Supertaifunul Haiyan a făcut ravagii în Filipine

Supertaifunul Haiyan a făcut ravagii în Filipine
Publicat: 08/11/2013, 20:56
Actualizat: 22/10/2014, 15:49

Supertaifunul Haiyan, cum a fost denumită futurna puternică ce a lovit vineri statul Filipine, este cel mai violent astfel de fenomen înregistrat în lume în acest an, relatează CNN.

Denumirea de Haiyan a fost dată de Organizația Meteorologică Mondială ai cărei reprezentanți au arătat că supertaifunul este echivalentul unui uragan de gradul 4 sau 5 care se formează în Oceanul Atlantic. Potrivit autorităților, cel puțin trei persoane au murit după ce supertaifunul a atins arhipelagul Filipine.

Supertaifunul este alimentat de rafale de vânt de până la 315 kilometri pe oră, potrivit agenției meteorologice filipineze.

Supertaifunul se afla deasupra Insulei Samar, la aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, după ce a lovit orașul de coastă Guiuan la ora locală 04.40 (00.40, ora României), a declarat meteorologul Romeo Cajulis. Acesta a spus că pagubele ar putea fi „catastrofale” la Guiuan, un port pescăresc de 40.000 de locuitori. Comunicațiile cu orașul s-au întrerupt imediat după sosirea taifunului.

Postul de televiziune americane au difuzat imagini cu străzi inundate și imobile distruse la Tacloban, un oraș de 200.000 de locuitori situat pe litoral.

Taifunul a provocat moartea a cel puțin trei persoane, în timp ce o persoană a fost dată dispărută, potrivit primului bilanț provizoriu oficial, care ar urma să crească după trecerea taifunului Haiyan, prevăzută în cursul serii.

Autoritățile încercau să obțină informații despre consecințele taifunului, însă mai multe localități au rămas complet izolate.

Un pericol grav

Președintele filipinez, Benigno Aquino, a avertizat joi populația să se pregătească împotriva acestei furtuni uriașe care a avut un vârf de 380 de kilometri pe oră în apropiere Filipine.

„Atenționez oficialii noștri locali! Locuitorii voștri se află în fața unui pericol grav. Să facem tot ce putem până când (Haiyan) nu a afectat încă țara”, a anunțat Benigno Aquino.

Șeful de stat filipinez a avertizat că anumite zone de coastă expuse frontului de 600 de kilometri al taifunului ar putea fi afectate de indundații grave și valuri devastatoare, cu o înălțime de șase metri.

„Rafalele de vânt sunt atât de intense încât au culcat toți bananierii din jurul casei”, a dezvăluit Jessa Aljibe, o studentă în vârstă de 19 ani, contactată telefonic de AFP la Borongan, pe Insula Samar.

Peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate înainte de sosirea taifunului, potrivit Apărării Civile, iar alte milioane de persoane s-au baricadat în propriile locuințe.

Școlile au fost închise, serviciile de transport cu feribotul suspendate, iar pescarii au primit ordin să-și securizeze ambarcațiunile.

La Manila, localitate care nu se află direct pe traiectoria furtunii, însă ar putea resimți efectele acesteia, numeroase școli au fost închise.

Philippine Airlines, Cebu Pacific și alte companii aeriene au anunțat suspendarea a sute de zboruri, cele mai multe interne.

„Cel mai puternic ciclon din istorie”

Aproape16 milioane de persoane, dintre care 12 milioane în Filipine, se află pe traiectoria ciclonului. Vietnamul și Laosul urmează să fie traversate de furtună duminică.

„Este un taifun foarte periculos. Oficialii locali (din Filipine) știu care sunt zonele cele mai vulnerabile și au solicitat ca ele să fie evacuate”, a declarat pentru AFP Glaiza Escullar, de la Agenția Națională de Meteorologie. În plus, în calea taifunului aproape că nu există deloc munți, care i-ar fi atenuat forța rapid.

Potrivit lui Jeff Masters, Haiyan, clasat în categoria 5, cea mai ridicată, este „cel mai puternic ciclon din istorie”.

Precedentul record datează din 1969, când uraganul Camila a afectat Mississipi.

Filipinele sunt traversate anual de aproximativ 20 de furtuni importante sau taifunuri, în general în perioada iunie-octombrie. Oamenii de știință se tem de un proces de intensificare a acestui fenomen odată cu agravarea încălzirii globale.

Haiyan ar urma să traverseze zone care încă își revin după trecerea unor furtuni devastatoare și după producerea unui cutremur cu magnitudine de 7,1 în octombrie, pe Insula Bohol (222 de morți).

Insula meridională Mindanao este, de asemenea, foarte vulnerabilă. Furtuna Washi a provocat moartea a peste o mie de persoane în decembrie 2011, în timp ce taifunul Bopha s-a soldat cu aproape 2.000 de morți și dispăruți un an mai târziu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vin acasă la pensionari din 15 august. Decizie pentru 4,7 milioane de bătrâni
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?
×