Dobrițoiu: autoritățile ar trebui să analizeze dacă este oportun, în condiții de austeritate, să fie organizate în fiecare an parade militare de 1 Decembrie

Dobrițoiu: autoritățile ar trebui să analizeze dacă este oportun, în condiții de austeritate, să fie organizate în fiecare an parade militare de 1 Decembrie
Publicat: 13/11/2013, 18:57
Actualizat: 13/11/2013, 19:30

Președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobrițoiu, fost ministru a Apărării, a declarat, miercuri, că autoritățile ar trebui să analizeze dacă este oportun, în condiții de austeritate economică, să fie organizate în fiecare an parade militare cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

„Problema pe care eu o văd în continuare, în condiții de austeritate economică, este cea legată de oportunitate”, a spus Dobrițoiu.

„Totuși, eu, nu ca senator, am rezerve legate de periodicitatea acestor parade. Ele nu sunt o prezență anulă în realitățile politice și sociale ale altor state. Eu, personal, cred că aceste momente ar trebui să alterneze, iar paradă militară, în sensul strict al cuvântului, să fie făcută mai rar, atunci când avem ceva de oferit publicului, adică echipamente noi”, a adăugat senatorul.

Potrivit afirmațiilor sale, în alte state, paradele militare se organizează restrictiv, fără tehnică, cu oameni.

„Se pot face diferite manifestări, începând de la defilarea trupelor pe jos, îmbrăcate în uniforme tradiționale, cu drapele de luptă, cu exerciții demonstrative care să nu solicite prea mult bugetul, pentru că durerea cea mai mare este privind alocările bugetare pentru cheltuielile de mentenanță și instruirea armatei în raport cu alte cheltuieli”, a susținut liberalul.

Întrebat dacă va face o propunere în acest sens premierului Victor Ponta, Corneliu Dobrițoiu a răspuns: „Ar fi o chestiune… o să ridic această problemă la grup, dar categoric e o problemă de analiză și care va fi decisă pentru momentele următoare”.

„Dacă analizăm din perspectiva faptului că paradele militare la români erau o chestiune cotidiană, obișnuită, cu prilejul acestor sărbători, merită gândit dacă păstrăm această constantă sau nu în continuare. (…) Alte state fac parade militare o dată la cinci ani, alții cu un puternic spirit național, cum este Franța, fac anual. Noi trăim într-o parte a lumii care este confruntată cu provocări de securitate din ce în ce mai subtile, cu grad diferit de intensitate, ori aceasta este o chestiune care ține în special de decizia primul ministru, a ministrului de Interne și în raport cu situația generală de securitate regională și cu conferirea încrederii poporului că Armata își îndeplinește misiunile, că este într-o stare de pregătire care să confere o liniște interioară populației”, a mai spus el.

Totuși, senatorul a arătat că se bucură de faptul că manifestărilor de 1 Decembrie li se oferă un cadru mai amplu de participare internațională. „Având în vedere că se încearcă conferirea unei dimensiuni internaționale sărbătorii de la 1 Decembrie, acesta nu este un lucru rău, pe de o parte, pe de altă parte, armata este instituția publică cea mai bine cotată în opinia publică. (…) Nu este un unicat. Și noi am participat cu militari pe jos, cu drapele de luptă la Paris. Este un semn de solidaritate la nivelul Alianței”, a explicat parlamentarul.

Fostul ministru a declarat că, în 2012, când bugetul apărării era într-o situație deosebit de grea, fondurile alocate acestei parade au fost de 1 milion de lei.

„Anul trecut s-a luat decizia alocării unor fonduri din rezerva Guvernului pentru desfășurarea paradei de la 1 Decembrie. Fondurile au fost în jurul a unui milion de lei. Dincolo de simbolistica, dincolo de valoarea acestor evenimente, care dau o notă de seriozitate și reprezentativitate, totuși, când analizezi sursele de bani, atunci eu am avut rezerve. Din cauza aceasta am găsit disponibilitate la nivelul Guvernului, în acea perioadă, să aloce din afara bugetului, deci din rezerva bugetară”, a afirmat Dobrițoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Vești teribile de la meteorologi. Totul se schimbă brusc
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...