Forțele japoneze au transferat două rachete fără încărcătură pe o insulă din Pacificul de Sud a arhipelagului nipon, în cadrul unui important exercițiu militar care irită clar Beijingul, relatează AFP.
Potrivit unor oficiali, aceste rachete au ajuns miercuri pe această insulă strategică, Miyako, situată la 300 de kilometri sud de insula cea mai importantă, Okinawa (sudul Japoniei). Aceste arme au fost debarcate de forțele de autoapărare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) cu un sistem de lansare de rachete antinavă de suprafață.
„Aceasta este prima dată când astfel de armament este debarcat pe această insulă îndepărtată”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Statului Major japonez, potrivit căruia aceste rachete sunt inoperabile pentru moment.
În perioada 1-18 noiembrie, 34.000 de persoane, distrugătoare și avioane de vânătoare participă la aceste manevre, care includ și manevre de debarcare pe atolul nelocuit Okidaitojima, situat la 400 de kilometri sud-est de principala insulă Okinawa.
Oficial, aceste manevre urmăresc „să mențină și să amelioreze capacitățile operaționale ale Forțelor de autoapărare” în caz de atac armat, în special într-un moment în care Tokyo și alte țări din regiune se îngrijorează în legătură cu creșterea puterii militare și ambițiilor maritime ale Chinei.
Japonia lucrează, astfel, la crearea unei unități amfibie specială destinată apărării sau recuceririi unor insule mici.
Japonia a organizat deja astfel de manevre în 2011, dar într-un context mai puțin tensionat cu Beijingul decât în prezent.
De peste un an, relațiile sino-japoneze sunt la cel mai scăzut nivel din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est.
Lucrurile s-au tensionat în septembrie 2012, când Japonia a naționalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.
De atunci, Beijingul trimite periodic patrule ale pazei de coastă în apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan și la 400 de kilometri vest de Okinawa, generând temeri privind un incident cu nave japoneze care se întâlnesc cu acestea.
Joi, Global Times, apropiat puterii chineze, prezenta pe prima pagină decizia Tokyo de a instala sisteme de rachete pe insula Miyako, vorbind despre o „mișcare fără precedent care, potrivit experților, vizează blocarea marinei chineze”.
La sfârșitul lui octombrie, tensiunea a crescut brusc între cele două țări: pentru prima dată de la agravarea diferendului lor teritorial, Beijingul și Tokyo au folosit în ultimele zile cuvinte care se referă la război și pace, sugerând o posibilă escaladă.
Evocând incursiunile chineze în jurul arhipelagului, ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a apreciat că acestea amenință pacea și constituie „o zonă gri” între „timp de pace și situație de urgență”.
Cu câteva zile mai devreme, Ministerul chinez al Apărării a folosit expresia „act de război” pentru a avertiza Tokyo împotriva oricărei eventuale acțiuni împotriva avioanelor sale de vânătoare.