Descentralizarea nu mai operează în cazul cinematografelor, porturilor sau în domeniul Muncii

Descentralizarea nu mai operează în cazul cinematografelor, porturilor sau în domeniul Muncii
Publicat: 15/11/2013, 18:34
Actualizat: 15/11/2013, 21:34

Proiectul privind descentralizarea, trimis la Parlament pentru asumare, nu mai cuprinde prevederi legate de transferul agențiilor de prestații sociale, al dreptului de administrare în cazul unor porturi sau al cinematografelor și grădinilor de spectacol către autoritățile locale.

Proiectul transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului nu se mai referă la descentralizarea unor structuri din subordinea Ministerului Muncii, adică nu mai prevede ca agențiile de plăți și inspecție socială să fie transferate în subordinea consiliilor județene sau a CGMB.

De asemenea, din proiectul inițial redactat de vicepremierul Liviu Dragnea au fost eliminate prevederile privitoare la transferul dreptului de administrare în cazul unor porturi fluviale.

În plus, proiectul Guvernului nu mai face precizări în ceea ce privește transferul cinematografelor și grădinilor de spectacol în proprietatea autorităților locale.

În schimb, se operează transferul în cazul bazelor sportive, la palatelor copiilor, tabere școlare, casele de cultură, administrarea plajelor turistice, domeniile Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

De asemenea, în cazul Metrorex se prevede, spre deosebire de forma inițială a proiectului de lege, că Guvernul poate aproba, la cererea CGMB, transferul cu titlul gratuit a acțiunilor societății.

Inițial, proiectul de act normativ nu prevedea opțiunea de a transfera Metrorex către CGMB, ci transferul efectiv.

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, că grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizării până luni ora 15.00 , iar ședința de plen pentru procedura asumării răspunderii Guvernului va avea loc marți, a anunțat Miron Mitrea, vicepreședinte al Camerei.

Guvernul intenționează să se reunească, marți dimineață, în ședință specială pentru a discuta amendamente care vor fi depuse de parlamentari la proiectul descentralizării, după care, marți după-amiază, să se prezinte în plenul Parlamentului pentru a-și angaja răspunderea, au declarat surse oficiale.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului.

Executivul a anunțat anterior că își va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca și competențe, atribuții și instituții, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul și sportul, autorizarea și clasificarea în turism, cluburile și bazele sportive, taberele școlare, precum și competențele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o „abordare separată”, și nici plajele.

În privința plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmând să rămână în proprietaea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanțare europeană.

Proiectul de lege introduce totuși posibilitatea ca pe Dunăre, pe anumite râuri sau alte cursuri de apă, la solicitarea autorităților locale, Apele Române să poată da în administrare porțiuni de plaje naturale, care pot apărea întâmplător și unde autoritățile locale pot organiza acitivități de turism sau agrement.

Clădirile cinematografelor nu vor fi transferate autorităților locale, a mai precizat Dragnea, pentru că majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de închiriere.

„În aceste clădiri care sunt prinse în evidență ca și cinematografe se desfășoară gogoșerii, cofetării, cluburi, discoteci și alte acitvități de «cultură» de acest gen. Sunt multe cazuri în care firmele de cultură respective, care au înființat cofetării și cluburi, au făcut niște investiții, zic ei, au cerut la RADEF să li se dea banii pentru investiții, RADEF, bineînțeles, nu le-a dat banii pentru investiții, au dat în judecată RADEF, ca să ia banii pentru investiții, dar au cerut clădirea pentru care au făcut investiții și sunt și câteva cazuri în care au și câștigat în primă instanță. Drept pentru care s-a hotărât să fie o abordare separată a acestui fenomen, să nu spunem flagel”, a explicat Dragnea.

El a adăugat că va fi realizată și o analiză aparte a RADEF și a situației juridice a instituției, care în acest moment este condusă de doi directori generali.

Dragnea a mai spus că poliția nu se descentralizează, ci dimpotrivă „se întărește”, iar în aceeași situație se află și Agenția de Prestații Sociale.

Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituțiile descentralizate, fiind preluați din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale și cu cheltuielile de personal aferente, la instituțiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităților locale.

Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităților teritoriale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța