HERMANN RORSCHACH, psihiatrul și psihanalistul elvețian care a inventat testul RORSCHACH, este omagiat de Google printr-un Doodle interactiv.
HERMANN RORSCHACH este cel care a inventat testul RORSCHACH, în care oamenilor li se dă o foaie de hârtie cu un model desenat în cerneală și sunt puși să spună ce văd în imagine.
Pe baza testului RORSCHACH, ies la iveală diverse trăsături de personalitate ale oamenilor sau trăiri, pe baza cărora pot fi diagnosticați.
Testul Rorschach, cunoscut și sub denumirea de „psihodiagnostic”, reprezintă o interpretare liberă a unei imagini asimetrice, fiind folosit pentru alcătuirea profilului personalității pacientului. Testul a fost descris de psihiatrul și psihanalistul Hermann Rorschach în 1921 și se află la baza psihologiei proiective.
În mod concret, persoana supusă la acest test trebuie să interpreteze ce vede în urmele lăsate de o pată de cerneală pe o foaie de hârtie, după ce respectiva foaie a fost îndoită și readusă la forma inițială.
În Google Doodle-ul pentru HERMANN RORSCHACH, utilizatorii sunt supuși unui test RORSCHACH: ei au de ales între mai multe imagini cu pete de cerneală și pot spune, printr-un mesaj postat pe Google Plus, Facebook sau Twitter, ce văd în testul RORSCHACH. În imaginea folosită drept Google Doodle pentru HERMANN RORSCHACH, în partea stângă, poate fi observată chiar silueta lui HERMANN RORSCHACH, parcă așteptând răspunsul utilizatorilor la testul RORSCHACH.
Leon Hong, angajatul Google care a făcut Doodle-ul pentru HERMANN RORSCHACH, a făcut și el testul RORSCHACH și spune ce a văzut în el: „În prima imagine am văzut o pernă, în a doua – un invadator spațial, în a treia – un urs mare”.
HERMANN RORSCHACH s-a născut pe 8 noiembrie 1884, în Zurich, prin urmare vineri se împlinesc 129 de ani de la nașterea lui sa. HERMANN RORSCHACH a fost poreclit încă de mic „Klecks” (pată de cerneală), deoarece îi plăcea să facă astfel de desene. Probabil că, pe atunci, elvețianul, care era în egală măsură pasionat de artă și științe, nu bănuia că va trăi din realizarea acestor desene și analizarea lor.
În timpul liceului, Rorschach i-a scris o scrisoare eminentului biolog german Ernst Haeckel cerându-i să îl ajute să decidă ce carieră să aleagă între artă și știință. Haeckel i-a sugerat știința și Rorschach a început să studieze științele medicale la Universitatea din Zurich.
HERMANN RORSCHACH a urmat studiile Universității din Zurich, la facultatea de medicină, pe care a absolvit-o în 1909. În același an, HERMANN RORSCHACH s-a logodit cu Olga Stempelin, o fată din Republica Tatarstan. HERMANN RORSCHACH a început să învețe rusa și, în 1906, pe când studia la Berlin, a mers într-o scurtă vacanță în Rusia. În 1913, HERMANN RORSCHACH și Olga Stempelin s-au căsătorit și s-au mutat în Rusia. HERMANN RORSCHACH a avut doi copii: un băiat născut în 1917 și o fată, în 1919.
HERMANN RORSCHACH și unul dintre cele mai „periculoase” teste RORSCHACH. Dacă în imaginea de mai sus vezi o mască, o față de animal sau un dovleac sculptat, ai putea fi catalogat drept „ușor paranoic”. Pe de altă parte, este normal să vezi un liliac, un fluture sau o siluetă de femeie.
După absolvire, a studiat cu psihiatrul Eugen Bleuler, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale semnificative la înțelegerea și explicarea bolilor mentale, respectiv la identificarea și denumirea schizofreniei. Cu Eugen Bleuler a studiat și colaborat și Carl Jung.
Hermann Rorschach a fost interesat de interesul stârnit în jurul mișcării psihanalitice – care era condusă de personalități precum Sigmund Freud -, care îi amintea de încântarea pe care o resimțeau colegii săi de clasă când găseau foile cu imagini rezultate din pete de cerneală.
HERMANN RORSCHACH a învățat psihiatrie și psihanaliză sub îndrumarea lui Eugen Bleuler, care l-a învățat și pe Carl Jung. Pe când încă era student la medicină, HERMANN RORSCHACH a început să facă diverse modele din cerneală și să le arate copiilor din școli, pentru a vedea de ce fiecare interpretează diferit ceea ce vede.
În 1914, HERMANN RORSCHACH s-a întors în Elveția, unde a fost director adjunct al Spitalului de psihiatrie din Herisau. În 1921, HERMANN RORSCHACH a scris cartea „Psychodiagnostik”, care a pus bazele testului RORSCHACH.
HERMANN RORSCHACH a murit în 1922, la numai 37 de ani, din cauza unei peritonite.