România rămâne într-un „cerc vicios” cu o creștere economică slabă, care nu creează locuri de muncă și venituri mai mari la buget, în condițiile în care sunt introduse periodic taxe noi sau sunt majorate unele impozite existente, într-o economie care nu performează bine, apreciază analiștii, scrie Ziarul Financiar.
Reducerile de taxe ar putea stimula redresarea econoÂmiei, dar nu există spațiu fisÂcal, în condițiile în care staÂtul nu reușește să colecÂteze mai mulți bani, iar evaziunea fiscală nu a fost redusă vizibil. Reducerea contriÂbuțiilor sociale este „un angajament asuÂmat”, după cum tot repetă oficialii guverÂnaÂmentali, dar nu este cert momentul imÂplementării. O reducere a CAS de 5 puncÂte procentuale ar avea un impact de 1% din PIB într-un an, ceea ce este o sumă foarte mare.
„Problema de fond este că economia perÂformează foarte slab, dacă excludem agriÂculÂtura. Suntem practic într-un cerc vicios, introducând taxe noi sau supliÂmenÂtânÂdu-le pe cele existente într-o economie care nu performează bine menținem ecoÂnoÂmia într-o zonă de creștere economică slaÂbă, sub potențial, care nu este în măÂsură să conducă la creșterea numărului de loÂcuri de muncă și la creșteri semnificative sustenabile ale veniturilor”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Și analistul economic Aurelian DoÂchia apreciază că economia este într-un cerc vicios și susține că noile taxe vor afecta și consumatorii.
Pentru a compensa majorările de penÂsii și salarii din 2014, guvernul a venit cu o creștere a fiscalității – indexarea acciÂzeÂlor cu inflația, taxarea suplimentară a carÂburanților cu 7 eurocenți la litrul de carÂburant, creșterea redevențelor cu 25% (dar nu pentru petrol și gaze), precum și imÂpozitarea altor construcții decât clăÂdiÂrile. Practic, guvernul extrage din ecoÂnoÂmie peste 600 mil. euro prin noile taxe pe benÂzină și activele companiilor, potrivit estiÂmărilor ZF, iar analiștii au spus că noiÂle taxe vor afecta indirect și populația, conÂsumul, lăsând mai puțini bani în buzunare.
Florin Pogonaru, preșeÂdintele AsoÂciaÂției Oamenilor de Afaceri din RomâÂnia, a declarat că a fost luat prin surprindere de măsurile anunțate de guvern, în special de cea care vizează stâlÂpii de electricitate. „Sunt luat prin surÂprinÂdere de o taxare a stâlpilor de elecÂtriÂciÂtate. Transelectrica va încărca factura conÂsuÂmatorului? Deodată au aruncat pe maÂsă o problematică foarte largă, nedisÂcuÂtată cu mediul de afaceri. Nimeni nu a disÂcutat despre noile taxe”, a spus Pogonaru, citat de Mediafax. El consideră că majorarea accizelor la carburanți va afecta nivelul de trai, oamenii urmând să renunțe să folosească mașinile.
CITEȘTE AICI TEXTUL INTEGRAL DIN ZF.RO.