.

Acest al treilea documentar este punctul culminant al colaborării dintre Travel Channel și Autoritatea Națională pentru Turism și se axează pe partea de nord a României, cu filmări exclusive realizate în unele dintre cele mai spectaculoase mănăstiri ale Bucovinei.

Seria „Wild Carpathia” este conceptul lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust, o organizație care are ca scop protejarea marilor areale sălbatice și a regiunilor naturale degradate de pe continentul european.

Seria a fost sprijinită de ministrul delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, Maria Grapini, care a colaborat cu Scripps Networks Interactive, care deține televiziunea internațională Travel Channel.

„Wild Carpathia” prezintă, în viziunea unui grup de britanici, frumusețea Munților Carpați din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei și florei din zonă. De asemenea, documentarul are un scop educațional și atrage atenția românilor asupra comorii neprețuite de care se bucură și pe care trebuie să o conserve pentru generațiile viitoare.

Prima parte a miniseriei „Wild Carpathia” a fost lansată în octombrie 2011, iar partea a doua, în septembrie 2013, ambele fiind difuzate la nivel internațional pe Travel Channel.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată