Prima pagină » Știri politice » Sorin Roșca Stănescu îl atacă din nou pe Băsescu: Corporații i-au livrat bani care ajung în conturi în Seychelles

Sorin Roșca Stănescu îl atacă din nou pe Băsescu: Corporații i-au livrat bani care ajung în conturi în Seychelles

Sorin Roșca Stănescu îl atacă din nou pe Băsescu: Corporații i-au livrat bani care ajung în conturi în Seychelles
Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a continuat marți atacurile la adresa președintelui Traian Băsescu, avertizându-l să fie atent la conturile pe care le-ar avea în Seychelles, după ce șeful statului l-a dat în judecată pe liberal pentru acuzațiile că ar fi luat mită pentru a susține proiectul RMGC.

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a continuat marți atacurile la adresa președintelui Traian Băsescu, avertizându-l să fie atent la conturile pe care le-ar avea în Seychelles, după ce șeful statului l-a dat în judecată pe liberal pentru acuzațiile că ar fi luat mită pentru a susține proiectul RMGC.

„Celui care ieri m-a dat în judecată pentru că am spus, în calitate de senator PNL, câteva adevăruri scandaloase vizând legăturile frauduloase pe care le are cu Gold Corporation în afacerea Roșia Montană, îi atrag astăzi atenția asupra propriilor sale conturi. Din străinătate. Depozite de bani în sucursale bancare situate în Seychelles. Banii din aceste depozite provin de la o serie de corporații. Cum ar fi: Asia Invest, Newmont Mining Corporation, Grupul Tester, Westport Communcations, Upetrom Trading, Astalvi, Technostrate și, fără doar și poate, RCS-RDS”, a susținut Sorin Roșca Stănescu într-o declarație politică făcută în plenul Senatului.

Senatorul PNL a menționat că, atunci când se referă la depozitele bancare care ar fi deținute de Traian Băsescu, se gândește nu doar la milioanele de euro din Mauritius Commercial Bank, dar și la depozitele care ar fi deținute de Elena Udrea în aceeași sucursală și chiar de Marius Daniel Morar.

„Una din plățile importante făcute anul trecut, în valoare de zeci de milioane de dolari – echivalent euro – au provenit de la Newmont Mining Group, iar beneficiar a fost domnul Traian Băsescu”, a susținut liberalul.

Sorin Roșca Stănescu a mai arătat că îi aduce lui Traian Băsescu nu numai „acuzații de complicitate la acte și fapte de o gravitate exceptională legate de afacerea Roșia Montană” și că „în calitate de principal beneficiar al activității comunităților serviciilor secrete desfășurate cu mari eforturi și pe bani publici, a știut, a tolerat și a protejat toate faptele ilegale care, până în prezent, au fost devoalate Comisiei Roșia Montană”, dar și acuzația că „el însuși se află în spatele unora dintre operațiunile ilegale”.

„Iată (…) unul dintre traseele acestor fonduri: banii lichizi ai firmelor din România, reprezentând în ultimă instanță evaziune fiscală, ajung în nord-estul Italiei, în localitățile Madonna del Capiglio, Malle sau Dimaro, de obicei, prin intermediul unui autorurism Audi negru, cu număr de înmatriculare BC – 69 – FGC. Aici, o persoană, fost membru al unui serviciu secret, preia transportul de bani și îl transmite unui reprezentant Eurotrend Investment S.A., societate elvețiană. Din Elveția, banii ajung în băncile din Seychelles. Aproape fiecare firmă care a livrat bani în beneficiul lui Traian Băsescu ori a acoliților acestuia are trasee asemănătoare și doar intermediarii sunt diferiți”, a mai afirmat Stănescu.

Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Sorin Roșca Stănescu, după ce senatorul PNL a declarat că președintele ar fi primit mită pentru susținerea proiectului minier de la Roșia Montană.

Soluția în acest proces urmează să o dea magistrații de la Judecătoria Sectorului 2. Instanța nu a stabilit, deocamdată, când va fi primul termen din dosar.

În plângerea înaintată de Traian Băsescu, se arată că „acuzațiile făcute de curând comportă o gravitate deosebită întrucât asociază persoana subsemnatului în calitate de demnitar public cu o activitate infracțională”. „Este limpede că astfel de acuzații sunt de natură să creeze suspiciuni și insecuritate față de activitatea subsemnatului având urmări deosebit de dăunătoare pentru desfășurarea mandatului încredințat”, se mai spune în plângere.

Șeful statului îi cere senatorului liberal despăgubiri modice în valoare de 100 de lei.

Sorin Roșca Stănescu a declarat, în repetate rânduri, faptul că Traian Băsescu ar fi primit mită de la Roșia Montana Gold Corporation.

„Evidența politicienilor mituiți, a unei bune părți, nu chiar a celor mai importanți, o are Corina Vințan, care a fost purtător de cuvânt în Ministerul de Externe, mâna dreaptă a lui Răzvan Ungureanu, care și-a făcut un ONG care are un contract cu Gold Corporation, care primește sume uriașe de bani care apoi, de la doamna Vințan, în baza unor contracte, sunt virate în beneficiul unor politicieni”, a spus senatorul în cadrul unei emisiuni televizate.

Senatorul liberal a precizat că în această listă figurează și președintele țării, „care azi ține un discurs în favoarea proiectului Roșia Montană și cu două zile înainte de o afirmație de genul ăsta, crește, cineva cumpără acțiuni”.

Guvernul a aprobat, pe 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minieră de la Roșia Montană, de către Roșia Montană Gold Corporation. Legea prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică și de interes național deosebit, mandatarea unor entități publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri și autorizații de construcție.

Inițiatorii proiectului sunt miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este așteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputații și senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roșia Montană.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Citește și