Serviciile de informații germane, franceze, spaniole și suedeze au creat un sistem de supraveghere în masă a comunicațiilor telefonice și pe Internet în „colaborare strânsă” cu Agenția britanică GCHQ, dezvăluie ziarul The Guardian în ediția de sâmbătă, relatează AFP.
Dezvoltarea acestor sisteme durează de cinci ani, potrivit cotidianului britanic, care se bazează pe documente obținute de la fostul consultant al serviciilor secrete de informații Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia.
Aceste dezvăluiri au loc în contextul în care Europa și Asia se află în plină polemică cu Statele Unite cu privire la colectarea în masă de date de către Washington și în care Snowden a relevat colaborarea strânsă dintre Cartierul General pentru Comunicații al Guvernului britanic (Government Communications Headquarters, GCHQ) și corespondentul său american, Agenția americană pentru Securitate Națională (NSA)
Într-un raport GCHQ despre partenerii săi europeni datând din 2008 și citat sâmbătă de către The Guardian, Agenția britanică își exprimă „admirația față de capacitățile tehnice” ale serviciilor de informații externe germane BND.
BND are „un potențial tehnologic enorm și un bun acces la centrul Internetului – ei supraveghează deja cabluri de fibre optice de 40 de gigabiți și 100 de gigabiți” pe secundă, se arată în acest raport. În 2012, GCHQ era capabilă să supravegheze doar cabluri de 10 gigabiți pe secundă, precizează ziarul.
The Guardian scrie totodată că GCHQ „a jucat un rol esențial în consilierea omologilor săi europeni cu privire la modul în care să ocolească legile naționale menite să limiteze puterea de supraveghere a agențiilor de informații”.
„Ajutăm BND să obțină o reformă (…) a legislației foarte restrictive în materie de interceptări (ale comunicațiilor) în Germania”, se precizează în raportul GCHQ citat de ziar.
În cazul Franței, bine evaluată în acest document, Direcția Generală pentru Securitate Externă (DGSE) dispune „de un avantaj, având în vedere relațiile sale cu o societate de telecomunicații, care nu este numită”, potrivit The Guardian. GCHQ „speră să obțină un profit de pe urma acestei relații pentru operațiunile sale”, adaugă ziarul, precizând că GCHQ a format membri din cadrul DGSE pentru „operațiuni interdiciplinare pe Internet”.
În ceea ce privește Spania, Centrul Național spaniol de Informații (CNI) proceda, cel puțin în 2008, la o supraveghere în masă a telecomunicațiilor pe Internet prin intermediul unei societăți britanice.
De asemenea, GCHQ își exprimă satisfacția față de adoptarea în 2008, în Suedia, a unei legi care permite culegerea de date Internet și telefonice transmise prin cabluri de fibră optică.
Dezvăluirile provenind de la Edward Snowden, începând din iunie, au provocat o polemică puternică în Statele Unite și în lume asupra atingerilor aduse libertăților publice și vieții private.