Economia Rusiei a crescut cu 1,2% în trimestrul al treilea, față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind sub așteptările analiștilor, care anticipau o inversare a celei mai grave tendințe de încetinire a creșterii după recesiunea din 2009, relatează Bloomberg.
Creșterea PIB-ului a confirmat estimările Ministerului Economiei.
Președintele Vladimir Putin a promovat după câștigarea celui de-al treilea mandat de președinte un model de creștere bazat pe investiții, nematerializate din cauza cererii interne scăzute, care a afectat profitabilitatea unor companii precum producătorul de automobile AvtoVAZ.
Creșterea economică a încetinit în fiecare trimestru, de când Putin a revenit la Kremlin în martie 2012, oficiali de rang înalt, inclusiv premierul Dmitri Medvedev, avertizând că modelul economic bazat pe exporturi este aproape de epuizare.
Perspectivele slabe de creștere economică din Rusia au redus și interesul investitorilor pentru acțiunile companiilor rusești. În aceste condiții, indicele RTS, care include acțiunile a 50 de companii, a scăzut cu 6% în acest an, comparativ cu o creștere de 24,2% a indicelui american Standard & Poor”s 500.
Prețurile de consum au crescut în octombrie cu 6,3% față de intervalul similar din 2012, iar banca centrală prognozează că inflația va depăși ținta de 5%-6% stabilită pentru acest an, iar creșterea economică va fi lentă, pe termen mediu.
Vânzările de mașini și vehicule comerciale ușoare au scăzut în octombrie pentru a opta lună consecutiv, cu 8% față de anul trecut. În cazul AvtoVAZ, cel mai mare productor auto al Rusiei, declinul vânzărilor a fost de 25%.
Rusia a înregistrat în primele două mandate ale lui Putin, din perioada 2000-2008, o creștere economică medie de 7%, dar contribuția sa la PIB-ul mondial se va eroda în următoarele două decenii, a spus ministrul Economiei Alexei Uliukaiev, săptămâna trecută.
Guvernul anticipează o creștere economică medie de 2,7% până în 2030, față de un avans mondial de 3,4%-3,5%, a adăugat Uliukaiev.
Programul susținut de Putin prevede creșterea investițiilor la 25% din PIB până în 2015 și îmbunătățirea productivității muncii cu 50% până în 2018, de la nivelul din 2011.