Trufe confiscate de Poliție, scoase la vânzare cu 40 de lei kilogramul, față de 1.500 de euro

Trufe confiscate de Poliție, scoase la vânzare cu 40 de lei kilogramul, față de 1.500 de euro
Publicat: 18/11/2013, 16:12
Actualizat: 31/01/2019, 23:08

Peste 184 de kilograme de trufe confiscate de polițiști la Arad, în august, au fost scoase la vânzare la prețul de 40 de lei kilogramul, față de 1.500 de euro kilogramul, cât este prețul pieței, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Trufele au fost confiscate de către polițiștii arădeni de la șoferul unui autocar, pentru că le transporta fără documente, ulterior marfa fiind predată unei firme specializate în vederea valorificării în interesul statului, numai că suma obținută în urma tranzacției este cu mult mai mică decât estimaseră specialiștii din cadrul Direcției Silvice Arad.

În timp ce specialiștii afirmă că prețul de piață al trufelor este, în medie, de 1.500 de euro pe kilogram, dar poate ajunge și la 2.000 de euro sau mai mult, în funcție de specie și calitate, firma care a preluat marfa de la Poliție a vândut-o, conform documentelor, cu prețul de 40 de lei kilogramul, adică mai puțin de zece euro.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad, Călin Arusti, a declarat corespondentului MEDIAFAX că firma care preluase marfa este din Hațeg, județul Hunedoara, respectiv Bosco Amico SRL.

Potrivit sursei citate, firma a vândut cantitatea de 184,6 kilograme de trufe la prețul total de 7.384 de lei, rezultând un preț de 40 de lei pe kilogram, banii fiind virați la bugetul de stat.

„Trufele au fost înregistrate ca marfă perisabilă ce trebuia vândută repede, de o firmă specializată. Ca valoare, legistația precizează că marfa e vândută la ultimul preț de recepție pe care l-a avut firma respectivă”, a precizat Arusti.

Pe internet, firma se prezintă ca având ca obiect principal de activitate achiziționarea și prelucrarea ciupercilor din flora spontană.

Surse fiscale arată că firma are relații comerciale și cu parteneri din Italia, cumpărând trufe de la culegători români persoane fizice, pe care le-ar vinde apoi în Italia.

Contactați de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanții firmei Bosco Amico au refuzat să ofere informații cu privire la valorificarea trufelor primite de la Poliție.

Referitor la modul în care trufele au ajuns să fie comercializate în interesul statulul de o firmă privată, reprezentanții Poliției Arad spun că s-a încercat ca marfa să fie dată în custodie Ocolului Silvic Lipova, având în vedere că polițiștii din localitate au confiscat-o, dar că produsele au fost refuzate.

Șeful Ocolului Silvic Lipova, Călin Bibarț, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că trufele au fost refuzate pentru că nu aveau acte de proveniență și nici certificat care să ateste că sunt bune pentru consum, astfel că, din punctul său de vedere, nu puteau fi vândute.

Cantitatea de 184,6 kilograme de trufe este cea mai mare confiscată vreodată în județul Arad.

Trufele fără documente au fost descoperite de către polițiștii din Lipova în luna august.

Presupusul proprietar al mărfii i-a sesizat pe polițiști că administratorul unei firme de transport persoane nu i-a înapoiat trufele, după ce le-a transportat în colete, într-un autocar.

„Polițiștii din Lipova au fost sesizați cu privire la faptul că administratorul unei societăți de transport persoane refuză restituirea unor colete conținând ciuperci trufe. În urma verificărilor, s-a stabilit că D. Daniel, de 28 de ani, în calitate de șofer angajat al societății în cauză, a transportat cu un autocar 13 colete cu ciuperci trufe, pe ruta Brașov-Lipova, fără a deține documente legale”, se arăta într-un comunicat de presă transmis, la vremea respectivă, de Poliția Arad.

Conform sursei citate, firma de transport persoane nu avea autorizație pentru activități de coletărie pe teritoriul României. Șoferul a fost amendat cu 1.000 de lei, iar cantitatea de peste 184 de kilograme de trufe a fost confiscată.

Reprezentanții Direcției Silvice Arad, instituție care a concesionat prin licitație terenuri de pe care pot fi recoltate trufe, declarau, la vremea respectivă, că prețul acestor ciuperci poate atinge 2.000 de euro kilogramul, astfel că valoarea capturii făcute de polițiști era estimată la câteva sute de mii de euro.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Magistrații au condamnat-o definitiv pe Loredana Atănăsoaie, tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua...
O altă veste a căzut ca un trăsnet. Șoferii din România se vor înfuria
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×